Gözler bu futbolcuların üzerinde

Futbol tarihinin pek çok unutulmaz ismi ilk olarak Dünya Kupaları ve Avrupa Futbol Şampiyonalarında kendilerini gösterdiler. Euro 2012'de yeni Rui Costa'lar, Berger'ler, Owen'lar, çıkarmaya muktedir

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası, Varşova’da Polonya-Yunanistan maçı ile 8 haziranda başlıyor. Takım kadroları belli ve biz kimlerin neler yapabileceğini az çok biliyoruz. Aşağıda, henüz tam olarak bilmediğimiz ama isimlerini ezberlememize çok zaman kalmayan, dikkatle izlenmesi gereken, turnuvanın 10 genç yıldız adayı var

1- Sotiris Ninis: Onu bir kaç hafta önce yine bu köşede bonservisi elinde olan transfer hedeflerinden birisi olarak lanse etmiştik. Parma bu yazıdan kısa bir süre sonra Yunan yıldızı kadrosuna kattı. Komşunun son yıllarda yetiştirdiği en büyük yetenek olan Ninis henüz 22 yaşında. Serie A macerası onun için büyük bir tecrübe olacak. Yunanistan bana göre, güç dengesi göz önüne alındığında gerçek “Ölüm Grubu” olarak nitelenecek gruptan çıkmak istiyorsa ona çok ihtiyaç duyacak.

2- Alan Dzagoev: Rusya ulusal takımında ilk kez forma giydiğinde 19 yaşından 116 gün almıştı ve bu onu CSKA’dan takım arkadaşı Igor Akinfeev’den sonra ülke tarihinin en genç ulusal takım oyuncusu yaptı. Elemelerde 4 gol attı ve 21 yaşındaki oyuncu Rusya’nın şanslı bir kura çektiği grupta Dick Advocaat’ın en çok güvendiği isimlerden birisi olacak. Pavlyuchenko ve Pogrebnyak ondan çok fazla destek görecekler.

3- Rui Patricio: Portekizlilerin 1 numaralı kalecisi Eduardo üstüste gelen kötü performansları sonrası, teknik direktör Paulo Bento tarafından kızağa çekildiğinde Sporting’in 24 yaşındaki kalecisi Rui Patricio grup maçlarını tamamladı. Ardından da Bosna ile oynanan baraj maçlarında eldivenleri bırakmayıp turnuvaya geldi. Kale ona emanet. Oldukça zorlu B grubu maçlarında ona çok iş düşecek.

4- Yann M’Vila: Rennes’deki hocası Frederic Antonetti onun için “oyunu Makelele gibi okuyor, Vieira kadar etkili ve pasları Yaya Toure kadar öldürücü” diyor. 1.82 boyundaki Kongo asıllı futbolcu karşılaştırıldığı oyunculardan da anlayacağınız gibi Fransızların yeni “defansif orta saha silahı.” Laurent Blanc’ın kadrosunda çoktan 18 kez yer buldu ve bu yaz döneminde peşinde bir çok kulübü koşturmasına kesin gözüyle bakılıyor.

5- Christian Eriksen: 18 yaşında gittiği 2010 Dünya Kupası’nda, kupanın en genç oyuncusuydu. Ajax ile son 2 sezonda 2 şampiyonluk yaşadı ve bu geçen 2 yıl ona büyük tecrübe kazandırdı. Danimarka’nın B Grubu’nda 3 deve karşı vereceği mücadelede en fazla umut bağlanan isim. Cruijff, onun orta sahadaki rolünü Brian ve Michael Laudrup kardeşlerle kıyaslıyor. Manchester United’ın peşinde olduğuna dair ciddi haberler var.

6- Robert Lewandowski: Listede geçtiğimiz sezon adını en çok duyuran isim belki de. Lucas Barrios, Dortmund’a, Copa America’dan sakat geldiğinde, geçtiğimiz sezonun tamamında yedek oturmasına rağmen formayı aldı ve bir daha da bırakmadı. Bu sezon ligde 22 gol atarak Jürgen Klopp’un dublesinde büyük pay sahibi oldu. Tüm Polonya halkı onun kafasına ve ayaklarına bakacak. Henüz 23 yaşında olması da geleceği hakkında fikir veriyor.

7- Andre Schürrle: Joachim Löw’ün son zamanlardaki favori isimlerinden. 21 yaşındaki Bayer Leverkusen’li oyuncu özellikle yüzünü kaleye dönüp katetme fırsatı bulduğunda son derece tehlikeli olan bir adam. Euro 2012 elemelerinde 3 golün altına imzasını koydu. Löw’ün ebedi 4-2-3-1’inde açık oyuncuların yerini bir hayli zorlayacak.

8- Kevin Strootman: Mark van Bommel ve Nigel de Jong ile birlikte Hollanda’nın defans-orta saha arası emniyeti ona ait. 21 yaşındaki PSV’li oyuncunun uluslararası futbolda adını henüz duyuramamasının nedeni Eindhoven takımının son 2 sezondaki kötü performansı. Bert van Marwijk onun oyunu okuma yeteneğinin büyük bir hayranı. 1-2 sezon içinde Bundesliga yolları görünebilir.

9- Danny Wellbeck: Bildiğimiz İngiltere işte. Kağıt üzerinde sağlam bir defans, güçlü bir orta saha, her an patlamaya hazır bombadan hallice kaleciler ve bekleneni veremeyen forvet hattı. Üstelik bu sefer forvet hattı kağıt üzerinde de umut vermiyor. Andy Carroll ve Jermaine Defoe seçimleri zaten kafaları karıştırmışken 21 yaşındaki Manchester United’lı oyuncu takım arkadaşı Rooney ile birlikte umutları artırmak isteyecek.

10- Fabio Borini: Cesare Prandelli onu Euro 2012 kadrosuna aldığında sadece 1 kez formayı giymişti ve bu da bir hazırlık maçıydı. İtalya alt yaş gruplarında oynayarak gelen ve bu sezon Luis Enrique’nin Roma’sında iyi bir hücum alternatifi oluşturan oyuncu, Balotelli ve Di Natale gibi isimlerin önünde formayı giyebilir mi bilemiyoruz ama 21 yaşındaki oyuncu beklenen patlamayı yaparsa onu zamanında Bologna kentinden kaçırıp sonra arka kapıdan salan Chelsea’ye çok pişmanlık çektirebilir.