Eredivisie’de ligin son 2 haftası. PSV ve Ajax arasındaki şampiyonluk heyecanı doruk noktasına ulaşmış durumda. Hollanda’da sezonu nihayete erdirirken olup bitenlere bir göz atalım.

24 Nisan Pazar günü Feyenoord, kendi evi De Kuip’ta oynanan Hollanda Kupası finalinde FC Utrecht’i 2-1 mağlup ederek kupaya uzandığında, tam 8 yıl sonra ilk kez prestijli bir kupayı kazanmanın sevincini yaşadı. Öyle ki kulüp bu şampiyonluğu şehir turuyla ve 2 gün süren törenlerle kutladı. Ancak Hollanda futbolunun 3 büyüğünden birisi olan Rotterdam takımı aynı zamanda ezeli rakipleri PSV ve Ajax’ın da alay konusu olmaktan kurtulamadı. Zira yarı finaline amatör bir takım olan VVSB’nin gelebildiği bir kupayı kazandıkları için bu kadar büyük bir sevinç yaşayan Feyenoord, ligde Eindhoven ve Amsterdam temsilcilerinin 21’er puan gerisindeydi. Feyenoord son şampiyonluğunu 17 yıl önce, 1998-99 sezonunda kazandı ve o tarihten beri o kadar büyük prestij kaybetti ki (24 Ekim 2010’da, Philips Stadyumu’nda PSV’ye 10-0 kaybettikleri maç hala akıllardan çıkmıyor), PSV ve Ajax seviyesine ulaşmaktan çok uzaklar. Ajax, Frank de Boer’un gelişi ile 2010-14 arasında üst üste 4 şampiyonluk kazandıktan sonra, PSV bu zinciri kırdı ve geçtiğimiz sezon Phillip Cocu yönetiminde, 7 yıllık hasreti bitirip mutlu sona ulaştı.
Ajax 4 yıllık hanedanının ilk sezonunda, ligin son haftasında, lider Twente’yi 3-1 mağlup edip şampiyonluğa ulaştığından beri şampiyonluk düğümü hiçbir zaman son haftaya kalmamıştı. Bu sezon ise 34. haftanın son düdüğü çalana kadar yarış devam edecek gibi görünüyor. İki takım da 78 puana sahip. De Boer’un takımının +56 gol averajı varken PSV +50 gol averajında. Son 2 haftanın maçları pazar günlerinde saat 15:30’da başlayacak. Önümüzdeki pazar Ajax, Twente’yi konuk ediyor. PSV ise kendi evinde ligin son sırasında ve mağlup olması halinde düşmesi kesinleşecek Cambuur karşısında. PSV bu maça sadece galibiyet değil 6 averajlık farkı kapatmak için çıkacak. İki takımın da galibiyetine kesin gözüyle bakılıyor. Son hafta ise Ajax, önümüzdeki pazar play-out maçlarına kalması kesinleşecek De Graafschap, PSV ise Zwolle deplasmanında. Zwolle Avrupa kupalarına katılmak için play-off maçlarına kalmak istiyor. Ligin tecrübeli hocası Ron Jansa da PSV’nin işini bir hayli zorlaştıracaktır. Mevcut durumda Ajax, 6 gollük averajın da avantajıyla şampiyonluğa daha yakın takım gibi görünüyor. PSV’nin en büyük umudu, 3 gün sonra bu sezonun parlayan elmaslarından Twente’li Hakim Ziyech’in Ajax’ın canını yakmak istemesi. Neden “istemek” kelimesini kullandığımı aşağıda açıklayacağım.

Eredivisie’nin bu sezonki en büyük çıkışı tartışmasız Vincent Janssen oldu. İçinde bulunduğumuz sezonun başında AZ tarafından, 2. Lig temsilcisi Almere City’den 400 bin avro bonservisle transfer edilen futbolcu şu an 25 golle gol krallığı yarışında Luuk de Jong’un önünde ve özellikle 2016 yılında müthiş bir form tutmuş durumda. Attığı 25 golün 18’ini bu yıl kaydeden Janssen aynı zamanda Danny Blind tarafından ulusal takıma da seçildi ve Wembley’de Hollanda’nın İngiltere’yi 2-1 mağlup ettiği maçta 1 gol 1 asistle galibiyette büyük pay sahibi oldu. Hollandalı futbol otoriteleri 21 yaşındaki golcüyü Ruud van Nistelrooy ile kıyaslamaya başladılar bile. Janssen’in en büyük özelliği oyun içinde fazlasıyla aktif olması ve zaman zaman orta sahadaki takım arkadaşlarına destek vererek rakip defans oyuncularının ezberlerini bozması. Yukarıda bahsettiğimiz, birkaç hafta önce Johann Cruijff’un gençliği ile kıyaslanan 23 yaşındaki Faslı Hakim Ziyech’in de yaptığı etki tartışılmaz ve bazen maçları tek başına çevirebiliyor, ancak onun önemli bir problemi var. Maç içerisinde büyük performans istikrarsızlıkları yaşıyor ve zaman zaman takım arkadaşlarını kendisine küstürecek ölçüde kendi maçını oynama ile meşgul oluyor. Başka bir tabirle canı isteyince oynuyor. Janssen’ı bu yüzden Hollanda Ligi’nin bu sezonki en büyük buluşu olarak görüyorum. Her ikisinin de sezon sonu Hollanda’dan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor