Yılı bitiriyoruz. Her sene karşımıza çıkan turnuvaların yanına Olimpiyat Oyunları ve futbolda Avrupa Şampiyonası’nın da eklendiği spora doyduğumuz bir yıl oldu. Uçan Hollandalı köşesini bir kez daha yılın en önemli spor olaylarıyla gelecek yıla taşıyalım.

1-Lance Armstrong’un çöküşü: Bir zamanlar bırakın bisikletçi adaylarının, hayata küsmüş her insanın rol modeliydi Birleşik Amerikalı Armstrong. Kanserden kurtulup elde ettiği 7 Tour de France başarısı ve bahşedilen efsane sıfatlarının arkasında sistemli bir doping profesörü ve adeta örgütlenmiş bir spor mafyasının merkez adamı olduğu ortaya çıktığında spora olan inancı baltalamış oldu.Efsaneden bir “hiç”e.

2-İspanya’nın Euro 2012 şampiyonluğu: 6 senedir bu filmi ezberledik. İspanyollar bu sefer finalini 4-0 kazanarak bir başka ulusal takım turnuvasında daha şampiyon oldular. Hayal kırıklığı yıllarının acısını çıkarıyorlar. Arka arkaya 3 uluslararası turnuvayı kazanan ilk ülke oldular. Katalanların yükselişinin rüzgarını daha uzun süre kullanacak gibi görünüyorlar.

3-Los Angeles Kings: Birleşik Amerika profesyonel sporlar tarihinde konferanslar sekizincisi olup şampiyon olan ilk takım oldular. Stanley Cup’ı tarihlerinde ilk kez kazandılar ve play-off boyunca hep ilk 2 maçı deplasmanda kazanıp seriye 2-0 önde başladılar, toplamda da deplasmanda 1 kez kaybettiler. Olağanüstü bir performans.

4-Usain Bolt: Halen gezegenin en hızlı adamı. 2008’de aldığı altın madalyaların aynısını 2012’de de boynuna astı ve bunu yapabilen tarihteki ilk atlet oldu. Armstrong hadisesinden sonra dilimizi ısırarak söylüyoruz, eğer yaptıklarının ardında bir hile yoksa ona tanık olduğumuz için çok şanslıyız. 100 ve 200 metrede onunla şimdilik sadece çita yarışabiliyor.

5-İngilizlerin atletizmdeki zaferi: Mo Farah 10 bin metre, Jessica Ellis heptatlon, Greg Rutherford uzun atlamada aynı gün altın madalyaya uzandılar Londra Olimpiyatları’nda. Andy Murray’in teniste getirdiği altın madalya ise tam anlamıyla bir “çilek”ti.

6-Sebastien Vettel: Michael Schumacher ilk Formula 1 şampiyonluğunu 25 yaşında elde etmişti. O ise 22’de bu unvana ulaştı (rekor). 25 yaşında üstüste 3. sürücüler şampiyonluğunu kazandı. Vatandaşının rekorlarını tehdit edebilme potansiyeline sahip.

7-LeBron ve Miami Heat: NBA’in en siyah-beyaz adamlarından, seveni ve nefret edeni çok olan James kariyerinin ilk şampiyonluk yüzüğünü parmağına taktı ve yine bilindik çıkışını yaptı. “8 şampiyonluk kazanacağız”. 6 ay önce, ayrıldığı Cleveland karşısına çıktığında seyirciler eline her top geldiğinde onu yuhluyordu.

8-Bradley Wiggins’in pedalları: Tour de France’ı kazanan ilk İngiliz ve aynı yıl hem bu büyük yarışı hem de Olimpiyat altın madalyasını kazanan ilk bisikletçi. Üstelik 10 gün arayla. Kazandığı 7 olimpiyat madalyası onu İngilizlerin en çok madalya kazanan sporcusu yaptı. 32 yaşında şövalyelik unvanı için adı geçmeye başladı.

9-Phelps’in kulaçları: Toplamda 18’i altın 22 olimpiyat madalyası kazanmış oldu Phelps, 2012 Londra’daki performansıyla. 27 yaşında “bana müsaade” demesinin de sebebi de bu. Son 3 olimpiyatın en başarılı sporcusu unvanını elinde bulunduruyordu. Dünyanın tepesine kulaç attıktan sonra artık gençliğinin tadını çıkarabilir.

10-Lionel Messi: 1 yıl boyunca çıktığı 69 lig maçında 91 gol attı Messi ve Gerd Müller’in rekorunu tarihe gömdü. Takımı Şampiyonlar Ligi finaline kalsa ve ligde şampiyon olsa muhtemelen bu rakam 100’e dayanacaktı.2013 onun kendisiyle yarıştığı bir başka yıl olacak, zira bu sefer Ronaldo ona ayak uyduramıyor.

Herkese iyi seneler.