Son 6 sezonun 4’ünde ilk maçını kaybeden Arsenal sezonun açılış maçında, Benitez’in vedasından sonra suların durulmadığı Newcastle United deplasmanında tek golle kazandı ama aldatmasın, “Bir kırlangıçla bahar gelmez” der Aristoteles, muhtemel kırmızılı takımın hikâyesini en güzel anlatan. Son 4 sezonundur Şampiyonlar Ligi’ne katılamayan takım yeni sezonda ilk 4 hedefinde. En önemli silahı golcü Aubameyang, Premier Lig tarihinde forma giydiği ilk 50 maçta en fazla gol (33) kaydeden 5. golcü. Bundesliga’da top koşturduğu zamanlarda, ilk sezonunda 16 golü var. 2015’in güzünde 4 günde forma giydiği iki maçta yaptığı iki hat-trick, 2015-16 sezonunda Lewandowski’nin ardından gol krallığında ikinci sırayı alması, 2016’da dünyanın en iyi 10 futbolcusu arasında gösterilmesi parlak hikâyesinden geriye kalanlar. Dortmund zamanlarındaki hocası Klopp için söyledikleri önemli, sevimli hocaya da selam çakalım yeri gelmişken: “Babamdan sonra gelişimimde bana yol gösteren en önemli futbol adamı. Takımdaki ilk zamanlarımda bana siz genç oyuncular her şeyi hemen istiyorsunuz ama sabrı bilmiyorsunuz demişti. Haklıymış, gelişimimi ona borçluyum.”

Ancak Gabonlu golcüsüne rağmen şampiyonluk uzak bir hayal Arsenal adına, sıkıntısı Wenger’in mirası savunmada. Wenger demişken, yakında 70’ine basacak. Arsenal’den ayrılırken sarf ettiği cümlesi içimizde yer etti: “Dünyaya geldiğinde çok sevilirsin, bir de öldüğünde. İkisinin arasında ise idare edersin!” Velhasıl gidişinden önceki sezonlardaki transferlerine bakarak, anladık ki idare ediyormuş nicedir. Tıpkı en güzel filmlerini gençlik yıllarında çekmiş, sonra düşüşe geçmiş bir daha hiç çekilmeyecek bir filmin en afili jönünün zamana oynaması gibi. Yine de sormak isterdim kendisine, 2016’nın yazında 35 milyon sterlin vererek aldığı Mustafi’nin yerine 2015’te 13 milyon sterlin bedelle Southampton’a gelen Virgil van Dijk’ı almadığına pişman mıdır acaba? Velhasıl Emery’nin takımının sorunu savunmada, 2018-19 sezonunda 19 deplasman maçında sadece bir maçta kalelerini gole kapatabildiler, kalan maçlarda yedikleri gol sayısı 35, eskilerin tabiriyle takımını seven savunmaya gelsin! Newcastle deplasmanında savunma dörtlüsü Sokratis, Chambers, Monreal, Maitland-Niles cansiparane oynamış olsa da daha sert rakiplere karşı direnemeyecekleri aşikâr. Yine de hakkını verelim Emery’nin, 1997 doğumlu Maitland-Niles’ı savunmanın sağında parlatması takdire şayan. Dokuz yaşında katıldığı Arsenal altyapısından yetişmiş, ilk profesyonel sözleşmesi 2014’te. 2015-16 sezonunu alt liglerde İpswich Town’da kiralık geçirdikten sonra takıma döndü. Kulüp tarihinde Şampiyonlar Liginde forma giymiş en genç ikinci futbolcu. Orta sahada 20 yaşındaki Joe Willock’u da unutmayalım, o da Arsenal altyapısının ürünü, bu sezon düzenli olarak olmasa da gelecekte adını sıkça duyacaksınız sanırım.

N N N

Yeni sezonun evindeki ilk maçında Arsenal, Burnley karşısında. “Ne çok ağustos böceği, yalnızlığa uzayan” der dizelerinde Atilla İlhan; ondan alıntıyla, “Ne çok taraftar, başarıya susayan” diyelim. Emirates Stadı’nı dolduran 60.214 taraftarın önünde Arsenal 4-2-3-1 dizilişinde, savunmanın ortasında yeni transfer Luiz, orta sahada Real Madrid’den kiralanan Ceballos, ileri uçta Lacazette. Misafir takım 1974’ten beri Arsenal deplasmanında kazanamadı. Emery’inin takımı son sezonlardaki deplasman zaafına rağmen evinde kral. Geçen sezon sadece Manchester City ve Liverpool evlerinde daha fazla puan toplayabildi. Henüz 13. dakikada Lacazette’nin vuruşuyla öne geçiyor Arsenal, pozisyonda takipçiliği, inatçılığı kalabalık savunma arasında dönerek vuruşu takdire şayan. Emirates Stadı’nda forma giydiği 36 maçta 21 golü 7 asisti var Fransız forvetin. Ancak üstün oynadığı maçta yine savunma hatasıyla devrenin bitimine yakın kalesinde golü görüyor ev sahibi. Burnley’nin 29 yaşındaki golcüsü Barnes yakın mesafeden kaçırmıyor. 2019’da Aguero ve Mane’den sonra ligin en çok gol bulan oyuncusu. 2. devrede Arsenal’de Nelson’un yerine Pepe sahada ve dalga dalga geliyorlar Burnley kalesine, orta sahada Ceballos hücuma yöne veren oyuncu. 64’te yeniden öne geçiyorlar; rakip atağı kesen Caballos’un pasında Aubameyang ceza sahası dışından enfes vuruyor. Rakibe karşı oynadığı son 4 lig maçında 7. golü 14 numaranın. 90’da Torreira’nın vuruşunda gole izin vermiyor Burnley kalecisi Pope, takımının en iyisi. Velhasıl topa yüzde 68 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 16 kez yokladığı maçı 2-1 kazanıyor Arsenal. 2009-10 sezonundan sonra ilk kez ligin ilk iki maçını galibiyetle kapatıyorlar. Bir kırlangıçla bahar gelmez belki ama takım izleyene keyif veriyor. Maçın adamına gelince, iki asisti, oyun kurmaktaki ustalığı, enfes paslarıyla göze batıyor Caballos. 2017’de Real Betis’ten Real Madrid’e transfer olmuş ancak fazla forma şansı bulamamıştı. Performansına bakarak Arsenal’de 10 numara pozisyonunda yerini kimselere bırakmaz sanırım. Haftaya Liverpool deplasmanındalar, o maçı kaçırmayın derim.