teknosafari.com yayın koordinatörümüz Serhat Ayan geçen hafta açıklanan aralık ayı enflasyon oranlarıyla birlikte, tabi ki olaya teknoloji penceresinden bakarak bu rakamları farklı bir bakış açısından hayatımızı nasıl etkilediğini özetledi. Aslında sadece bizler için değil. Teknoloji markalarının da bulunduğu durumun iyi anlaşılması adına da güzel derleme oldu. Genel anlamda teknolojik ürünler yüzde 40 gibi ciddi bir […]

Enflasyon ve teknoloji

teknosafari.com yayın koordinatörümüz Serhat Ayan geçen hafta açıklanan aralık ayı enflasyon oranlarıyla birlikte, tabi ki olaya teknoloji penceresinden bakarak bu rakamları farklı bir bakış açısından hayatımızı nasıl etkilediğini özetledi. Aslında sadece bizler için değil. Teknoloji markalarının da bulunduğu durumun iyi anlaşılması adına da güzel derleme oldu. Genel anlamda teknolojik ürünler yüzde 40 gibi ciddi bir oranda pahalılaştı. Peki markalar bu oranda kârlılıklarını artırdı mı? Biz ne kadar bu durumdan memnunuz? Yüksek vergilerle birlikte yükselen fiyatlar sonrasında bizi nasıl bir 2019 yılı bekliyor. Evet şimdi ben susayım, rakamlar konuşsun!

GÖZLER FİYAT ARTIŞINDA

İşte Serhat Ayan’ın haberi…

Herkes soğan, koltuk takımı ve blok flüt gibi ürünlerin fiyatlarını tartışadursun, gözler teknolojide yaşanan fiyat değişimlerine çevrildi.
Bilindiği gibi bu sene yüzde 40-45 oranında döviz kuru artışı yaşandı. Bu artışlar teknolojik ürünlerdeki fiyat artışlarına neredeyse birebir yansıdı:
TÜİK verilerine göre cep telefonu bir yılda, Aralık 2017-Aralık 2018 tarihleri arasında yüzde 43 pahalandı.

Cep telefonu yedek parçaları bir yılda yüzde 46 zamlandı.

Televizyon fiyatları yine aynı dönemde yüzde 42 arttı.

Bilgisayar fiyatları yüzde 44 arttı.

Tablet fiyatları yüzde 38 civarında arttı.

Fotoğraf makinesi yüzde 17 arttı.

Bu sene en çok dikkat edilen fiyatların başında telefonla görüşme ve internet fiyatları geldi. Bu hizmetlerin fiyat artışları şu şekilde gelişti:
Karasal hatlarla, cep telefonu olmayan telefon görüşme ücretleri yüzde 13 düştü.

Cep telefonu görüşme ücreti yüzde 5 arttı.

İnternet erişim fiyatları yüzde 2,4 arttı.

Fiyat artış tabloları tüm hesaplamaların kaynağı olan TÜİK tarafından getiriliyor. Ne var ki TÜİK rakamlarının ne kadar gerçeği yansıttığı da tartışmaya açık. Çünkü TÜİK verilerinin kaynak fiyatlarına bakıldığında şu rakamlar ortaya çıkıyor:

TÜİK cep telefonu cihaz ücreti 2.377 TL.

Televizyon ücreti 2.744 TL.

Bilgisayar 3.920 TL.

Tablet 830 TL.

Karasal hatlarla görüşme ücreti 29 TL.

Cep telefonuyla görüşme ücreti 42,2 TL.

İnternet hizmeti 55 TL.

Peki bu fiyatlar hangi ağırlıkla bizim enflasyon oranlarımıza yansıyor? Bunları da küçük notlar halinde sizlerle paylaşalım:

TEKNOLOJİ ZAMLANDI

Yüzde 100 enflasyon, 100 birim üstünden 400’e yakın ürüne yansımış durumda. Enflasyona en çok etkiyi 5,18 birimle kira, en az etkiyi 0,0012 ile tramvay ücretleri etkiliyor.

Kira, sigara, otomobil, elektrik ve sudan sonra hayatımıza en büyük etkiyi 2,2 birimle cep telefonu konuşma ücreti yapıyor.

Cep telefonu ekmek, akaryakıt ve doğalgaz gibi temel ihtiyaç maddelerinin üstünde çok önemli bir yere sahip, yedinci sırada…

Cep telefonu cihazı 0,7 ile 29. sırada ve yumurta ve süt gibi çok önemli temel besin maddelerinin üstünde kendin e yer bulmuş durumda.

İnternet bağlantı ücreti 0,6 ile 38. sırada ve o da ilaç gibi çok önemli maddelerin üstünde bir öneme sahip.

Karasal hatlarla görüşme ücreti 0,28 ile 89. sırada ve kadın elbisesi, erkek gömleği, salatalık ve sucuk gibi şeylerin altında kendine yer bulmuş.

EKSTRA VERGİ ARTIŞLARI

Evet bu kadar bilgiden sonra yine dönüyoruz daha önce de yazdığım bir konuya. Teknoloji markaları ürünlerinin tamamı ithal. Yerli olanlarının da en kıymetli parçaları ithal. Hem döviz kurunda olan yükselişler hem üzerinde binen ekstra vergiler bir araya geldiğinde gerçekten ulaşılması pek mümkün olmayan birim fiyatlarla ürünleri satın almaya çalışıyoruz ya da almıyoruz. Burada en iyi fiyatlamayı yapabilecek firmalar yerli ve milli söylemini sahiplenen ve devletten teşvik alan şirketler. Rekabette bu agresifliği benimseseler. Daha az kazanalım, millet için bunu yaptık deseler ve yüzde 40 indirim yapsalar işler epey değişir. Düşünsenize 1500 TL’ye üst orta seviye telefon alabilsek fena olmaz mı?

Bunun yanında kısa haberlerimizin içinde göreceğiniz e-kitap’a getirilen yüzde 18’lik KDV gerçekten inanılır gibi değil. Kağıt tüketmemek için teşvik edileceğine üzerine ekstra yük bindirilmesi çok ama çok üzücü. Kağıt israfının önüne bu şekilde mi geçeceğiz?