Sümerolog Veysel Donbaz, 1958 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümünden 1962 yılında tek başına mezun olmuş. Bölümün tek öğrencisi. 1999 yılında Hürriyet Gazetesi’ne verdiği bir röportajda o günleri “Düşünsenize, hoca derse giriyor, sınıfta bir tek ben varım. Sınavlarda kopya çekmek gibi bir şansım hiç yok. Dersi kaynatmayı aklımdan bile geçiremem. Ders kırma şansım sıfır” diye anlatıyor. ‘Ölü dillerin efendisi’ Veysel Donbaz, Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe biliyor. Bu güne kadar binlerce kil tablet okumuş.

1999 yılında okuduğu tabletler dünyada rüşvetin bilinen ilk belgesi! M.Ö. 4 bin yıllarına ait bu Sümer tabletleri ‘Sümer Okul Günleri’ adını taşıyor ve okulda başarısız bir öğrenciden bahsediyor. Aile, çocuklarının sınıfı geçmesi için öğretmenini evlerine davet ediyor ve ona türlü hediyeler sunuyor. Bir süre sonra başarısız öğrenci sınıf başkanı yapılıyor. İşte rüşvetin bu ilk belgesi, kil tabletlere kazınmış haliyle İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Bu ilk rüşvet belgesinden sonra şimdi de son rüşvet iddiasını konuşalım. ABD’li ilaç firması Alexion’a yine ABD’de soruşturma açılıyor. ABD Borsası’ndan yapılan açıklamaya göre firma, suçu kabul ediyor ve 21 milyon dolar cezaya mahkûm ediliyor. Suçlamalar arasında firmanın ilaç satışını artırmak için Rusya’da ve Türkiye’de rüşvet dağıttığı iddiası var. Firmanın 2010-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı görevlilerine rüşvet verdiğinin kanıtlandığı söyleniyor. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, TBMM’ye verdiği soru önergesinde bu iddiaları soruyor.

Bunun gibi yüzlerce soru soruluyor. Hırsızlık, rüşvet, tecavüz, ihmal sonucu can verenler, katledilen doğa, işkence ile öldürülen hayvanlar... Sorulan sorular yanıtsız kalıyor. Verilen araştırma önergeleri iktidar partisi ve onun kol değneği tarafından sürekli reddediliyor.

Bunun yanında düşünce yargılanıyor. Gazeteciler hapsediliyor. Televizyonlar karartılıyor. Sosyal medyadan insan avı yapılıyor. Barolar birliğinin yandaş başkanını kurtarmak için barolar bölünüyor, sokaklarda avukatlar coplanıyor. Türkiye’de adalet kör testere ile biçiliyor.

Altı bin yıllık ilk rüşvetin belgesi bile anıt gibi duruyor o müzede! Tarih o günden beri her şeyi yazıyor. Hiç bir şey gizli kalmıyor. Tıpkı gitmek üzere olan iktidarların içine düştükleri çukuru, yozlaşmayı defalarca yazdığı gibi, tarih yine boş durmuyor.

★★★

Dün gazeteci Barış Pehlivan’ın doğum günüydü. Barış, doğum gününü bir kez daha ailesinden, sevdiklerinden ayrı, tek başına hücresinde karşılıyor. İyi ki doğdun Barış!

★★★

#SenHavuzsanBizDeniziz

Derya Özel’in yazdığı “Bana Masal Anlat (Anadolu Masalları)” kitabı çocuğunuzla ortak kitaplığınızda olması gerekenlerden. Yanında da Fikret Kızılok ve Bülent Ortaçgil’in “Büyükler İçin Çocuk Şarkıları” olsun.

Derya Özel’in kitabında dediği gibi:

“Masallar çocukları uyutmak büyükleri uyandırmak için anlatılır.”