Buz hokeyinde 2012 Dünya Şampiyonası Rusya'nın zaferiyle sona ererken yazarımız Fırat Topal, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki organizasyonu yerinde izledi

2012 Dünya Erkekler Buz Hokeyi Şampiyonası'nı, turnuvanın başından sonuna kadar 1 numaralı favori olan ve oynadığı tüm maçlarda oyunu domine ederek rakiplerine en ufak bir şans dahi vermeyen Rusya kazandı. Özellikle Rusların grup maçları sırasında zaten çok üstün olan oyunlarını son 3 eleme maçında giderek daha etkin hale getirmeleri onların şampiyonluklarındaki en önemli etkendi. Biz de Rusya'nın bu zaferini yerinde izleme şansı bulduk.

1 NUMARALI SPOR BUZ HOKEYİ
Helsinki ve Stockholm iki hafta boyunca, Kış Olimpiyatı'ndan sonra ulusal takımlar bazında dünyanın en onemli buz hokeyi organizasyonuna ev sahipligi yapti. Bu iki şehrin sokakları 16 ülkeden akın eden binlerce insanla doluydu. Biz bunlardan Finlandıya tarafındaydık. Buz hokeyi, ülkenin tartışmasız 1 numaralı sporu. Spor mağazalarında futbol malzemelerine en fazla iki raf ayrılıyorken (onlarda da Finlandiya takımlarının malzemelerini bulmak imkansız, Manchester United ve Barcelona formaları ile yaklaşan Euro 2012'nin favorileri Almanya, İspanya ve Hollanda ürünleri tek tük yer bulabilmiş) buz hokeyi malzemelerine büyük bir bölüm ayrılıyor. Bir çok Fin hokey yıldızının NHL'de (National Hockey League - ABD) forma giymesi sebebiyle sadece Avrupa takımlarının değil Birleşik Amerika Ligi'ndeki takımların da ürünleri mevcut. Şapkalar, tişörtler, magnetler, flamalar... Ülke sokakları turnuva boyunca buz pistine kanalize olmuştu. Dev posterler binalara asılı vaziyette, televizyonlar yayınlarını tamamen turnuvaya kanalize etmiş halde tüm ülke mayıs ayının son 2 haftasına hazırlanmıştı. Tabii bununla beraber Avrupa’nın yaşam standardı en yüksek ancak buna paralel olarak da fiyatların oldukça yukarılarda seyrettiği başkentlerinden Helsinki’de bilet fiyatlarının çok yüksek bulunduğunu söylemek lazım. Helsinki havalimanına indiğimizde son dakika biletlerinin dahi 176 avrodan başladığını öğrenmek bizde ufak bir şaşkınlık yaratmadı değil. Ancak bu bize özgü değildi zira, Avrupa’nın dört bir yanından gelen taraftarlar da biletlerin pahalılığından şikayet ediyordu. Bu fiyatlar yarı final maçlarında dahi bir çok koltuğun boş kalmasına yol açtı.

SLOVAKYA SÜRPRİZİ
Ev sahipleri Finlandiya ve İsveç, okyanusun ötesinden Birlesik Amerika ve Kanada, Avrupa buz hokeyinin lider ülkesi Rusya ve orta Avrupa’nin kralı Çek Cumhuriyeti turnuvaya favori olarak geldiler. Kuzey Amerika’nın şampiyon adayları devam eden NHL maçlarını kesmediler ve bu yüzden de okyanusun ötesinde heyecan Avrupa’daki kadar değildi.  Çekler turnuvaya çok kötü bir Danimarka maçi ile başladılar. Öyle ki, ilk periyottan sonra taraftarlarının bir çoğu uykusuzluk çekmeye başladı. Ruslar ise başından beri turnuvaya agırlıklarını koydular. 8’erli 2 grupta mücadele eden 16 takım içinde tüm maçlarını kazanan tek ekip onlardı. Kendi gruplarındaki ev sahibi İsveç’i 7-3 gibi bir skorla mağlup ettikleri maçta adeta işi sonuna kadar götüreceklerini kanıtladılar. Turnuvanın Sinderella hikayesinin Slovakya olacağı daha ilk günlerden belli oldu. 16 yıl boyunca NHL’de oynamış, kariyerinin sonunda Slovan Bratislava formasi giyen 37 yaşındakı Miroslav Satan’ın başını çektiği, Boston Bruins’lu Zdeno Chara’nın da önemli katkı yaptığı takım çeyrek finale kalmayı başardı ve Kanada’yı 4-3, abileri Çekleri de 3-1 mağlup ederek finale kaldılar. Özellikle, Çek Cumhuriyeti maçında durum 1-1’ken önce 'short-handed' sonra da Çek savunmasının büyük hatasıyla buldukları gol onları finale getirdi. Ruslar ise once Norveç’i 5-2, sonra da ev sahibi Finlandiya’yi 6-2 ile geçti ve rahatça finale geldi.

EN DEĞERLİ OYUNCU: MALKİN
Finalin hemen başında Slovakya peri masalını devam ettirecek enfes bir golle öne geçti. Zdeno Chara, puck’i uzaklardan Rusya kalesinin köşesine gönderdi. Ancak sonrası bilindik bir Rusya hikayesi. İlk periyodun 10. dakikasından itibaren maçın sonuna kadar Ruslar maçın tek hakimiydiler. Pittsburg Penguins’li Evgeni Malkin’in mükemmele yakın oynadığı maçı Ruslar 6-2 kazandilar. Böylece grup maçları sonrasındaki 3 müsabakada maç başına 2 gol yerken sırasıyla 5, 6 ve 6 gol atmış oldular. Slovaklar ise grup dördüncüsü olarak vize aldıkları çeyrek final sonrası geldikleri yerden oldukça mutluydular. Turnuvanın en iyi defans oyuncusu seçilen Zdeno Chara ve en iyi kalecisi seçilen Jan Laco, Slovakların gururu oldu. En değerli oyuncu ödülü ise son derece hakedilmiş bir ödül oldu. 11 gol atan ve 8 asist yapan Evgeni Malkin hem sayi krali hem de en yüksek puanı toplayan oyuncu oldu. Laco, Charo ve Malkin’in yanına eklenen Rus Ilya Nikulin, İsveçli Henrik Zetterberg ve Norveçli Patrick Thoresen altın kadroyu olusturdular. Zaten, Zetterberg ve Thoresen gol ve assist sayılarının toplamından oluşan puan sıralamasında da 2. ve 3. sırayı almışlardı. Turnuvanın gelecek yılki versiyonu yine Stockholm ve Helsinki’de olacak.