Başakşehir’in 3 puan kaybettiği haftada büyük önem kazanan “dünya derbisi”nde kazanan çıkmadı. Maçın ilk yarım saatinde Galatasaray Marcao-Luyindama ikilisinin yokluğunu fena halde çekti. Ama tahmin edilen şekilde savunma anlamında değil, hücuma çıkış anlamında. Zira orta sahada iki takım birbirini o kadar fazla bozmayla meşguldü ki savunma oyuncularının atağın ilk veya ikinci pasını hangi alandaki, hangi […]

Dezavantajların Avantajları

Başakşehir’in 3 puan kaybettiği haftada büyük önem kazanan “dünya derbisi”nde kazanan çıkmadı.

Maçın ilk yarım saatinde Galatasaray Marcao-Luyindama ikilisinin yokluğunu fena halde çekti. Ama tahmin edilen şekilde savunma anlamında değil, hücuma çıkış anlamında. Zira orta sahada iki takım birbirini o kadar fazla bozmayla meşguldü ki savunma oyuncularının atağın ilk veya ikinci pasını hangi alandaki, hangi oyuncuya yapacağı büyük önem kazandı. Bu konuda yetenekli olan Galatasaray’ın cezalı iki stoperinin olmayışı onlar için handikap gibi duruyordu, fakat Fenerbahçe savunma oyuncuları ve özellikle Tolgay oyun kurma konusunda oldukça etkisiz kalınca gol pozisyonu dahi yaşanmayan koca bir 53 dakika izledik. Tabii Cruijff’un dediği gibi “her avantajın bir dezavantajı vardır”, e bunun tersi de doğru oluyor, Semih-Donk ikilisi olabildiğince garantici ve net bir savunma performansı gösterdiler, yani Luyindama’nın alıştığımız o “dağınık” profilinden uzaktılar. Hatta Donk bir ara takımı atağa çıkarken sağ kanada deplase oldu ama Terim’den öyle bir uyarı aldı ki anında görev yerine döndü,. Böyle olunca iki takımın hücum organizasyonları da kişisel performanslara ve serseri toplara kalmıştı ki bu toplardan bir tanesi Hasan Ali’ye bir kırmızı kart getirdi.

İkinci yarıda yine Cruijff’u anacağız. Belhanda’nın kenara gelişi, psikolojik bir savaşa dönüşeceği belli olan son 45 için yerinde bir karar gibi görülebilir, fakat Emre Akbaba yerine, rakip kalede baskı kurulan dakikalarda Belhanda’nın ceza yayı civarında olması neler getirirdi bunu da düşünmek lazım. Fenerbahçe’nin golünde, Soldado’nun alıp götürdüğü Semih’in yine tandemdeki eksikliği meydana çıkardığına da dikkat çekelim. Terim’in Sinan Gümüş değişikliği konuşulabilir bu tür maçlarda oldukça etkisiz kalan, psikolojik savaşlarda bugüne kadar büyük bir marifeti görülmeyen Sinan’ı oyuna almak yerine sadece Mitroglou hamlesini yapıp Fenerbahçe hücumlarının çok da rahatsız etmediğinden hareketle Ndiaye’yi sahada tutabilirdi.

Totalde bu 1 puan kayıp olarak görülecek elbet. Başakşehir’le farkın sadece 1 puan eritilmesi şampiyonluk açısından çok iyi haberler vermiyor.