Falcao sezonu bu sefer erken açtı

Galatasaray, Gaziantep karşısında, Falcao’nun etkili oyunu ve galibiyetle lige başlarken daha gitmesi gereken çok yolu olduğunu da taraftarlarına gösterdi.

İki sezon arasındaki Seri-Taylan değişikliğinin Galatasaray orta sahasında ofansif anlamda bir dinamizm eksikliği yarattığını söylemek mümkün. Taylan rakip orta sahayı bozmada ve savunmada zaman zaman stoper ikilisinin arasına girmek konusunda aslında çok fazla sırıtmadı, fakat Seri’nin geçen sezon gününde olduğu maçlarda yarattığı en büyük fark (bunu özellikle Fenerbahçe deplasmanında çok net olarak görmüştük) üzerinde toplanan rakip orta saha baskısını vücut çalımlarıyla çok iyi ekarte edip hemen ardından rakibi gafil avlayan pasları atabilmesiydi (tabii gününde olmadığında da bu denemelerde yaptığı pas hatalarının haddi hesabı olmuyordu). Taylan’ın henüz bu gibi durumlarda tercihi kendi stoperlerine dönmek oluyor. Tabii oyun karakterini 20’li yaşların ortasında değiştirmek oldukça zor, dolayısıyla ondan bu anlamda büyük atılımlar beklemek haksızlık olabilir. Ancak sarı-kırmızılıların çok rahat göründüğü ilk yarıda dahi bu zaafı görmek mümkündü. Dolayısıyla yeni transfer edilecek orta sahanın (eğer edilirse) rakip orta sahanın baskısını etkili bir hücumla cezalandıracak karakterde bir oyuncu olması gerekiyor.

Sezon başından belirtelim, Arda Turan’ın son birkaç yıldaki saha içi veya dışı karakteri ile Galatasaray futbol takımında halen forma bulabilmesi ve hatta kaptan olarak sahaya çıkabilmesini bir Galatasaray taraftarı olmak bir yana bir futbolsever ve hatta bir vatandaş olarak şiddetle kınıyorum, bunu bir kenara koyalım. Peki bu hamlenin futbol açısından getirisi veya götürüsü? Kendisinin oyun olarak pek de fena olmayan şekilde döndüğünü söylemek lazım.. Atletico Madrid günlerine dönmesi çok zor, fakat devamlılığı sağlayabilirse hiç beklenmeyen bir katkı yapabileceğinin sinyallerini verdi. En azından oyun zekası halen yerinde.

Sumudica’nın Gaziantep’i karşısında ilk hafta alınan rahat galibiyetin sezonun geri kalanı için bir ölçü olmadığını geçtiğimiz sezonki Fenerbahçe bize gösterdi aslında. Sarı-lacivertliler, sezona bulutların üstünde başlamışlardı, ancak sezon sonunda ulaştıkları nokta tam bir hüsrandı. Dolayısıyla bu maç Fatih Terim ve Galatasaray taraftarları için olumlu anlamda temel alınacak bir maç değil. Buna rağmen hem herkesin artık üzerinde uzlaştığı mevkii problemlerinin bir kez daha göze çarpması hem de önde girilen son yarım saatlerde maçı tutamama ve hatta koparamama sendromunun geçen sezondan aynen devam ettiğini göstermesi açısından teknik heyete gerekli mesajları verecektir.

Son notumuz Ali Okancı’ya. Uzun süredir yayıncı kuruluş ekranlarında tartışmalı bir pozisyona yorum yapma cesareti olan bir spiker görmemiştik. Kendisi 84. dakikada Galatasaray’ın penaltı beklediği pozisyonda “savunmanın sırtına çarpmış görünüyor” diyebildi, bu bile artık ekranlarda hasret kaldığımız şeylerden birisi.