Sedat Peker’in son açıklamasında, 12 Eylül öncesinin illegal devlet çalışanı Ülkücülerden olup günümüzde “başarılı işadamı” diye anılan birini konu edindi: Hasan Yeşildağ.

Bu grup epeyce kalabalık, 50 yıldan fazladır memleketteki tüm siyasi cinayetlerde, katliamlarda, suikastlarda imzası olan bir grup. Grubun dokuz canlı olduğu anlaşılan isimlerinden Hasan Yeşildağ’la ilgili Peker, “1980 öncesinin en ünlü bombacısı ama olay anında hiç yakalanmadı” diyor. Bir diğer iddiası da 1980 darbesinden önce evlerine baskın yapılacağını haber alıp bomba malzemelerini küçük kardeşi ile evinden çıkarması.

Hasan Yeşildağ’a “sahip çıkanlar” listesi de çok tanıdık: Abdullah Çatlı, İbrahim Şahin (yani Mehmet Ağar) ve Alparslan Türkeş.

Çatlı ile dostluğu eskiye dayanıyor: Peker, Avrupa’daki “Asala” eylemlerinde de İtalya pasaportuyla bombacı olarak görev aldığını yazdı.

Malumunuz, 12 Mart darbesinden beri beslenen çetelerin geçmişinde hep aynı isim var: Abdullah Çatlı.

Tarihlerindeki en bilinen eylemlerinden Bahçelievler Katliamında, Çatlı’nın emriyle yedi üniversiteliyi vahşice öldüren Haluk Kırcı’ya göre, Çatlı onu idamdan kurtaracak kadar güç sahibiydi: “Abdullah Çatlı yurt dışına firar etmişti. Avrupa’da biz bunlara hamle yapalım. ASALA tarafından birçok kişi katledildi. Abdullah Çatlı’ya böyle bir teklifle gidiliyor. O da yaparım ama şartlarım var... Şartlarında ‘Bizim arkadaşlarımız var asılmasın. İdamlar durdurulsun. Ülkemize rahat dönelim’ var. Onlar da bunu kabul ediyorlar.”

Yani sadece silahlı eylemlerde başarılı değiller, siyaset, yargı, orduda da söz sahibiydiler.

Abdi İpekçi suikastının tetikçisi Mehmet Ali Ağca, Çatlı’nın adamıydı, onun evinde saklanmıştı. Darbe sonrası hapishanelerde en koyu faşizmin yaşadığı dönem, Maltepe Askeri Cezaevi’nden sessiz sedasız kaçırılmıştı yurtdışına çıkana kadar da “yakalanmamıştı”. İpekçi suikastı ise 43 yıldır faili meçhul.

Geçmiş zaman kullanıyorum ama geçip giden bir şey yok, hala aynı güce sahipler, hatta şimdi daha zenginler.

Mehmet Ağar halen düğünlerin baş konuğu, örneğin.

Çete davası (Susurluk) hükümlüsü Mehmet Ağar, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın kızının düğününde çekilen fotoğrafta gülümsüyor. Aynı düğünden başka bir fotoğrafta da Süleyman Soylu diğer konuklarla tokalaşıyor. MHP de düğüne milletvekili ve il başkanlığı düzeyinde katılım sağlamış. Meşhur konuklardan bir diğeri de Ethem Sancak.

Bir “hepiniz oradaydınız” durumu.

Peki, söylendiği gibi bir seçimle hepsi bitecek mi? 50 yılda kaç seçim geçirdik? Ya İstanbul seçimi?

Medya patronu Hasan Yeşildağ’ın sahibi olduğu şirketlerden biri, Yapı Yapı adlı inşaat şirketi. Barış Terkoğlu’nun dünkü yazısından öğrendik ki, İstanbul’un en değerli arazilerinden, Etiler’deki Polis Okulu arazisinin İBB payı olan yüzde 53.2’lik bölüm geçen Kasım ayında Yapı Yapı’ya satılmış. Terkoğlu, bu satışla kamunun zararının yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu yazdı.

Pandemi döneminde lügatimize girmişti: Tedarik zinciri.

Bu tedarik zinciri nasıl kopacak?