Her sezon başlangıcında yaptığımız gibi medyanın çok fazla ilgi göstermediği, ancak bu sezon Süper Lig’in isminden sıkça bahsettirmeye aday yeni yüzlerine şöyle bir göz atalım

2015-16 sezonunun en iyi 10 alternatif transferi

Esteban Alvarado (Trabzonspor):
Aslında Onur Kıvrak gibi bir kalecinin arkasında yedek beklemek çok fazla şans bulacağınız anlamına gelmeyebilir, ancak Onur’un sezon başında yaşadığı sansasyonel macera ve Rabotnicki maçında yediği skandal gol, 4 sezondur AZ formasıyla çok iyi işler yapan Kosta Rikalı kalecinin forma şansını şimdiden artırdı. Şota, onu Hollanda’da yakından takip ederek aldı elbette. 550 bin avroluk yıllık ücret ise çok iyi bir transfer başarısı.

Dejan Lazarevic (Antalyaspor):
Slovenyalı futbolcu 17 yaşında Genoa tarafından transfer edildiğinden beri İtalya’da top koşturuyor. Son iki sezon Chievo ve Sassuolo formalarını giydikten sonra kariyerinde yeni bir sayfa açmak için Antalya’nın yolunu tuttu. Euro 2016 elemelerinde Slovenya’nın oynadığı maçların tümünde sonradan oyuna girerek görev yaptı. Antalyaspor onu 1 yıllığına kiraladı ve opsiyonu kullanmak isterse 750 bin avro karşılığında bonservisini de alabilecek. Sol açık pozisyonunda görev yapıyor.

Riad Bajic (Konyaspor):
Öyle adı sanı duyulmamış bir adam ki Bajic, internet ansiklopedisi Wikipedia dahi onu boş geçmiş. Geçen sezon Željezničar ezeli rakibi FK Sarajevo’nun arkasında ligi ikinci bitirdi, ancak Bajic 15 golle ligin gol kralı oldu. 20 sene önce o FK Sarajevo’dan gelen Elvir Balic Türkiye’de tam anlamıyla bir patlama yapmıştı. Sıra 21 yaşındaki Bajic’te mi göreceğiz.

Cristian Chagas Tarouco (Kasımpaşa):
Son 3 sezonda Brezilya’nın Bahia takımının her şeyiydi “Titi”. Eyalet şampiyonası Baiano’da gelen 3 şampiyonluk, taraftarların sevgilisi olmak ve takım kaptanlığı. Takımı geçen sezon, Campeonato Serie A’da küme düşünce 27 yaşında ilk kez yurtdışına çıkma kararı aldı. Vatandaşı Doka Madureira aynı yaşta İstanbul’a ayak basmıştı. Benzer bir etki yapabilir. Defansın ortasında görev yapıyor.

Hugo Rodallega Martínez (Akhisar):
Müthiş bir transfer manevrası. 6 yıllık İngiltere macerasının ardından Akhisar’a imza atan Kolombiyalı, ligimize son derece ters gelen bir forvet. Güçlü, süratli, mücadeleci ve oyun içinde aktif. Bu karaktere sahip her oyuncu iş yaptı bizim coğrafyada. Fernandao, Elmander, Carew, Van Hooijdonk gibi. O da muhtemelen iş yapacak. Henüz 30’unu aşmamış olması da bu transferin çekiciliğini artırıyor.

Kenneth Omeruo (Kasımpaşa):
Son yıllarda, Chelsea’den kiralanan oyuncuların takımlarına önemli katkı yaptığı çok örnek var. Nijeryalı Omeruo da onlardan bir tanesi. Geçen sezon Championship’te play-off finali oynayan Middlesbrough’nun defansındaki önemli oyunculardan bir tanesiydi. Özellikle Şota’nın teknik direktörlüğü döneminde büyük savunma zaafları yaşayan Kasımpaşa’nın sorunlarını önemli ölçüde çözebilir. 21 yaşında ve çoktan 28 kez Nijerya ulusal takımının formasını giydi.

Tomas Necid (Bursaspor):
Aslında Bursa bu tür fizikli forvet transferlerinden beklediği verimi alamadı geçen yıllarda. Miller, Altidore, Shin Young-rok, Prince Tagoe örneklerinde olduğu gibi. Necid, CSKA’da 3 sezonda bir türlü ritim tutturamayınca kendisini kiralık listesinde buldu. Geçen sezon defansların görece daha yumuşak olduğu Zwolle’da 10 gol barajını geçmeyi başardı ve Hollanda Kupası finali gördü. Kâğıt üzerinde yeşil-beyazlıların yeni bir karavana atışı olabilir, ancak Süper Kupa maçı Ertuğrul Sağlam’ın böyle bir adama ihtiyacı olduğunu gösterdi.

Derley (Kayserispor):
2013-14 sezonunda Maritimo formasıyla ligde 16 gol attı Brezilyalı golcü ve bu performans onu Benfica’ya götürdü. Geçen yıl duble yapan Jorge Jesus’un takımının yedek kulübesindeki alternatiflerinden birisiydi. Kayserispor Güney Amerikalı forvetlere yabancı değil.
Derley de Kayseri’de, Primeira Liga’dan tanıdığı Diego Lopes’e. Arkasında oynayacak bir diğer Brezilyalı’nın pasları ve Diego Biseswar’ın desteğiyle Derley ligin gol krallığı yarışında iddialı hale gelebilir.

Anton Putsila (Gaziantepspor):
Freiburg ile 3 yıl süren iyi bir Bundesliga macerası geçirmiş bir oyuncu Belaruslu Putsila. Ardından 1’er sezon olmak üzere Volga Nizhny Novgorod ve Torpedo Moskova kariyeri. İlginç olan her 2 kulübün de onun forma giydiği sezon küme düşmesi. Yani Gaziantepspor kariyerinin son kısmı top koşturduğu takımlara pek uğurlu gelmemiş bir orta saha oyuncusunu renklerine bağladı. Ancak 49 kez ulusal takım forması giymiş olması onun hakkındaki önyargıyı bir nebze kırabilir. Bedelsiz transfer edilmesi de bir başka artısı.

Dani Abalo (Sivasspor):
Sadece Bulgaristan’da değil, Avrupa’da geçen yılın adından en çok söz ettiren sürprizlerinden birisi olan Deliormanlıların takımı Ludogorets Razgrad’ın sağ kanat oyuncusu, İspanyol Dani Abalo Bulgaristan’da yaşadığı üst üste 2 şampiyonluktan sonra yeni bir macera için İç Anaolu’ya rotasını çevirdi. Geçen sezon Ludogorets, Şampiyonlar Ligi gruplarına kalarak büyük bir sürpriz gerçekleştirirken Avalo 6 grup maçının tümünde oynadı ve takımının attığı 5 golün 2’sine imzasını koydu. 27 yaşındaki futbolcunun bonservis ödenmeden transfer edildiğini not düşelim.