Adana Pozantı Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde çocuklara işkence ve tecavüz edilmesinde adı geçen dönemin Cezaevi 2. Müdürü Alper Şirin, “unutulma hakkı” iddiasıyla isminin geçtiği haberlere erişim engeli talep etti. Yargı, haberin o tarihte gerçeklik ve doğruluk kriterlerini karşılamasının “artık bir öneminin kalmadığını” ve haberin gelecekte hatırlanmasının “kamu yararına bir katkı sağlamayacağını” savunarak Alper Şirin’in talebini kabul etti.

Pozantı skandalına kat çıkıldı: Müdürle ilgili haberlere “artık önemsiz” denilerek erişim engeli kararı

Adana Pozantı Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde çocuklara işkence ve tecavüz edilmesinde adı geçen dönemin Cezaevi 2. Müdürü Alper Şirin’in başvurusu üzerine hakkındaki haberlere erişim engeli getirildi.

Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin 23 Kasım tarihli kararında, vicdanları rahatsız edecek gerekçeler sıralandı; “haberin artık kamuoyunu ilgilendirmediği” öne sürüldü. Tartışılacak bir gerekçeyle Alper Şirin’e “unutulma hakkı” tanındı.

Mayıs 2011’de yakın tarihin en travmatik olaylarından biri kamuoyuna yansıdı. “Toplumsal olaylara katıldıkları” ve “taş attıkları” gerekçesiyle Adana Pozantı Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde bulunan ve yaşları 13’le 17 arasında değişen 7 çocuk, İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi’ne başvurarak el yazısıyla sistematik işkenceye, cinsel tacize ve tecavüze maruz kaldıklarını beyan etti.

Aynı yılın temmuz ayında Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Adana Başsavcılığı, Valilik ve Adalet Bakanlığı konudan haberdar edildi ancak kayda değer bir gelişme olmadı.

Bu tarihten 7 ay sonra konu tekrar basın tarafından gündeme getirilip kamuoyunda tartışılmaya başlayınca, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Pozantı cezaevinde yaşananlar için 3 müfettişin görevlendirildiğini söyledi ve ekledi: “Bu çalışma neticesindeki tabloya göre her türlü adli idari tedbir alınacak. Bununla ilgili herhangi bir karanlık nokta kalmasına izin verilmeyecektir.”

Ergin açıklamasında, “Pozantı Cezaevi'nde görev yapan 2 kişilik, ikinci müdür kadrosundaki çalışan personelimizi bu görevlerden alarak, başka görevlere bugün itibariyle atıyoruz” ifadelerini kullandı. Daha sonra çocukların işkence beyanlarında adı geçen cezaevinin 2. Müdürü Alper Şirin’in, Van Erciş Cezaevi’ne 1. Müdür unvanıyla terfi ettirildiği ortaya çıktı.

“ÇEK-PAS İLE DÖVDÜ”

Pozantı’daki çocuklar kendilerini döven görevliler arasında Alper Şirin’in de olduğunu ifade ediyordu:

“Koğuş sorumlusu özel işlerini bize yaptıramayınca (çamaşır yıkatma) paspas sopasıyla bizi dövüyordu. Revire çıkmak istediğimizde bizi çıkartmıyorlardı. Durumu Cezaevi Müdürü Alper Şirin’e iletmek için yanına çıktım. Müdür, ‘Siz hep sorun çıkarıyorsunuz’ diyerek çek-pas ile beni dövdü. İstediğimi kabul etmedi. Açık görüşe gittiğimizde koğuş sorumlusu kantinden ihtiyaçlarını bize aldırtıyorlardı. Almadığımız zaman bizi dövüyorlardı. Tuvalete gitmek bile koğuş sorumlusundan izin alıp gidiyorlardı. İzinsiz gidenler dayak yiyordu.”

ÇOK BOYUTLU ŞİDDET VE KÜFÜR

Mağdur çocuklardan Ö.K., cebinde sigara bulunduğu için Alper Şirin’in odasına götürüldüğünü dile getiriyor ve nakledildiği Hatay E Tipi Cezaevi’nden Gündem Gazetesi’ne gönderdiği mektupta yaşadıklarını şöyle aktarıyordu:

“…Beni cezaevi müdürü Alper Şirin’in yanına götürdüler. Odasına girdiğimde elini uzatıp öpmemi istedi. Dayak yeme korkusuyla elini öpmek zorunda kaldım. Bir an kendimi emniyette, mahkemede karşımdaki de polis ve savcı gibi hissettim. Resmen beni polis ve savcı gibi sorguluyordu. Ben alakam olmadığını söylesem de ‘Senin a...ı, s...m beni mi kandırıyorsun piç’ dedi. Gardiyanı çağırdı ve ‘Bu piçi odaya verin ve koğuş sorumlusuna selamlarımı söyleyin’ dedi.”

“BU TERÖRİSTİN HAKKINI VERİN”

Ö.K’nin aynı mektubundan:

“Sabah sayım saatiydi. Gardiyanlar ve müdür Alper Şirin de geldi. Müdür, Fırat’a söyledi, ‘Bu teröristin hakkını iyi verin. Bu, günde 5 saatten fazla yatmasın’ deyip çıkıp gittiler. Ben kahvaltıyı hazırladım. Fırat ve Mert kahvaltıyı yapıp gidip yattılar. Ben ise aşağıda ayakta durmaya başladım. Pozantı Cezaevi’nde C-7 koğuşunda 11. günümdü ve 11 gün boyunca kendini tekrar etmişti vahşet.”

TAKİPSİZLİK KARARI

Skandalın ortaya çıkmasının ardından Pozantı’daki çocuklar Sincan’a ve başka yerlere nakledildi. 2015 yılında işkence, taciz ve tecavüz zanlılarıyla ilgili davada ise takipsizlik kararı çıktı. Böylece 20 kişi ceza almadan kurtuldu.

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, takipsizlik kararının ardından şu değerlendirmeyi yapıyordu:

“Taciz ve tecavüz suçlamasıyla tespit edilen 20 zanlı hakkında açılan dava takipsizlikle sonuçlandı. Tecavüz zanlısı olan devlet memurların yerine davacı olan 4 Pozantı mağduru çocuk, ‘devlet malına zarar verdiği’ gerekçesiyle Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 302. Maddeden müebbet hapis cezasıyla yargılanıyorlar. Bugün çıkartılmak istenen İç Güvenlik Paketi zaten Mersin’de Kürt çocuklarına uygulanmaya başlanmış bile.”

YILLAR SONRA BİR SKANDAL KARAR DAHA

Pozantı’da yaşananlar toplumda infiale neden olurken, davadaki takipsizlik kararından 7 yıl sonra yargıdan vicdanları rahatsız edecek bir karar daha çıktı.

Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliği, dönemin Cezaevi 2. Müdürü Alper Şirin’in başvurusu üzerine 23 Kasım tarihli kararında, internette Şirin’in isminin yer aldığı ve Pozantı’da yaşananları konu alan 12 içeriğe erişimin engellenmesine hükmetti.

Bu içerikler arasında BirGün yazarı Gözde Bedeloğlu’nun 2012 yılında kaleme aldığı “Çocukluğun gömüldüğü yer, Pozantı” başlıklı yazısı da yer alıyor.

Erişim engeli kararında, aradan yaklaşık 11 yıllık sürenin geçmiş olması nedeniyle haberin “güncellik değerini yitirdiği”, haberin o tarihte gerçeklik ve doğruluk kriterlerini karşılamasının “artık bir önemi kalmadığı” ve “haberin gelecekte hatırlanmasının kamu yararına bir katkı sağlamayacağı” savunuldu.

Bu gerekçelerle bugün de cezaevi müdürü olarak görev yapan Alper Şirin’in “unutulma hakkı” kapsamındaki talebi kabul edildi.

EKŞİ SÖZLÜK İÇERİKLERİ SİLDİ

Kararın muhatabı olan mecralardan Ekşi Sözlük, Alper Şirin başlığında bulunan tüm entry’leri sildi.

Sözlük’teki Alper Şirin başlığında “ankara batı 2. sulh ceza hakimliği’nin alper şirin’in talebi üzerine verdiği 23.11.2022 tarih ve 2022/9681 d. iş sayılı kararı uyarınca bu başlıkta yer alan içeriklere erişimin engellenmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.