Elbette önce şu “Kingmaker” nedir onu açıklamalıyım. Türkçe karşılığı olarak “kral yapıcı” ya da “lider belirleyici” gibi ifadeler kullanılabilir. Kingmaker, bir kişi de olabilir bir grup da olabilir. Eskiden krallıklarda şimdi seçimlerde kendileri geçerli aday, uygun aday olmasa da iktidara gelecek kişiyi belirleyen kişidir, güçtür. Tarihte ve günümüzde epey Kingmaker örnekleri vardır. Lider seçiminde kilit role sahiptirler. Türkiye seçimlerinde şimdi seçilecek o liderin unvanı tabii ki müstakbel Cumhurbaşkanı’dır.

***

Peki, kimin sayesinde seçilecektir?

Geçen hafta “#ErdoğanSayesinde” kampanyasındaki görselleri tasarlayan Mahir Akkoyun gözaltına alınmış, ama saraylıların bu operasyonu da ters tepmişti; çünkü gözaltı haberiyle bilmeyenler de haberdar olmuştu bu kampanyadan. Gerçi bütün veriler zaten AKP’li yıllarda hemen her alanda ülkenin yaşadığı yıkımı ortaya koymaktaydı, “Erdoğan sayesinde” deyince sadece 22 yıllık yıkım özetlenmişti. Ve Akkoyun’un stickerları bile #ErdoğanSayesinde daha neler neler olduğunun tamamını dile getirmeye elbette yetmezdi.

Her neyse, bakın işte yine #ErdoğanSayesinde Devlet Bahçeli ve Muharrem İnce “The Kingmaker” oldular. #BahçeliSayesinde ve #İnceSayesinde Erdoğan da tekrar kral, şey cumhurbaşkanı, olmak peşindedir. Bahçeli 15 Temmuz’dan bu yana o beceriyi defalarca sergilemişti, o yüzden Erdoğan’ın vazgeçilmezidir. Şimdi bizzat AKP’li yetkililerin ifadesiyle aynı rolü Muharrem İnce de üstlenmektedir. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Muharrem İnce’nin “performansının” önemli olduğunu söylemiş, kendi anketlerinde İnce’nin oy oranının yüzde 10 civarında olduğunu bile iddia etmiştir! Kinle beslenen İnce’nin misyonu, aynı zamanda bir “kin-maker” da olarak Kılıçdaroğlu’na kaybettirmektir. The Abdurrahman Çelebi Muharrem İnce şimdiki The Kingmaker unvanını da işte böyle kazanmıştır. Velhasıl Cumhur ittifakı siyasi montaj tarzına dört elle sarılmış durumdadır. DSP’yi bile kendi ittifakına monte ederek hacmini büyütme derdindedir.

***

Ama asıl mesele şudur: Seçim sonucunu Kingmaker(lar) mı belirleyecektir, yoksa sıradan ve sahici seçmenler mi? Şu amansız ekonomik kriz, şu deprem yıkımının felaketi ortamında Kılıçdaroğlu’nun açık ara kazanması beklenirdi ve böyle bir sonuç hiç de sürpriz sayılmazdı. Fakat gelinen noktada “ikinci tur” konuşulabiliyor. Erdoğan için ikinci tur şansı da Kingmaker İnce’nin seçmen çalması gayretiyle ölçülüyor.

Seçmen ise şu sıralar sadece anketlerde boy göstermektedir. Anketlerin tıynetine göre o boyu bazen kısa bazen uzun görünebilmektedir. Ama iki seçmen kesimi olduğundan kuşku yoktur.

Birinci kesim Kılıçdaroğlu’nun ikinci kesim ise Erdoğan’ın seçilmesini istemektedir. Bu kadar basittir. Ve burada Kingmaker’ın işi basit olmaktan çıkarıp çetrefilleştiren asıl marifeti seçmenin Kılıçdaroğlu’nun “kazanmayacağını düşünmesi” için kırk takla atmasıdır.

İşte bu konudaki çarelerden biri Kingmaker’ların teşhiri olsa gerektir. Kingmaker/Kralyapıcı yanı sıra bir de kral soytarısı vardır ki bazen ona “jester” veya “fool/salak” denildiği de olur. O halde mesela Kingmaker İnce’nin oy oranı hakkında ne denilirse denilsin, onu teşhir ederek ve çıtayı yükselterek Erdoğan karşısında en az yüzde 60’a varan bir başarı için toplumsal muhalefetin bütün güçlerinin seferber edilmesi tek çaredir. Belirleyici olanın Kingmaker’lar değil halkın özgür iradesi olduğunu ortaya koyabilmektir.

Seçimlere şurada iki aydan az bir süre kaldı. Ne olacaksa halkın birleşik gücü sayesinde olsun, #HalkınBirleşikGücü sayesinde!