Müzisyenlerin bir zahmet okumaları için dikkat çekici bir başlık aradım yazıya. Umarım olmuştur. Arkadaşlar; bıçak kemiğe dayandı! Müzisyenler ve bu sektörden para kazananlar aylardır işsiz. Durum yakın zamanda da düzelecek gibi durmuyor. Bu dönemde işsiz kalmak dışında, müzisyenler olarak eksik olan bir şeyi daha gördük; birlik olmak! Bununla birlikte müzik meslek birlikleri ve hükümet yetkilileri arasında kriz dönemine ilişkin yapılan görüşmelerde ortaya çıktı ki sektörümüzün başının nerede, sonunun nerede olduğu belli değil. Yani bu sektörden ekmek yiyen kaç kişi var, bunun kaçı sektörün hangi alanında, kaçı vergi mükellefi, kaçı değil, kaçı sigortalı, kaçı değil gibi soruların cevabı yok! “Türkiye’de kaç müzisyen var” sorusunun cevabını ne müzisyen biliyor, ne meslek birliği, ne de ilgili bakanlıklar.

***


Hâl böyle olunca Müzik Yorumcuları Birliği (MÜYORBİR) Genel Sekreteri Merve Eryürük’ün aklına bir fikir geliyor. Ben bu istatistiği sağlarım diyor ve muzikplatformu.com adlı siteyi kuruyor. Merve Eryürük diyor ki: “Türkiye müzik endüstrisi, ihtiyacı olan desteği görebilmesi için ‘görünür’ olmak zorunda. Bunun için de ‘veri’ gerekiyor. muzikplatformu.com işte bunun için kuruldu.”

Eryürük’ün projesini destekleyen kurumlar; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzik-Sen, Mesam, Müyorbir, Müyap, Müyabir ve TOBB Kreatif Meclis.

muzikplatformu.com müzik sektöründen para kazanan herkesin katılımını bekliyor. Site ilk planda müzik endüstrisine emek veren kişilerin sigortalanmasını ve mesleki yeterlilik belgesi almasını sağlamayı hedefliyor. Daha sonra ise Türkiye müzik endüstrisi haritasını çıkararak bu endüstrinin bütününü görünür kılmaya çalışacak.

***

Site faaliyete geçeli 1 aydan kısa bir süre oldu ancak şu ana kadar sektörden iki bini aşkın kişi verilerini girmiş durumda.

Girilen verilerin “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” kapsamında olduğunun altı çiziliyor ve kullanıcılara bilgilerinin hiç bir şekilde paylaşılmayacağı güvencesi veriliyor.

“Pandemi sürecinde müzisyenlerin gerekli desteği alamamasındaki önemli etkenlerden biri de Türkiye’de müzisyenlerle ilgili gerekli ve yeterli veri olmamasıydı” diyor Eryürük.

muzikplatformu.com bana bu güne kadar atılmış en ayakları yere basan adım gibi geliyor açıkçası. Bu girişimi çok önemsiyorum. Siz okurlarıma da önerim bu bilgilendirmeyi etrafınızdaki müsizyenler ile paylaşmanız, eğer müzisyenseniz siteye gidip verilerinizi girmeniz olacaktır

***

Şimdi okuyacaklarınız önümüzdeki günlerde müzik meslek birliklerinin gündemi olacak. Meslek birliklerimizden MESAM ve MSG, söz yazarları, besteciler ve aranjörlerin teliflerini toplayan ve dağıtan iki kurum. Bu iki kurum ise dünyada CISAC (Uluslararası Yazarlar ve Besteciler Dernekleri Konfederasyonu) adlı kuruma bağlı. Geçtiğimiz perşembe günü MESAM ve MSG’ye gelen birer e-posta herkesin tadını kaçıracak cinsten. CISAC Avrupa Bölgesi Direktörü Mitko Chatalbashev imzası taşıyan bu e-posta MESAM ve MSG kurumlarının konfederasyon üyeliklerinin bir yıllığına askıya alınacağını duyuruyor. Bu durum, sektöre yurt dışından gelecek olan telif ödemeleri ile ilgili kaotik günlerin bizleri beklediğinin habercisi. Bu askıya alma durumunun bu hafta içinde CISAC resmi sitesinde ilan edileceği söyleniyor.

Bu duruma bir ihraç sürecinin başlangıcı demek mümkün. Biliniyor ki MESAM ve MSG, 2012 yılında imzaladıkları Ortak Hareket Planı çerçevesinde altın dönemlerini yaşamıştı. Yurtdışından gelen telifler kat kat katlandı. Ancak rant arttı mertlik bozuldu. MESAM ve MSG çok kere birbiriyle mahkemelik oldu, çoğu dava sürüyor.

***

Yazdığım her iki konu da müzisyenlere şunu söylüyor:

EMEĞİNİZE SAHİP ÇIKIN!

Üyesi olduğunuz meslek birliklerini sorun, sorgulayın. Genç arkadaşlara özellikle önerim kendilerini telif, müzisyen hakları gibi konularda bilgilendirmeleri ve yönetimlere aday olmaları. Geleceğinizi bir kaç rant sevdalısının eline bırakmayın. Yoksa ne Bor’un pazarı kalacak, ne de Niğde’ye gitmek için bir eşek!