Lider Beşiktaş, Arena’da çok önemli bir galibiyet aldı. Galatasaray’ı Talisca’nın golüyle 1-0 mağlup eden siyah-beyazlılar, rakibiyle arasındaki puan farkını 10’a çıkardı

Altın değerinde zafer

Günlerden pazartesi, günlerden derbi! Bir köşede yeni teknik direktörü Igor Tudor ile yükselişe geçmek isteyen Galatasaray, öbür tarafta ligin lideri, Avrupa’da yoluna devam eden bu memleketin tek temsilcisi... Beşiktaş’ın perşembe mesaisi yüzünden asırlık çınarlarımız kozlarını bugün paylaşıyor; federasyon sağ olsun, pazartesi sendromu bu haftalık pas geçiliyor.

Santra öncesinde iki ekibin de ilk 11’i merak konusuydu. Ev sahibinde Semih sağ, Carole sol beke konmuş, orta saha de Jong ile Selçuk’a teslim edilmiş. Bu sezon bekleneni veremeyen Aslan’ın 8 numarası için şüphesiz taraftarla barışma maçı. Affedilen Bruma sahada; haliyle milyonlarca göz onda! Hırvat teknik adamın Rize’deki ilk sınavında çok koşan talebeleri sonlarda iyice oyundan düşmüştü. Benzer bir senaryoda faturanın çok daha ağır olacağı muhakkak. Atiba ile Oğuzhan arasındaki bağın kopartılması Cimbom için kilit olabilir.

Kartal’ın savunmasının göbeğinde Atınç var. Şenol Güneş’in bu tercihi tabelaya göre çok tartışılabilir. Orta sahanın teminatı Atiba yine dosta güven, rakibe korku veriyor. Selçuk için söylediklerim Oğuzhan için de geçerli ya neyse. Talisca- Babel- Quaresma- Cenk dörtlüsü düşünülünce deneyimli hoca sanki hesap kitap yapmadan üç puan için sahaya çıkıyor. Tabii futbol kâğıt üstünde oynanmıyor, derbilerin favorisi olmaz klişesiyle ilk düdük çalıyor.

Santraya beraber Galatasaray’ın dizilişi dikkat çekiyor; Tudor üçlü savunmayla başlıyordu. Ev sahibinin kompakt yapısı devre boyunca Beşiktaş’ın planını bozmuş gibiydi. Atınç’ın müdahalesiyle Yasin’in yerde kaldığı pozisyon eski hakem hocalarına gün doğuruyordu. İki hocanın çimlerdeki satrancında oyun sıkışıyor, iki kalede de ciddi fırsatlar yakalanamıyordu.

47’de Kartal öndeydi. Talisca’nın çaprazdan vuruşu günün kötüsü Bruma’dan sekip Muslera’yı avlamıştı. Carole’ün Quaresma’ya arkadan müdahalesi, anında eski hakem hocalarının iştahını kabartmıştı. İki pozisyonda da beyaz nokta gösterilse kimse şaşırmazdı. İki savunma oyuncusunun acemiliği akıl almazdı.

81’de Carole’ün sürüklediği akında Podolski müsait durumda kötü vuruyordu. İkinci devrede önce Selçuk, ardından Sneijder’in çıkışıyla oyun aklını yitiren Aslan, oyunu kanatlara da yıkamayınca, Kartal güle oynaya istediğini alıyordu.

Bu galibiyetle Beşiktaş şampiyonluk yarışında önemli bir virajı almayı başardı. Lig artık iki atlı, siyah-beyazlılar favori, Başakşehir plase. Galatasaray ile Fenerbahçe taraftarlarına ise sabır dilemeli... Görünen köy kılavuz istemez de iki çınara çok daha fazlası gerekli: Önce akıl; sonra ruh!