Paris Saint-Germain’in son 4 sezon üst üste gelen şampiyonlukları ile Katar sermayesinin hegemonyasına sahne olan Ligue 1’de artık Ruslar ve Birleşik Amerikalılar da başarıya ortak olmak istiyorlar.

2012’de PSG hisselerinin tümünü satın alan Katar Spor Yatırımları Grubu, 4 yıl içinde dünyanın en çok gelir elde eden altıncı kulübünü yarattı. Tabii bu arada 1 milyar avroya yakın bonservis bedeli harcadılar ve bu sezonun başında tüm sporlar göz önüne alındığında, dünyada sporcularına en çok maaş ödeyen kulüp durumundaydılar. PSG’li oyuncular yılda ortalama 6.2 milyon avro kazanıyorlar. Kulüp başkanı Nasser Al-Khelaifi, geçen sezon Manchester City’e Şampiyonlar Ligi çeyrek finalde elenilmesinin ardından yaptığı açıklamada sezon sonunda yeni bir başlangıç yapılacağının sinyallerini vermişti ve bu açıklama Laurent Blanc ile yolların ayrılmasını beraberinde getirdi. Tabii Blanc bu karar sonrası tam 22 milyon avro tazminat almıştı. Sevilla ile Avrupa Ligi’ni 3 kez üst üste kazanan Unai Emery, Blanc’ın yerine göreve getirildi. PSG yine şampiyonluğun en büyük adayıydı ancak Zlatan Ibrahimovic gibi çok önemli bir temel taşının Manchester United yolunu tutmasının önemli bir etki yapması bekleniyordu. PSG sezonluk 38 golün Britanya’ya doğru uçmasının ardından bu sezon 21 maçta 41 gole ulaşabildi. Geçen sezon 38 maçta 102 gole ulaşmışlardı. Her ne kadar Cavani, geçen sezon tüm sezon boyunca attığı 19 golü, daha ligin yarısı henüz geçilmişken 20 golle geride bıraksa da, PSG bu sezon 31 puan farkla şampiyon olduğu Blanc yönetimindeki son sezonun yanına dahi yaklaşamayacak. Zira zirvede geride bırakmaları gereken 2 takım var.

Lyon’un 2001-2008 arasında kazandığı 7 şampiyonluk sonrası Bordeaux, Olympique Marseille, Lille ve Montpellier sırasıyla 1’er şampiyonluk kazandılar. Sonrası Parislilerin. Bu sezon Emery’nin zirve yarışında kapışacağı 2 takım var. Son yılların yıldızı yükselen teknik direktörlerinden Lucien Favre’nin enfant terrible Mario Balotelli’yi ve Gladbach döneminden Dante’yi yanına alarak yarattığı futbol romantiklerinin yeni sevgililerinden Nice ve Rus Dmitry Rybolovlev’in takımı Monaco. Aslında Rybolovlev, Monaco’yu Katarlıların PSG’yi satın almasından önce satın almıştı. Ancak hem onlar kadar para harcamadı hem de uzun süre kulübü Avrupa’nın devleri arasına sokmak için yeterli motivasyonunun olmadığı tartışıldı. Örneğin bir türlü Monaco pasaportunu alamamasının kendisinde keyifsizlik yarattığı söyleniyordu. Ayrıca kulübün lokasyonundan kaynaklanan sorunlar da vardı. Ligue 1 kurallarına göre, ligde mücadele eden kulüplerin Fransa’da merkez ofislerinin yer alması gerekiyordu, ancak Rybolovlev vergi muafiyeti açısından bir cennet olan Monaco’dan ayrılmak istemiyordu. Federasyonla anlaştı ve 1 kereye mahsus onlara 50 milyon avro ödedi. Şimdilerde kulübü satın almış olmaktan hiç pişman olmadığından bahsediyor her fırsatta. Monaco lig lideri, Portekizli hoca Leonardo Jardim yönetiminde yarışı sonuna dek götürecekler.

Ligin tepesinde bunlar olurken, St. Etienne’den sonra Fransa tarihinin en çok şampiyon olan kulübü, 80’lerin sonu 90’ların başında Avrupa’nın zirveye oynayan takımı Olympique Marseille de büyük bir hamle yapmaya hazırlanıyor. 2004-12 yılları arasında MLB takımlarından Los Angeles Dodgers’ın sahibi olan Frank McCourt, geçen ekim ayında, Marsilya şehrinin efsane takımının hisselerini, 20 yıldır kulübü yöneten ünlü Louis-Dreyfus ailesinden 45 milyon avro karşılığında satın aldı. Robert Louis-Dreyfus hayatını kaybettiğinden beri eşi Margarita Louis-Dreyfus kulübü idare ediyordu, ama taraftarlar ondan o kadar şikayetçiydi ki, geçen sezon, “Gerçek işine geri dön, ev hanımlığına” şeklinde pankartlarla onu protesto ediyorlardı. Bir zamanlar ultra gruplarının önemli mevkiilerinde kadınları bulunduran bir kulübün taraftarları için hoş bir gelişme değil. McCourt, önümüzdeki 4 yılda toplam 200 milyon avroluk yatırım sözü verdi. Geçen çarşamba akşamı Patrice Evra 10 yıl sonra Fransa’ya döndü ve 1,5 yıllık imza attı. Roma ile ilk yıllarda büyük umutlar veren ancak 2016 ocak ayında berbat bir grafik sonunda kovulan Rudi Garcia ekim ayında, McCourt kulübü satın aldıktan sadece 3 gün sonra göreve getirildi. Kulübün yeni hedefi West Ham’dan ayrılmak istediğini açıklayan eski futbolcuları Dimitri Payet. Tam 4 teklif sundular West Ham’a ve sonuncusundaki rakam 29 milyon avro. West Ham onun özür dilemesini ve Londra’da kalmasını istiyor, ancak bu zor görünüyor. Takım şu an ligde 7. sırada ve Garcia’ya gelecek sezonun başına kadar, kafasındaki kadroyu kurması için süre ve kaynak verilecek. Lille ile 2011’de şampiyonluk yaşamış hoca başarılı bir dönüş yapmak isteyecektir. Fransa Ligi’nde ufukta kuvvetler ayrılığı görünüyor.