Yönetmenliğini Lexi Alexander’ın yaptığı 2005 yapımı “Green Street Holigans”, kendilerine “Green Street Elite” adını verdikleri West Ham United taraftar grubunun 80’li yılların futbol maçlarında yarattığı holiganizmi, kasvetli Londra görüntüleri eşliğinde oldukça gerçekçi ve sürükleyici tarzda anlatan enfes bir futbol filmdir. Her ne kadar West Ham United için Güney Londra’nın Millwall’u ezeli düşman olsa da, Kuzey Londra’nın Tottenham Hotspurs’ü de onlar adına sevilmeyendir, kendi anlatımlarıyla tıpkı İsrailliler ve Filistinliler misali. Ancak Millwall nicedir alt liglerde çile çekmektedir, rekabet sekteye uğramıştır, o yüzden West Ham United taraftarları için sezonun en önemlisidir Tottenham maçı, sabırsızlıkla beklerler…

İlk kez 1898 senesinde 4 bin taraftar önünde karşılaşmışlar, o yıllarda West Ham “Thames Ironworks” olarak rakibiyle birlikte Thames & Medway Liginde mücadele ediyormuş. İlerleyen zamanlarda artarak günümüze kadar gelmiş iki takım arasındaki rekabet. 2005-2006 sezonunun son maçında West Ham United kendi evinde teknik direktörlüğünü Martin Jol’un yaptığı Tottenham karşısındadır ve Tottenham’ın alacağı üç puan takımı Şampiyonlar Ligine taşıyacaktır. Ancak Tottenham’lı futbolcuların gıda zehirlenmesi nedeniyle sahada varlık gösteremedikleri maçı ev sahibi kazanır ve Tottenham Şampiyonlar Ligi şansını kaçırır. West Ham United sezonu 9. sırada bitirmesine rağmen alınan bu galibiyet taraftarları şampiyonluk kupasını kazanmış kadar mutlu etmiştir. Son sezonlarda karşılaştıkları maçlarda alaycı tezahüratlar eşliğinde o unutulmaz doksan dakikayı hatırlatır rakibe West Ham sevdalıları…

Yakın geçmişte Olimpiyat Stadı’nın kullanım hakları için bir kez daha karşı karşıya geldiler ve stat Doğu Londra takımına yakın olduğu için West Ham’a 99 seneliğine kiralandı. Aralarındaki çekişmeye rağmen West Ham’dan Tottenham’a transfer olmuş Frederic Kanoute, Michael Carrick, Scott Parker ve Jermain Defoe o rekabeti en iyi bilenlerdendir.

•••

1974 senesinde 45 yaşında aramızdan ayrılmış Amerikalı şair Anne Sexton, “Daha önce bir kez öldüm, aylardan kasımdı” demiş güz ayının hüzün ve kasvetini anlatmak için. “Fani ömür biter, bir uzun sonbahar olur / Yaprak, çiçek ve kuş dağılır, tarumar olur” demiş Yahya Kemal Beyatlı o güzel Sonbahar şiirinde. Sarı yaprakların şehrin sokaklarını bir battaniye misali örtüğü soğuk ve kasvetli bir Londra cumartesisinde Tottenham Hotspurs kendi evinde West Ham United karşısında. Ev sahibinin Premier Lig’de yenilgisi yok ama bu maça sakat futbolcuları Toby Alderweireld, Erik Lamela ve Ben Davies’ten yoksun çıkıyorlar. Golcüleri Harry Kane son 15 Londra derbisini boş geçmemiş. West Ham’ın tek eksiği cezalı kaptanları Mark Noble. Bu sezon deplasman oynadığı son altı lig maçının beşinden mağlubiyetle ayrılmış Bilic’in öğrencileri ve Premier lig tarihinde rakibin sahasında oynadıkları 14 lig maçının sadece birinde üç puan çıkartabilmişler. Anlayacağınız onlar adına zor deplasman. Üstelik ligdeki konumları da pek iç açıcı değil, 11 maçta topladıkları 11 puanla küme düşme potasının bir basamak üzerindeler.

Henüz 5. dakikada soldan ceza sahasına girip topu ağlarla buluşturuyor Eriksen ama pozisyon ofsayt. Üçlü savunma ve önlerinde oynayan Wanyama ve Dembele ikilisiyle beşli blok halinde karşılıyor rakip hücumun iki etkilisi Payet ve Sakho’yu. Sol beki Creswell’in atağa katıldığı anlarda West Ham etkili. Ve 23’de golü buluyorlar; sağdan kullanılan kornere Reid vuruyor, dönen topu kafayla kaleye gönderiyor Antonio, 0-1. Gol iştahlandırıyor Bilic’in takımını, orta sahada kaptıkları toplarda iki çabuk oyuncusu Antonio ve Sakho ile rakibi eksik yakalayıp tehlikeli geliyorlar rakip kaleye. Üçüncü bölgede Eriksen Kane ve Janssen rakibin geniş alanları iyi kapatmasıyla pozisyon yaratmakta zorlanıyorlar. İlk yarıyı yüzde 69 topa sahip olma oranıyla önde ama skor olarak geride kapatıyor Tottenham.

İkinci yarının başında soldan Rose hücuma daha çok katılıyor, 51’de ortaladığı topa iyi vuruyor takımla ilk kez sahaya çıkan Winks, şimdi durum 1-1. 55’den sonra 4-4-2’ye dönen Tottenham galibiyet için yükleniyor. 53’de gördüğü sarı kart sonrası Rose bir sonraki maçta cezalı duruma düşüyor. 67’de Janssen, Reid’i ceza sahasında gereksiz müdahaleyle düşürünce penaltı kazanıyor West Ham ve Lanzini takımını yeniden öne geçiriyor. 70’de Janssen çıkıyor Alli oyunda. 76’da Payet topa vurmakta gecikince takımını golden ediyor. 88’de West Ham savunması dengesiz yakalanıyor, Kane vuruyor 2-2. Uzatma dakikalarında Nordtveit ceza sahasında Son’u düşürüyor. Kane’in penaltısı takımını öne geçiriyor ve 31.212 bin taraftarın izlediği ve Harry Kane’in bir kez daha boş geçmediği Londra derbisini Tottenham kazanıyor.