Trollerle mücadele için  bize ve Twitter’a düşenler

Geçen haftaki yazıda Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in politik reklamlardaki yalanlara müdahale etme konusundaki isteksizliğini konu etmiştik. Bunu ifade özgürlüğüyle paketliyor ve önemli bir gelir ve güç kaleminden mahrum kalmak istemiyordu. Buna karşılık geçen çarşamba Twitter CEO’su Jack Dorsey sürpriz bir atak yaptı. Tüm dünyada Twitter üzerinden siyasi reklamı durduracaklarını açıkladı. Twitter, 2011’den bu yana siyasi reklama izin veriyordu. Zaman içinde ya bunun yanlış olduğunu anladı ya da buradan Facebook’a bir gol atarak itibar rekabetinde bir adım önde olmak istedi. Öyle ki Dorsey, hedefli erişim için ödeme yapıldığında bunun ‘ifade özgürlüğüyle’ ilgisi kalmadığını söyleyerek ismini anmadan Zuckerberg’e gönderme yaptı. Geçen hafta bu köşedeki yazıyı okuyanlar hemen hemen aynı şeyleri yazdığımı hatırlayacaktır.

Peki, Twitter’ın yaptığı bu hamle yeterli mi? Twitter’ın tek sorunu siyasi reklamdı deyip geçebilir miyiz? Dahası kendin pişir kendin ye misali, kendi Twitter akışımızı temizlemek için neler yapabiliriz? Bu haftaki Köşe Vuruşu’nun soruları bunlar olsun.

TROLLER, BOTLAR, SAHTE HESAPLAR

Twitter’ın siyasi reklamdan daha büyük sorunu, troller, botlar, sahte hesaplar, dolandırıcılar ve bunların yönlendirdiği akış. Twitter bununla mücadele etmek için adımlar atıyor ama henüz yeterli seviyede değil. Geçen yıl bir internet güvenliği şirketiyle diyalog kalitesini ve güvenliğini artırmak için anlaşma yapmıştı. Kuşkusuz daha fazlası gerekiyor. Mükerrer Twitter hesabı açmak bu kadar kolay olmamalı örneğin.

PEKİ, BİZ NELER YAPABİLİRİZ?

Twitter’ın ayarlar kısmına ne sıklıkta giriyorsunuz bilmiyorum ama sık sık girmekte fayda var. Çünkü pek çok farklı güvenlik ve kalite ayarı var. Bir defa bildirimlerde ‘kalite filtresi’ni açabilirsiniz. Bu size gelen bildirimleri azaltacak ve belli kriterlerle filtreleyecektir. Ancak daha gelişmiş ayarlar da var. Örneğin; Yeni açılan hesaplardan gelenleri, takip etmediğiniz hesapları, önceden yumurta kafa dediğimiz fotoğraf koyulmamış hesaplardan gelenleri, e-posta adresini onaylatmamış olanları, hatta telefonu onaylatmamış olanları ayrı ayrı işaretleyerek filtreleyebilirsiniz. Troll hesapların bir kısmı bu filtrelere takılacaktır. Hassas içerikleri (şiddet vb.) gizleme ayarları ve özellikle bazı sözcükleri sessize alma özelliği daha eski ama yine de hatırlatmak isterim. Örneğin; trollükleriyle gündeme gelen meczup birinden sıkıldıysanız, onun ismini sessize alıp hakkında olumlu, olumsuz hiçbir şeyi görmeyebilirsiniz.

Twitter’ın son zamanlarda eleştirilen bir yanı da Facebook gibi akış için algoritma kullanmaya başlaması oldu. Yani önceden atılan tweetlerin zaman sırasına göre tümünü görebiliyordunuz. Şu an varsayılan ayarında daha popüler tweetleri önce gösteriyor. Bunu eski haline getirmek isterseniz, akışın sağ üst köşesindeki yıldız benzeri ikonu tıklayarak, ‘gönderilen en son tweetleri göster’i seçmeniz gerekiyor. Bu biraz tercih meselesi.

ESKİ TWEETLER TARİHTEN SİLİNİYOR

Twitter’ın bir başka zayıf noktası da yıllar önceki tweetlerin kötü niyetli bazı kişilerce ortaya çıkarılıp ‘linç’ malzemesi yapılması. Zaman içinde fikirler değişiyor, sorumluluklar artıyor, insan olgunlaşıyor vs. İşte Twitter’dan gelen bir başka söz de bu doğrultuda. Belirli bir tarihten eski tweetlerinizi silmek ya da onlara dışarıdan ulaşımı kilitlemek gibi yeni bir özellik üzerinde çalışıyorlarmış. Kuşkusuz bu ayar da geldiğinde ondan haberdar olup ayarları güncellemek gerekecek. Tüm bu önlemler her şeyi güllük gülistanlık yapmaz ama riski azaltabilir. Yeri gelince çamaşır makinesinin bile kullanma kılavuzunu okuduğumuz bu dünyada, hayatımızı zindana çevirebilecek bu aletin kullanma talimatlarını es geçmemeliyiz.