Eczacıbaşı’nın kayıpsız yoluna devam ettiği, Vakıfbank’ın Galatasaray karşısında zorlandığı haftanın ardından gözler Dünya Kulüpler Şampiyonası’na çevrildi.

Nilüfer Belediyesi’nin yükselişi ve 2022 DKŞ
Fotoğraf: DepoPhotos

Galatasaray ile Vakıfbank arasında oynanan mücadele hiç şüphesiz haftanın en zevkli mücadelesiydi. Giovanni Guidetti, geçtiğimiz sezonun ilk yarısında 3-0 kaybettikleri Kuzeyboru maçının kendileri için bir “uyandırma servisi” etkisi yarattığını söylemişti. İlk seti 25-16 kazanan ev sahibi, eğer bu performansı, izleyen 2 sette de sürdürebilseydi, Kuzeyboru’nun yaptığına benzer bir etkiyi, Dünya Kulüpler Şampiyonası öncesinde yapabilirlerdi. Fakat ilk setten sonra pas dağılımındaki değişiklik, Vakıfbank’ın İtalyan yıldızının oyundaki ağırlığını giderek artırdığı bir senaryoya şahit olmamızı da beraberinde getirdi. Paola Egonu ilk sette 9 hücum yaparken, Gabi Guimares 10 hücum yapmıştı.

Egonu Vakifbank’ın kazandığı izleyen 2 sette 32 hücum yaparken, Gabi sadece 12 hücum yapabilmişti. Bütün maçı 60 hücum yaparak bitiren Egonu yüzde 47’lik bir yüzdeyle oynadı. Bu tür olağanüstü durumlar elbette olabiliyor. Örneğin geçen sezon Vakıfbank’ın Fenerbahçe’yi 3-2 mağlup ettiği 2 maç, nefes kesen Kupa Voley Finali ve Sultanlar Ligi Play-Off Finali 4. maçında, Isabelle Haak 68 ve 50 hücum yapmıştı. Tijana Bošković geçtiğimiz sezon ligin ilk yarısında oynanan Vakıfbank ve Fenerbahçe maçlarında 60 ve 52 hücum kullanmıştı. Yani bu rakamlar ilk defa karşılaştığımız rakamlar değil, fakat bakılması gereken, bu hücumların maçtaki hücum şanslarının toplamına olan oranı. Örneğin Bošković’in 60 hücum kullandığı maçta Eczacıbaşı’nın toplam 151 hücum yaptığını görüyoruz. 3’te 1’inden biraz fazlası. Egonu ise Cumartesi günkü Galatasaray maçında takımının 135 hücum şansının nerede ise yarısını kullanmıştı. Özellikle Dünya Kulüpler Şampionyası yarı finalinden itibaren 2 zorlu maç oynayacağı kesin görünen Vakıfbank’ta, Cansu Özbay’ın pas dağılımı, sezonun geri kalanı için de önemli bir gösterge olacak. Tabii karşı taraftaki Anthi Vasilantonaki’nin de Galatasaray’ın 138 hücumunun tam 67’sini yaptığını da ekleyelim. Burada iki takımın kadro yapısı ve sarı-kırmızılıların bu maça özel, kadro kısıtlılığının da seçimlerde etkisi var. Mecburiyet diyemesek de, Ataman Güneyligil’in elinde çok fazla çare yoktu, en azından Givoanni Guidetti kadar.

Vital Heynen yönetimindeki Nilüfer Belediyesi’nin yükselişi sürüyor. Son 4 maçta 4 galibiyet alan takım, zorlu Kuzeyboru deplasmanında net bir zafer elde etti ve rakibini geçerek 6. sıraya yükseldi. Takım kadrosunda sadece 3 yabancı bulunduran Nilüfer, devrenin sonuna kadar da fikstür açısından çok zorlu bir dönemden geçmeyecek. Kendilerini ilk 5 içine atabilirler. Haftanın bir diğer göze hitap eden maçı da Aydın’da, Aydın Bld. ile Sarıyer Bld. arasındaydı. 5 set boyunca, iki takım arasındaki sayı farkının hiçbir zaman 4’ü, final setinde ise 1’i dahi geçmediği bu harika mücadelede kazanan, 5 setlik maçlar neredeyse bir kulüp kültürü haline gelen Sarıyer oldu ve ligdeki 3. galibiyetini aldı. Kadrosuna bakıldığında, daha üst sıralarda yer alması beklenen Sarıyer’de, Kimberly Drewniok, 58 hücumda yüzde 52’lik bir hücum yüzdesi tutturmayı başardı ve 34 sayı ile oynadı. Sıla Çalışkan’ın yokluğunda, tecrübeli pasör Merve Tanıl’ın forma giydiği mavi-beyazlılar, önümüzdeki haftalarda yükselişe geçmeye çalışacak.

2022 Dünya Kulüpler Şampiyonası

14-18 Eylül tarihleri arasında, Antalya’da, 6 takımın katılacağı 15. Dünya Kulüpler Şampiyonası başlıyor. Türkiye üst üste 2. kez bu organizasyona ev sahipliği yapacak. 2010-15 yılları arasında 3 kez Doha, 3 kez de Zürih’te düzenlenen turnuva sonrası turnuva 4 kez Güneydoğu Asya’da düzenlenmişti ve 2020 pandemi turnuvası es geçildikten sonra, Türkiye ev sahipliklerini almaya başladı. Üstelik turnuva tarihinde ilk kez 1 ülke, aynı organizasyonu farklı şehirlerinde düzenlemeye karar verdi. Bundan dolayı, bu satırlarda, eleştirmekten hiç geri durmadığımız Türkiye Voleybol Federasyonu’nun çok doğru bir hamle yaptığını söylememiz lazım. Başkan Üstündağ bu çeşitliliğin süreceğini belirtiyor. Tebrik ediyoruz.

Turnuva tarihinin en çok şampiyon olan takımı 4 zaferle Vakıfbank. Hatta Vakıfbank’ın 7 kez madalya kürsüsünde olduğunu düşünürsek, bu kupada yüzde 50 oranında bir kürsü başarısı var demektir ki bu çok önemli bir istikrar. Eczacıbaşı 2, Fenerbahçe de 1 şampiyonluğa sahip, yani geride kalan 14 turnuvanın 7’sinde takımlarımız mutlu sona ulaştılar. Vakıfbank ve Eczacıbaşı yanında, Imoco Conegliano da turnuvayı daha önce kazanan 3. takım olarak Antalya’ya gelecek ve bu 3 takım turnuvanın favorileri durumundalar. A Grubu’nda zevkli maçlar izleyeceğiz. Eczacıbaşı ve Imoco’ya, kadrosunda Brezilyalı usta orta oyuncu Carol ve Anne Buijs’un olduğu Dentil Praia Clube eşlik edecek. B Grubunda ise Vakıfbank’ın rakipleri tecrübeli isimlerle dolu, son Brezilya şampiyonu Gerdau Minas, (eski ismiyle Itambe) ve Kazak temsilcisi Kuanysh VC. Tekrarlayalım, 8 takımla düzenlenen ve Uzakdoğu takımlarının katılabildiği 2010’lar turnuvalarını özlüyoruz, ancak pandemi o coğrafyada hala etkili ve takımlar Avrupa’ya yolculuk etmekten çekiniyor. Grup maçları 14-15 ve 16 Aralık’ta, yarı final ve final ise 17 ve 18 Aralık’ta.

Zhu’dan Zümrüdü Anka Hikâyesi mi?

4 Aralık akşamı Savino del Bene Scandicci, İtalya Ligi’nin namağlup lideri Imoco Conegliano’yu 3-0 mağlup etti. Çinli smaçör Zhu Ting maçta, 21 sayıyla oynarken özellikle son 2 sette maçın kritik sayılarında Imoco’lu oyuncuların başa çıkamadığı bir isim oldu. Ona maç boyunca kritik anlarda yardımcı olan 19 yaşındaki pasör çaprazı Ekaterina Antropova ve çok iyi bir maç çıkaran Dominikli libero Brenda Castillo’nun da bu galibiyette rolü var, fakat Zhu başrolü oynayan isimdi. Her ne kadar Isabelle Haak, bu maçta Santarelli tarafından hiç kullanılmasa da bu, Çinli voleybolcunun yükselişini tebrik etmemize engel değil. Zhu, 2018-19 sezonu Şampiyonlar Ligi yarı finalinde, Vakıfbank ile Novara’ya altın set sonunda kaybedilen turdan 1 ay sonra, 2020 Olimpiyat Oyunları’na daha iyi hazırlanmak için, geçici olarak, 1 sezon Çin’de forma giyeceğini açıklamıştı. Pandemi oyunları 1 yıl erteledi, Zhu Çin’deki kalışını uzattı, Çin çok kötü bir turnuva oynadı, Zhu oyunlar sonrası 2021 sonlarında, bileğinden, artık erteleyemeyeceği bir ameliyat oldu. Öyle bir an gelmişti ki, birkaç yıl önce dünyanın en iyi voleybolcusu olduğu hususunda kimsenin tartışmaya bile yanaşmadığı olimpiyat şampiyonu hakkında, voleybol kariyerini sonlandırabileceği söylentileri çıkmaya başlamıştı. “Zhuper” bunlara kulak asmadı, bu yılın yaz aylarında İspanya’da geçirdiği ameliyat sonrası, Avrupa’da kafasını rahatlattı, tüm olumsuzlukları arkasında bıraktı ve yavaş yavaş formunu bulmaya başladı. Umarız eski günlerine döner ve hem İtalya Ligi’nde hem de 2024 Olimpiyatları’nda kendisine hayran kalmaya devam ederiz.

nilufer-belediyesi-nin-yukselisi-ve-2022-dks-1099580-1.