Avrupa takımlarının korkulu rüyası Afrika Uluslar Kupası, geçtiğimiz cumartesi günü Gabon ile birlikte turnuvaya ev sahipliği yapan Ekvator Ginesi’nin Libya’yı 1-0 mağlup ettiği maçla başladı ve gruplardaki ilk fikstürler tamamlandı. Öncelikle belirtmek lazım ulusal takımlar düzeyinde tüm kıtayı kapsayan turnuvalar 2 yılda bir düzenlendiğinde tüm sihrini yitiriyorlar. CONMEBOL bu hatadan döndü ve 1987-2007 arasında 20 yıl boyunca 2 yılda bir düzenlediği Copa America’nın tüm sihri alıp götürdüğünü, ayrıca gereksiz bir takvim oluşturduğunu görüp 4 senelik aralıklara geçiş yaptı. Üstelik kupayı tek rakamlı yıllarda düzenlediklerinden Dünya Kupası veya Avrupa Şampiyonası ile çakışmaları da mümkün değil. Asya Kupası da 4 yılda bir düzenleniyor. AFC çift yıllarda düzenlenen kupanın olimpiyatlar ve Avrupa Şampiyonası ile çakışması sonucu tek yıllara döndü. Okyanusya’yı içeren OFC Uluslar Kupası da 4 yılda bir düzenleniyor.

Avrupalılar İçin Büyük Bir Yük

2 yılda bir düzenlenen 2 kıta turnuvası kaldı onlar da Kuzey Amerika’daki Gold Cup ve Afrika Uluslar Kupası. Gold Cup genelde Avrupa’da sezon bittikten sonra haziran-temmuz aylarında oynanıyor, yani pek bir tehlikesi yok. Ama Afrika Kupası kendi takımları için önemli olan birçok oyuncuyu, sezonun ortasında takımlarından mahrum bırakıyor ve bu oyuncular geri döndüklerinde, ayrıldıklarındaki formu yakalamayabiliyorlar. Özellikle Avrupa’nın kuzeyinde forma giyen oyuncular, oldukça soğuk bir iklimi bırakıp Afrika sıcağına geliyorlar ve hem gidiş hem de dönüş onlar için çok zor oluyor. Afrika Futbol Konfederasyonu CAF, aynen Avrupa dışındaki diğer ulusal takım turnuvaları gibi tek yıllara dönmek için 3 sene ara vermek yerine, gelecek yıl bir kez daha Afrika Kupası’nı düzenleyecek. Kısacası aynı filmi bir kez daha göreceğiz. Üstelik bu oyuncular kulüp takımlarından ayrılmak istemediklerini açıkladıklarında federasyonları onlara çok büyük cezalar verebiliyorlar. Samuel Eto’o aralık ayında Cezayir ile oynanacak bir hazırlık maçı davetini dahi geri çevirdiğinde Kamerun Futbol Federasyonu’ndan 15 maç ceza aldı (ceza daha sonra 8 aya düşürüldü). Arsenal hocası Arsene Wenger bu kupanın zamanından yıllardır yakınıyor. 

Favoriler İyi Başlamadı

Ekvator Ginesi, Nijer ve Botswana ilk kez kupaya katılıyorlar. Bunun yanında son 3 turnuvanın  şampiyonu Mısır, Kamerun, Nijerya, Togo gibi Afrika Kıtası’nın  önemli takımları eleme gruplarından çıkamadılar. Bu ortamda kendisinden her turnuvada çok şey beklenen ama hala 1992’deki şampiyonluğu aratan ve kadrosunun tümü ülke dışında forma giyen Fildişi Sahili, o müthiş jenerasyonunu kupasız geçirmek istemiyor. İlk maçta turnuvanın tüm oyuncuları yurt içinden olan tek takımı Sudan’ı Drogba’nın golüyle geçtiler. Özellikle Avrupa dışındaki ulusal takım turnuvalarında ev sahipliğinin öneminin büyük olması sebebiyle Gabon ve Ekvator Ginesi’nin de çeyrek final görmesi sürpriz olmamalı. Gana, Fas ve Senegal kendilerinden çok şey beklenen ülkelerdi. Ancak Fas ve Senegal ilk maçlar sonunda sürpriz mağlubiyetler aldılar. Özellikle top cambazlığı konusunda turnuvanın açık ara en iyi takımı olan Fas’ın defans kurgusu ve oyun stratejisi alanında tamamen çuvallaması, Gerets’in işinin çok zor olduğunu gösteriyor. Senegal ise karizmatik teknik adam Herve Renard’ın takımı Zambiya’ya 2-1 mağlup oldu. Gana ilk maçlar sonunda en derli toplu oynayan takım görünümünde ve oyun planları 2010 Dünya Kupası sonrasında bozulmamış görünüyor. Bunda o kupada başlarında olan Milovan Rajevac’ın vatandaşı Sırp Goran Stefanovic’in bir devamlılık yaratmasının da etkisi var. İlk maçlar sonunda Tunus’un 21 yaşındaki forveti Youssef Msakni, St. Etienne’de top koşturan Gabonlu Pierre-Emerick Aubameyang ve FC Copenhag’da son 2 sezonda çok iyi işler yapan Senegalli Dame N’doye dikkat çeken isimler oldular.

TFF Genel Kurulu

Bugün 26 Ocak 2012. Ülke futbolunun 3 Temmuzdan beri girdiği buhranın bir başka dönüm noktası.  İyi yönetilemeyen, hatta berbat yönetilen bir sürecin sonunda herkesi memnun edecek bir kararın çıkması artık mümkün değil. Bu süreç maalesef camiaların da muhakeme yeteneğini sıfıra indirdi. Hapishaneden federasyon toplantısına mektupla müdahale eden bir başkan, ezeli rakibim cezasız kurtulacak korkusuyla sürekli açıklama yapma ihtiyacı hisseden bir ezeli rakip, katran ve tüye batırılmış halde kasaba meydanında koşturan acemi kovboy şaşkınlığındaki Mehmet Ali Aydınlar ve diğerleri. Bindik bir alamete...