Don Quichotte’tan önemli bir karikatür yarışması daha

Yaklaşık 50 yıldır dünyayı çizgileriyle de olsa değiştirme mücadelesinin önde gelen aktörlerinden Karikatürist Erdoğan Karayel, kurucusu olduğu Don Quichotte dergisinin öncülüğünde bir uluslararası karikatür yarışması daha düzenliyor. Almanya’da yaşayan sanatçının Fransa’dan Çin’e çeşitli ülkelerden tanınmış karikatüristlerin jüri üyesi olarak destek verdiği yarışmanın konusu “beyin göçü”.

“Genç/Beyin Göçü” adı altında düzenlenen yarışma, Stuttgart’ta 18 yıl önce yayın hayatına başlayan Don Quichotte dergisinin gerçekleştirdiği 13’ncü uluslararası yarışma. Bu dönemde düzenlenen “Migration/Göç”, “Entegrasyon/Asimilasyon”, “kaçak göçmenler”, “quo vadis Europa?”, “dünya dilleri”, “AB yolunda Türkiye”, “çocuk gelinler” ve “kadına yönelik şiddet” gibi güncel konulardaki yarışmalara katılan eserler Almanya, Türkiye, İran, Çin, Kıbrıs, Hollanda, Avusturya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerde düzenlenen 50’ye yakın sergiyle sanat dünyasına sunuldu.

Don Quichotte dergisinin kurucusu Erdoğan Karayel, şimdiye kadar düzenledikleri üçüncü sosyal sorumluluk projesi olan ve İstanbul’daki “Düşünce ve Eğitim Derneği”yle birlikte gerçekleştirilen “Uluslarası Genç/Beyin Göçü Yarışması”yla ilgili şunları söylüyor:

“Günümüz dünyasında “Beyin Göçü” yıllardır süregelen bir konu, aynı zamanda da sorun. Bizler, beyin göçünün başına ‚genç’ kelimesini ekleyerek biraz daha güncelleyelim istedik. Gelişmiş ülkeler, teknoloji, sanayi ve bilim alanındaki projeleri hayata geçirmek için gerekli olan beyin gücünü, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerden yaptıkları beyin göçüyle gidermeye çalışıyor. Neden başlığımızın başına “Genç” eklediğimize gelince; yetenekli ve yabancı dil bilen gençler daha çok tercih ediliyor. Tam bu noktada iki soru geliyor akla:

- Bu genç insanlar kendi ülkelerinde kalıp faydalı olmak ve bir gelecek kurmak yerine neden başka ülkeleri tercih ediyorlar?

- Beyin göçü alan ülkeler, neden kendi ülkelerinde bu eksikliği gidermeye çalışmıyor da dışarıdan göç alıyor?

don-quichotte-tan-onemli-bir-karikatur-yarismasi-daha-1073978-1.

Genç Beyinler, ne kadar yetenekli olurlarsa olsunlar, kendi ülkelerinde iş alanı bulmakta zorlanıyorlar ve yurtdışını bir kurtarıcı olarak görüyorlar. Son dönemlerde savaş halindeki ülkelerden ve Ortadoğu’dan gerçekleşen göçte doktor, mühendis, yazılımcı gibi meslekler öne çıkıyor.

Gelişmiş ülkeler, bu gençleri deneyimli personele oranla daha ucuz ücretle çalıştırabiliyor. Gençlerin, çevrelerinden kopup gelmeleri o kadar kolay değil elbet, ancak gelecek konusu onlar için duygusallıktan çok daha önemli.

Bir de ‚Gizli Beyin Göçü’ var. Kendi ülkelerinde kalıp yabancı sermayeye hizmet veren gençlerden oluşuyor. Bedenleri kendi ülkelerinde ama beyinleri yabancı ülkelere hizmet veriyor.

En çok beyin göçü alan ve iş standartlarının yüksek olduğu ülkeler sıralamasında; Norveç, İsveç, ABD, Kanada ve Avustralya yer alıyor. Bu ülkeleri İsviçre, İngiltere, Almanya, İrlanda takip ediyor. En çok beyin göçü veren ülkelerin başında ise Hindistan, Çin, Türkiye, Balkan ve Ortadoğu ülkeleri geliyor.”

SADECE 2019’DA 50 BİN GENÇ GÖÇ ETTİ

Türkiye’nin genç ve beyin göçü konusunda önde gelen ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Karayel, sadece 2019 yılnda 330 bini aşkın kişinin yurtdışına göç ettiğini ve bunun 50 bininin 25-29 yaş arasındaki gençlerden oluştuğuna dikkat çekerek, tüm çizerlere şu çağrıda bulunuyor: “Karikatürcü dostlarımızdan beklentimiz; “Genç” Beyin Göçü’nü çizgilerle sorgulamak ve irdelemek. Dünyayı değiştiremeyiz belki ama en azından kağıt (veya tablet) üzerinde bunu deneyebiliriz, ne dersiniz?”

Katılım süresinin 15 ekim’de sona ereceği yarışmanın süresinin aysonuna kadar uzatılması düşünülüyor. Yarışmanın oldukça ilgi gördüğünü belirten Kareyel, sürenin uzatılması için istekler arttığını ve büyük bir olasılıkla 31 ekim’e kadar uzatılabileceğini belirtti.

Yarışmaya katılan karikatürler Don Quichotte seçici kurulu tarafından internet üzerinden değerlendirilecek ve seçilen 100 finalist eser aralarında Karayel’in yanısıra Türkiye’den Beysun Gökçin, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Tan Oral, Almanya’dan Hayati Boyacıoğlu ve Bulgaristan, Fransa, İtalya, Arjantin, Brezilya ile Çin’den çizerlerin yer aldığı seçici kurula sunulacak. Sonuçları 7 Kasım 2022’de açıklanacak olan yarışmanın ödül töreni ve sergisi 26 Kasım 2022’de İstanbul’da Maji Art Gallery’de gerçekleştirilecek.

Yarışmayla, Erdoğan Karayel’in çalışmaları ve Don Quichotte dergisiyle ilgili ayrıntılı bilgiye (Türkçe, İngilizce ve Almanca) ulaşmak için: https://donquichotte.org/today/

don-quichotte-tan-onemli-bir-karikatur-yarismasi-daha-1073979-1.