Almanya’da geleneksel Paskalya Barış Yürüyüşleri Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde başladı. Pazartesi gününe kadar toplam 120’ye yakın kent ve kasabada çeşitli gerçekleştirilecek yürüyüş ve mitinglerde binlerce barışsever, “Derhal ateşkes!” çağrıları ve savaşan taraflara silah sevkiyatlarının durdurulmasını hedefleyen taleplerle yürüyecekler.

Son yıllarda kitlesel katılımın büyük ölçüde azaldığı paskalya yürüyüşlerine, bu yılki katılımların ne ölçüde kitlesel olacağı bilinmiyor. Kimileri Ukrayna Savaşı’yla ilgili tavır nedeniyle sol ve barış güçlerde gözlenen bölünmelerin etkili olacağı, katılımın daha da azalacağını tahmin ediyor. Kimileri de nükleer silahların kullanıldığı bir üçüncü dünya savaşı endişesi, barış için diplomatik girişimlerde bulunmak yerine, savaş bölgesine daha fazla silah sevkıyatının neden olduğu hayal kırıklığı ve ekonomik kriz derinleşirken silahlanmaya yönelik harcamaların artmasını protesto gibi nedenlerle bu yılki yürüyüşlere katılımın artabileceğine işaret ediyor. Öte yandan sözüm ona barış yanlısı bir takım sağcıların da yürüyüşlere katılması söz konusu. Sağcıların Berlin’de şubat sonunda gerçekleştirilen yürüyüşe kendi afişleri ve sloganlarıyla katılmaları önlenmişti, ancak bunların hepsinin dışlanmaması, hatta bir bölümünün kazanılması gerektiğini savunan solcular da var. Dolayısıyla gerekli önlemler alınıp, katılımları önlenmezse birtakım eylemler kısmen de olsa sağcılar tarafından suiistimal edilebilir. Diğer yürüyüşlerden farklı olarak Postdam’da bir hafta önce gerçekleştirilen yürüyüşte konuşan Sol Parti Milletvekili Devim Dağdelen, barış hareketine “aşırı sağcılarla işbirliği” suçlamasını yapanlara karşı “Burada milliyetçiliğe ve militarizme karşı duruyoruz! ‘Faşizme Hayır! – Savaşa Hayır!’ bizim halen geçerli olan yeminimizdir” diyerek yanıtlamıştı.

***

Paskalya bayramı kapmasındaki yürüyüşlerin ilki dün, gazetemiz baskıya girerken Almanya’nın doğusundaki Erfurt kentinde gerçekleştirildi.

İlk kez Birleşik Krallık’ta, 1958 yılında, bir yıl sonra da Almanya’da “nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya” talebiyle başlatılan Paskalya Barış Yürüyüşleri esas olarak barış örgütleri ve girişimleri, sosyalist ve sol partilerin, işçi sendikaların yerel teşkilatları, kiliseler ve çeşitli göçmen örgütlerince destekleniyor. Geçmişte bu yürüyüşlere SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) ve Yeşiller partisi de güçlü bir biçimde katılıyordu. Bu iki partinin, liberallerle birlikte yer aldığı koalisyon hükümeti savaşta Ukrayna’yı desteklediği ve ağır silah yardımında bulunduğu için bu yılki yürüyüşlere örgütsel olarak katılmaları sözkonusu değil.

***

Ancak savaşın yaygınlaşarak, başka ülkeleri de içine alan bir dünya savaşına evrilmesi endişesini paylaştıkları için 60 yılı aşkın bir süredir sürdürülen bu geleneği yaşatanlar arasında bu partilerin tabanındaki taraftarlarının yer alması bekleniyor. Nitekim çeşitli yürüyüş komitelerinde SPD’yle yakın ilişkisi olan çeşitli sendikaların da örgütsel olarak bulunması bunun bir göstergesi. Geçmişte SPD’de üst düzey görevler üstlenmiş olan politikacıların ve sendika liderlerinin kısa bir süre önce yayınladığı “barış çağrısı“yla, paskalya yürüyüşleri için yayımlanan bildirilerdeki talepler arasında da benzerlikler bulunuyor. Tüm çağrılarda, federal hükümet savaşan taraflar arasında bir ateşkes sağlanması için aktif olmaya çağrılıyor, diplomatik girişimlerin artırılması isteniyor. Ancak ilk bildiride Ukrayna’ya yönelik silah sevkiyatına karşı çıkıldığına dair bir ifade yer almazken, paskalya yürüyüşlerini düzenleyen yerel ittifakların yayımladığı tüm bildirilerde silah yardımının derhal durdurulması isteniyor.

Barış eylemleri paskalya bayramının son günü olan pazartesi başta Frankfurt, Nürnberg, Hamburg ve Dortmund olmak üzere çeşitli kentlerde gerçekleştirilecek yürüyüş ve mitinglerle sonlandırılacak. Eylemlerin bir bölümünü Frankfurt’taki ABD Başkonsolosluğu ile Büchel’deki Amerikan atom bombalarının depolandığı hava üssünün kapı önü gibi çeşitli diplomatik ve askeri mekanlarda gerçekleştirilecek. Pazartesi günü ayrıca Avusturya ve İsviçre’nin başkentlerinde düzenlenen yürüyüşlerde de Almanya’dakilere benzer talepler dile getirilecek.

•Federal Hükümet, Ukrayna Savaşı’nda acil ateşkes için çaba göstersin. İşbirliği ve ortak güvenlik için karşılıklı müzakerelere başlansın.

•Savaşan taraflara silah sevkıyatı hemen durdurulsun.

•Almanya’nın silahlandırılması durdurulsun. Bunun yerine eğitim ve sosyal hizmetlere yatırım yapılsın.

•Avrupa’ya yeni orta menzilli füzelerin konuşlandırılmasından vazgeçilsin.

•Alman hükümeti Birleşmiş Milletler’in “Nükleer Silahları Yasaklama Anlaşması“ imzalasın.

•Almanya’da depolanan tüm Amerikan atom bombaları çekilsin.

•İklim koruma ve küresel adalet için uluslararası işbirliği daha kapsamlı bir halde yürütülsün.

almanya-da-baris-yuruyusleri-basladi-1148053-1.