Gelenek devam ediyor

Beşiktaş, özellikle hücum hattında sıkıntılar yaşadığı mücadeleyi 2 duran top ve 2 savunma oyuncusunun başrolde olduğu gollerle kazanmayı bildi.

Bursaspor, maçın genelinde sadece Beşiktaş için değil tüm futbolseverler için beklenenden daha dirençliydi. Quaresma’nın çok fazla sürpriz olmayan hafif savruk oyununun yarattığı hücum gücü eksikliğini gidermeye çalışan Caner-Babel ikilisi yeşil-beyazlıların sağ beki Barış Yardımcı’nın oldukça inatçı oyunuyla karşı karşıya geldi ve bu da Şenol Güneş’in takımını, geçtiğimiz sezon da zaman zaman karşlıaştığımız biçimde Talisca’nın yaratıcılığına muhtaç hale getirdi. Burada Beşiktaş hocasının bazı alışkanlıkları üzerine konuşmak gerekiyor. Kendisinin kadro seçimi açısından muhafazakar bir teknik adam olduğunu biliyoruz. Maçtan maça çok köklü değişiklikler ve salt parıltılı transfer olduğu için herhangi bir futbolcuyu doğrudan ilk 11’e alma konusunda çok istekli olmadığı herkesin farkında olduğu bir gerçek. Ama önemli olan bu seçimlerin ne zaman takımınızın verebileceği azami performansa ulaşmasını engellediğini fark edebilmeniz. Nasıl yeni transferin, sadece yeni transfer olduğu için otomatik olarak formayı sırtına geçirmesini beklememeliysek, aynı transferin sahaya girme vakti geldiğinde de gereğinden fazla kenarda beklemesini sorgulamalıyız. Hocanın ilerleyen haftalarda bu seçimlerde nasıl davranacağını göreceğiz, ancak Beşiktaş’ın tüm hücum hattının oldukça vasat bir performans gösterdiği anlarda, kenardaki Lens, Negredo gibi oyunculara olan ihtiyacı daha kritik hale gelecektir. Özellikle de Şampiyonlar Ligi’nde. Bu hücum hattı formundan bahsederken Oğuzhan Özyakup’un da çok iyi bir döneminde olmadığını belirtmek lazım.

Tabii Beşiktaş’ın bu olumsuz tarafları yanında futbolumuzun önemli zaaflarından birini kendi avantajına dönüştürme konusundaki hünerine de değinmemiz gerekiyor. Dün akşam buldukları 2 gol de 2 korner sonucunda, Tosic ve Pepe’nin başrolü aldığı pozisyonlarla geldi. Şampiyonlukta geçen sezondan bu sezona bakıldığında onlara ilave bir rakip olarak gelmesi kesin gibi duran Galatasaray’ın yaptığı sıçramaya rağmen duran toplarda yaşadığı sıkıntıya karşılık Beşiktaş’ın ön alanda sıkıntı yaşadığı bir maçı 2 duran topla kazanması yarışta önemli bir faktör olabilir.

Bursaspor’un geçtiğimiz sezonun son düdüğüne kadar yaşadığı kabusu yaşayacağını düşünmüyorum. Fakat onların problemi savunma ve hücum arasındaki bağlantıyı sağlama konusundaki problemleri ve bunu bir tek Batalla’nın üzerine yıkmaları. Zaman zaman Le Guen’in takımı, Batalla’nın Stancu ve Delarge’nin arasına girdiği anlarda sahada 6-0-4 gibi birbirinden kopuk hatlara sahip bir dizilişe bürünüyordu ki onların cezalandırılmamasının sebebi yukarıda bahsettiğimiz Beşiktaş hücum hattının savrukluğuydu.