Nihayet, beklenen ve özlenen haberi aldık. Polis Akademisi Başkanı Prof. Remzi Fındıklı, Polis Akademisi'nin "Polis Muhabiri Kursu" açacağını ve kursu tamamlayanlara "Polis Muhabiri Sertifikası" vereceğini resmen duyurdu. Bu habere anında tepki gösterenler oldu tabii, misal Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, "o zaman pavyonlar da magazin muhabiri yetiştirsin" şeklinde yakışıksız bir tespit yaparak karara tepki gösterdi. Şimdi diyeceksiniz ki, polis muhabiri yetiştirmenin ne faydası var? İşte ben de bu haftaki Köşe Vuruşu'nda o sorunun cevabını arayacağım.

1-GAZETECİYE GÜVEN ARTAR

Takdir edersiniz ki, ülkemiz medyasında kimi günler manşetler, bir elden çıkmış gibidir. Bir yerden servis olduğundan şüphelenir ama tam olarak da ispatlayamazsınız. İşte "Polis Gazeteci," böyle durumlarda güven telkin edici bir rol üstlenir. Örneğin; Ahmet Şık ve Nedim Şener tutuklandığında "Açıklanmayan deliller var", "Gazetecilikten tutuklanmadılar" diye tek elden çıkmış manşetleri atan gazeteler vardı. Gazetecilerin polisin ulaştığını tahmin ettikleri o deliller hâlâ ortada yok. Hatta Şık ve Şener, henüz beraat etmemiş olsalar da "delillerin durumu" ve "suçun niteliğinin değişmesi" gibi önemli nedenlerle tahliye edildiler. Halbuki polisin yetiştirdiği cevval bir muhabir olsa hiç kuşkusuz o delilleri ortaya çıkarırdı. Haberi okuyanlar da polis sertifikalı muhabir yazmışsa doğrudur diye hiç şüpheye düşmeden habere güvenirlerdi. Ne oldu? Araya, gazeteci adı verilen ve hiç de güven telkin etmeyen birtakım adamlar girdi ve deliller arada kaynadı.

2-SUÇLULAR KOLAYCA YAKALANIR
Yine takdir edersiniz ki, polisin gireceği yerler farklı, gazetecinin gireceği yerler farklı. Kimi yere gazeteci kimliğiyle kolayca girersiniz, kimi yere de polis kimliğiyle. Bir gazeteci olarak sorularınıza cevap alamıyor musunuz? Çıkarın polis kimliğini röportaj sorularını cevaplamayan haber kaynağınız bülbül gibi ötsün. Tam tersi de mümkün. Gördüğünüz gibi; polis gazeteci, gazeteci polis olursa kurumlar arasındaki koordinasyon artıyor. Bu da hiç kuşkusuz suçluların kolayca yakalanmasını sağlıyor. Polis muhabirliği kavramına hemen itiraz edenlerin göremediği halka hizmet boyutu bu. En az İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in halka hizmet aşkıyla yanıp tutuşan yeni polis copları kadar mantıklı.

3-KUŞKULAR GİDERİLİR
Polis Akademisi'nin "Polis Muhabirliği Sertifikası"nın gözlerden kaçan bir diğer faydası daha var.  Eğer polis muhabirlerinin tümünün Polis Akademisi'nden sertifikası olursa, kimi polis zannettiğimiz gazetecilerle, kimi gazeteci zannettiğimiz polisler kolayca ayrılır. Böylelikle filanca gazeteci polis için çalışıyormuş, filanca polis tüm bilgileri basına sızdırmış gibi kuşkulardan kurtuluruz. O zaman ne olur? Kafamız rahat olur. "Ha o zaten, polis sertifikalı muhabir, o diyorsa doğrudur" der otururuz bir kenara.

4-DİĞER KURUMLARA ÖRNEK OLUR
Şimdi Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, "hemen pavyoncular magazin muhabiri yetiştirsin" gibi belaltından vuran bir yaklaşım sergilemiş ama düşününce çok mantıklı. Misal Adliye Muhabirleri'ni Adalet Bakanlığı yetiştirse, Parlamento muhabirlerini hükümet yetiştirse, avukatlar köşe yazarı filan olsa fena mı olur? Hükümetin her icraatını gözü kapalı savunan bir köşe yazarı yerine, bu iş için tutulmuş bir avukatın olduğunu düşünün. Hiç kuşkusuz köşe yazarlarının sergilediği kimi acemilikleri sergilemeyecektir. Aynı şekilde Adalet Bakanlığı kendi muhabirlerini yetiştirse, bu davalar üzerindeki kuşkularımız kalır mı? Zerre kalmaz. Neyin haber yapılıp, neyin yapılmayacağını bilirler. Hatta dava sonuçlarına itiraz edilmeyecek bir ilüzyon yaratma konusunda yüce yargıya koltuk çıkarlar. Olur mu, olur. Hiç de fena olmaz.

FAYDALAR SAYMAKLA BİTMEZ
Görüldüğü üzere polis sertifikalı gazetecinin faydaları, saymakla bitmiyor. Bir de ellerine deklanşöre basınca biber gazı sıkan bir fotoğraf makinesi verilirse suç oranı konusunda ciddi düşüş yaşarız. Copa dönüşen mikrofon da üretilmeyecek şey değil bence. Yani kısacası; olur böyle vakalar, Türk gazetecisi yakalar.