Almanya kapandı

Almanya koronavirüs salgınının ikinci dalgasını kısmi kapanma önlemleriyle atlatmayı, böylece Noel tatili ve yılbaşını kutlanabilmesini hedefliyordu. Ancak kasım ayı başında başlatılan kısmi kapanma önlemleri ülke çapında korona vakalarının ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısındaki artış eğilimini önleyemedi. Ölüm sayısının bazı günler 600 sınırına dayanmasının ve ülke çapındaki hastanelerden yoğun bakım servislerinin dolmaya başladığına dair alarm mesajlarının üzerine daha sert önlemler alınması zorunluluğu doğdu.

Sonunda Federal Başbakan Angela Merkel ile eyaletlerin başbakanları arasında pazar günü gerçekleştirilen video konferansta tüm ülkede bugünden başlayan sıkılaştırılmış salgın önlemleri kararlaştırıldı.

Merkel‘in daha önceki benzer konferanslardan farklı olarak bu kez başbakanların itirazlarıyla karşılaşmadığı ve bir saat bile sürmeden tam karantina konusunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi. Böylece haftalardır hükümeti uyaran bilim insanları ve hekimlerin beklentileri gerçekleşmiş oldu.

Yeni vaka ve ölüm sayısını düşürmeyi hedefleyen yeni kapanma dönemi 10 Ocak‘a kadar devam edecek.

Bugünden itibaren temel ihtiyaç malzemeleriyle ilgili mağazalar hariç tüm perakende satış mekanları, eğitim kurumları kapanacak. Bir araya gelebilecek insan sayısı en fazla iki haneden olmak üzere 10 kişiyle sınırlı olacak. Kamuya açık alanlarda alkol tüketimi yasaklanacak.

Önce Başbakan Merkel, daha sonra da Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier halka yönelik çağrılar yaparak durumun aciliyetine işaret etti ve alınan önlemleri savundular.

Merkel, alınan önlemlere rağmen vaka ve ölüm sayısının önümüzdeki 10 gün daha yükselebileceğini, ancak onun ardından düşmeye başlayacağını umduklarını vurguladı. Öte yandan uzmanlar salgının 10 Ocak tarihine kadar kontrol altına alınmama olasılığının da bulunduğunu ve bu tarihten sonra da devam edebileceğini belirtiyor. Başından beri salgınla ilgili sert önlemlerin savunucu ve uygulayıcılarının başında gelen Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, şu anda salgının kontrolden çıktığını savunarak, önlemlerin “gerektiği müddetçe yürürlükte kalacağını” kaydetti. Merkel ve eyalet başbakanlarının 5 ocak tarihinde yeniden bir konferansla bir araya gelip, durum değerlendirmesi yapacakları ve önlemlerle ilgili yeni kararlar alacakları açıklandı.

DEVLETTEN YENİ YARDIM PAKETİ

Son zamanlarda çeşitli kentlerde korona önlemlerine karşı muhaliflerin eylemlerinde artış görülme de halkın büyük bölümü hükümetin aldığı önlemleri destekliyor.

Öte yandan Noel dönemine denk gelen kapanma nedeniyle ekonomide yaşanacak büyük kayıpları önleyebilmek için şu ana kadar uygulanan desteklerin süresi uzatıldı. Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz son önlemler nedeniyle kararlaştırılan yeni destek paketinin ayda 11 milyar avroya mal olacağını açıkladı.

Scholz, işletme başına 50 bin avroyu bulacak yardımlarda önceliğin perakende sektörü olacağını, gastronomi ve kültür sektörlerine yönelik daha önce kararlaştırılmış desteklerin devam edeceğini belirtti. Söz konusu destekler işletmelerin aylık sabit masraflarının yüzde 90’ına kadar meblağları buluyor.

Öte yandan söz konusu yardım kapsamındaki kısa çalışma ödeneği de 2021 yılı sonuna kadar devam edecek. Buna göre işçilerin kısa çalışma ödeneğine ait sosyal sigorta primleri de devlet tarafından üstleniliyor. Bu arada okulların kapanması nedeniyle evde kalan çocukları nedeniyle çalışamayacak durumda olan kişilere de devlet yardımı verilecek.

Başta perakende ve gastronomi sektörünün temsilcileri olmak üzere ekonomi dünyası, bir yandan alınan önlemlerin zorunluluğunu kabul ederken, diğer yandan da bu nedenle büyük bir iflas dalgasının yaşanabileceği uyarılarında bulunuyorlar. Ancak Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, yeni dönemde ekonomide durgunluk yaşanmayacağını savunuyor. "Bahar aylarında yaşananlar tekrarlanmayacak. Akıllı davranırsak ekonominin özünü korumamız mümkün. Kurallara uyulacağını ve bu kez ekonominin bahar aylarında olduğu gibi tamamen durmayacağına inanıyorum. Alınan önlemler ikinci dalgayı kıracak. Ve kısıtlamaları uzatmak zorunda kalmayacağız” diyor.

YENİ ÖNLEMLER

Daha önceki kısmi kapanma döneminde olduğu gibi restoranlar, cafeler, barlar bu dönemde de kapalı olacak. Dışarıya yiyecek servisi yapan restoranlar bu faaliyetlerine devam edebilecekler. Almanya’da bu sabahtan itibaren geçerli olan tam karantina dönemine ilişkin yeni önlemler özetle şöyle:

■ 60 yaş üstündeki herkes ve riskli hastalığı olanlara eczaneler üzerinden ücretsiz tıbbi maske (FFP2 ya da benzeri) dağıtımına başlanacak.

■ Okullar ve kreşler kapanıyor. Çocuklarına bakmak zorunda kalan anne-babalar için ücretli izin olanağı sağlanacak. Bu dönemin bir bölümü zaten bazı eyaletlerde önümüzdeki hafta başlayacak olan Noel tatiline denk geliyordu. Bu durumda olmayan eyaletler için de tatil öne alındı. Ders dönemi başladığında sanal öğrenime geçilecek. Son sınıflar için özel önlemler alınacak. Bazı kreşler de acil durumlarda çocuk bakımı için açık kalacak.

■ Yaşlı yurtları ve bakımevlerinde önlemler artırılacak. Bu merkezlere tıbbi maske desteği yapılacak. Kısa bir süre önce başlatılan ücretsiz hızlı test uygulaması yaygınlaştırılarak, buralarda kalanların ziyaretçi kabul şansı artırılacak.

■ Kilise, cami ve sinagoglar, 1,5 metre mesafe ve sınırlı sayıda katılım şartıyla ibadete açık olacaklar.

■ Kuaför, vücut bakımı, kozmetik, masaj salonları kapanacak.

■ Noel bayramı günlerinde (24-26 aralık) ev kutlamalarında kısmi yumuşama söz konusu. Buna göre en fazla iki haneden 10 kişi bir araya gelebilecek. Bu tabii ki birinci dereceden yakın akrabalar için geçerli.

■ Yılbaşı öncesinde havai fişek satışları kesin olarak yasaklandı. Yılbaşı gecesi kent meydanlarında biraraya gelmek de yasak.

■ Açık alanlarda, meydanlarda içki yasak.

Yeni dönemde açık kalacak işletmeler ise şöyle:

Postaneler, doktor muayenehaneleri, süpermarketler, toptancılar, sağlık malzemesi, bebek bakım ürünleri satılan dükkânlar, eczaneler, gözlükçüler, fizik tedavi gibi sağlık bakımı hizmeti veren mekânlar, içecek marketleri, pazar yerleri, bankalar, benzin istasyonları, tamirhaneler, kurye servisleri…

almanya-kapandi-817304-1.

***

Hollanda ve Amerika'da yeni tedbirler

Hollanda, koronavirüsle mücadele kapsamında beş hafta kapanma kararı aldı. Alınan sıkı tedbirler, mart ayından beri ilk kez ulusa seslenen Hollanda Başbakanı Mark Rutte tarafından açıklandı.

Hollanda'da temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı süpermarket ya da eczane gibi işletmeler hariç tüm dükkânlar 15 Aralık Salı'dan 19 Ocak Salı'ya kadar kapalı tutulacak.

Dünyada en yüksek vaka sayısı ve en fazla can kaybının yaşandığı ABD’de salgın yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 300 bini aştı.
ABD’de tüm eyaletlere Pfizer aşısı ulaştırılmış ve sağlık çalışanlarına vurulmaya başlanmış olsa da yetkililer yeni tedbirler aldı. Hayatını kaybedenlerin en yüksek olduğu kentlerden New York’ta geçtiğimiz eylül ayından itibaren restoranların iç mekanlarında kapasitelerinin dörtte biri oranında müşterilerine hizmet verme uygulamasına bugünden itibaren son verildi.


BİLGİ KUTUSU

Almanya‘da haftalardır yürürlükte olan kısmi kapanma önlemlerine rağmen covid-19 vakalarındaki artış devam ediyor. 14 Aralık Pazartesi günü itibarıyla Robert Koch Enstitüsü‘nün verilerine göre son 24 saat içinde ülkede 16.362 koronavirüs vakası tespit edildi. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 188. Ancak bu sayılar haftasonu olduğu için düşük. Yoksa vaka sayısı bu günlerde 20 bin sınırının üstünde. Örneğin 12 Aralık günü vaka sayısı 28.438, ölen kişi sayısı 496 idi.