Türkiye ve Erdoğan kapaklarda

Türkiye’deki seçim süreci ve iktidarda kalma şansı her geçen gün daha da azalan Erdoğan ve partisi AKP’nin durumu Batı dünyasında da büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

İngiltere’de yayınlanan dünyanın en önemli haftalık haber dergilerinden The Economist’ten sonra şimdi de Almanya’nın önde gelen haftalık haber dergilerinden Stern de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kapaktan “Kundakçı Erdoğan“ manşetiyle verdi. “Türk cumhurbaşkanı iktidarını sağlama almak için tehlikleli çatışmaları karıştırıyor. Almanya da“ alt başlığıyla anonslanan haberlere dergide çok geniş yer verildi.

THE ECONOMİST: DİKTATÖRLÜK

Sadece İngiltere’de değil dünyanın birçok yerinde dağıtılan The Economist, Türkiye’yle ilgili haberi “Türkiye’nin yaklaşan diktatörlüğü“ manşeti ve “Erdoğan’ın imparatorluğu üzerine bir özel haber“ alt başlığıyla, Türk bayrağı üzerine düşürülmüş bir Erdoğan suileti eşliğinde vermişti.
Haberde, Erdoğan’ın iktidarının ilk yıllarında ülkede ekonomik ve politik istikrar sağladığı, politikaya müdahale eden generalleri susturduğu, reformlarla ekonomiyi canlandırdığı, Kürt sorununu çözmek için bir takım adımlar attığı, ancak daha sonra otokratikleştiği ileri belirtiliyordu.
Önce başbakan, daha sonra da cumhurbaşkanı olarak Erdoğan’ın iktidardaki üçüncü on yılına yaklaşırken devlet kurumlarını kontrolüne aldığı, denetleme mekanizmalarını işlevsiz hale getirdiği, medyanın büyük bir bölümünü propoganda araçlarına dönüştürdüğü, yargıya boyun eğdirdiği ve muhaliflere karşı baskı aracı haline getirdiği ileri sürülen haberde Türkiye’nin “kusurlu demokrasi“nin onun tam bir otokrasi“ye dönüşebileceğine işaret ediliyordu.
Erdoğan’ın demokrasiyi bir amaç değil bir araç olarak gördüğü meşhur sözüne (Demokrasi bir tramvaydır, gideceğiniz yere kadar gider orada inersiniz.) de yer verilen haber batılı liderlere yönelik ilginç bir çağrıyla noktalanıyordu:
“Batılı liderler Bay İmamoğlu HDP'ye yönelik yasaklara karşı seçimden önce onunla özel olarak ve kamuoyu önünde konuşarak, kendisine davranışlarını ne kadar önemsediğini göstermelidirler. Onu uçurumun eşiğinden döndürmek için çok geç değil. Ama batının onu hemen uyarmaya ihtiyacı var“
Dergide yer alan “Suriye ve Türkiye – Unutma sanatı“ başlıklı bir diğer analizde de “Türkiye, bir zamanlar devirmeye çalıştığı Suriye rejimiyle uzlaşma peşinde“ denilerek, hükümetin Suriye politikası eleştiriliyordu.

turkiye-ve-erdogan-kapaklarda-1118159-1.

STERN: "KUNDAKÇI, ORTALIĞI KARIŞTIRICI"

Alman haber dergisi Stern’in bugün (Perşembe) piyasaya çıkan yeni sayısında da geniş bir Türkiye analizi yer alıyor.
Kapaktan asık suratlı ve güneş gözlüklü bir fotoğrafı “kundakçı“ (Der Brandstifter) sıfatıyla verilen Erdoğan, derginin içinde de “ortalığı karıştırıcı“ (Der Unruhestifter) olarak gösteriliyor.
Derginin Genel Yayın Yönetmeni Gregor Peter Schmitz, neden bu konuyu seçtiklerini başyazısında şöyle dile getiriyor: “Bu haftanın kapak konusu uzun süre askıda kaldı. Dergiyi baskıya gönderene kadar Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya gelip gelmeyeceğini kesin olarak öğrenmek mümkün olmadı. Onun Almanya Türkleri üzerindeki etkisini yaklaşan seçim kampanyasında kullanmak istediği bilinen bir şey. Onun hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde ortalığı karıştırıcı, kundakçı olarak kalmak istediği de…“
Dergiden aldığımız bazı alıntılar, Erdoğan’ın politikalarına yönelik eleştirel yaklaşımları gösterebilir:
“Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarda kalmak için mücadele ediyor. Bunun için acımasızca çatışmaları kaşıyor. Kendi ülkesinde, Suriye’de ve bizim burada da.“
“Ukrayna’dan Suriye’ye. Erdoğan birçok ipi elinde tutuyor ve gücünü kullanıyor.“
“Putin ve Batı’yla pazarlık yapıyor, Nato’yu küçümsüyor, Suriye’de savaşı sürdürüyor. Erdoğan uluslararası sahnede oynuyor. Ancak ülkesinde iktidarda kalabilmek için amansız bir mücadele sürdürmek zorunda.
Erdoğan’ın demokrasiye ilişkin “tramvay yolculuğu“ tanımına da yer verilen analizde, kendisine yönelik desteğin muhalefetin olası adayı Kılıçdaroğlu’yla eş düzeyde göründüğünü ve sonucu yasaklanması söz konusu olan HDP seçmeninin belirleyebileceğine işaret edildikten sonra şöyle deniliyor:
“Ancak Erdoğan bir seçim yenilgisini kabul eder mi? Partisi AKP ve aşırı sağcı ortağı MHP askeriye ve polise bu arada öylesine yerleşmiş durumda ki, kimi uzmanlar onun halkın aksi yöndeki tercihine rağmen iktidarda kalabileceğine dair spekülasyonlar yapıyorlar.“
Stern’in Türkiye’yle ilgili dosyası AKP’li politikacıların Almanya’daki seçim kampanyası çalışmalarını ele alıyor. “Ankara’dan nefret tiradları“ başlıklı analizde AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün Neuss kentindeki toplantıda sarfettiği sözler nedeniyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’nin Almanya Dışişleri Bakanı tarafından uyarıldığına da dikkat çekiliyor.

turkiye-ve-erdogan-kapaklarda-1118160-1.