Chebakia Tadında Belhanda*

Galatasaray, ligin ikinci haftasındaki zorlu Başakşehir deplasmanında, Faslı 10 numarasının şaşırtıcı derecede iyi oyunu ile 2-0 kazandı ve lige 6 puan başladı.

Maçın ilk yarısının kritik eşleşmeleri Luyindama-Demba Ba ve Saracchi-Visca/Caicara’’ydı, elbette. Öyle ki Luyindama ve Demba Ba sadece Galatasaray kalesi önünde değil Başakşehir kalesi önünde, sarı-kırmızılıları 1-0 öne geçiren penaltının da kahramanı oldular. Saracchi’nin işi ise kendi sol kanadında Caicara ve Visca’yı durdurmaktı, Uruguaylı bunu başarırken o alıştığımız hücum bindirmelerinin neredeyse tümünden feragat etti, tabii burada Fatih Terim’in bir seçim yapmak zorunda kaldığını görebiliyorduk. Saracchi hücuma fazla çıkamayınca Emre Kılınç sık sık Arda’yı desteklemek için sola deplase olmaya çalıştı ve bu da takımının özellikle göbekten yaptığı hücumlarda 1 kişi eksik olması anlamına geliyordu. Böyle olunca Galatasaray olgunlaşabilecek bir dolu atak fırsatı yakaladı ama ne hücumda çoğalabildiler ne de doğru pas tercihleri yapabildiler. Tabii bu sıkışan oyunda Marcao’nun da rolünü es geçmemek lazım. O da Luyindama oyuna ısınana kadar yaptığı hataları kapatmakla kalmadı, kendi alanında da çok iyi bir performans ortaya koydu. Kendisi hakkında transfer haberleri çıktığından beri performansını giderek artırmasını gözden kaçırmamak lazım.

İkinci yarının ilk 15 dakikasında maçın Başakşehir’e dönme ihtimalini doğuran an ilk çeyreğin bitişinde Saracchi’nin adalesinin pes ettiği andı. Aslında hemen herkes hamle süratı daha az ve daha kırılgan olan Linnes’in çok zorlanacağını düşünmüştür, fakat Norveçli oyuna girdikten sonraki 5 dakikada çok sağlam durunca üzerine birkaç tane de hücum bindirmesi yapma cesaretini buldu. O andan itibaren de Okan Buruk sağ kanattan bir şey elde edemeyeceğini öğrenip 3 forvete döndürdü oyunu, o anda da Fatih’in 2 kritik kurtarışı var, fakat kendisinin yan toplarda biraz çekingen olduğunu gözlemledik.

Galatasaray’ın geçen sezondan bu yana devam eden sendromunun maçı koparamamak olduğunu söylemiştik. Diagne ve Babel’in iki altın dokunuşu ikinci golü yarattı. İki sezon arasındaki fark bunlar olabilir, zira Babel ve Diagne geçen sezon fiziken de ortada yoklardı. Belhanda’yı da konuşmak lazım. Galatasaray’a geldiğinden beri, özellikle savunmadaki rolü açısından muazzam bir performans gösterdi. 95. dakikada ileride kalmış Linnes’in kademesine girmesi dahil, çok iyi bir maç çıkardı. Tüm sezonu böyle oynayabilirse, ondan “kurtulmak” için gün sayan taraftarlar ne düşünecekler ve sona eren kontratın durumu ne olacak çok merak ediyorum.

Başakşehir geçen sezona ilk 2 hafta sonunda 0 puanla başlamış ve sezonu şampiyonlukla taçlandırmıştı. Muhtemelen soyunma odasında Okan Buruk da buna atıf yapmıştır. Sezon sonunda geldikleri yer göz önüne alındığında, onlar için de konuşmak çok erken diyebiliriz.

*Geleneksel Fas tatlısı