Günümüzde dünya futbolunun amiral gemisi konumundaki ‘Premier League’, 1992 senesinin Mayıs ayında

Günümüzde dünya futbolunun amiral gemisi konumundaki ‘Premier League’, 1992 senesinin Mayıs ayında 22 takımın katılımı ile kuruldu. O senelerde ‘İngiltere Futbol Federasyonu’nun Lancester Gate’de bulunan binasında alınan karar sonrası, 104 senelik ‘İngiltere Lig’ statusu değiştirilmiş, 1992-1993 sezonu futbol tarihine yeni bir dönemin başlangıcı olarak yazılmıştı.

Şimdilerde ‘Premier Lig’de yer almayan Coventry City, Crystal Palace, Ipswich Town, Leeds United, Middlesbrough, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Wimbledon, Luton Town, Notts County ve West Ham United o dönemde yeni lig’in 22 takımı arasındaydı. Kaderin cilvesi, kuruluşu 1895 senesine dayanan Oldham Athletic (Latics), bu yazının yazıldığı saatlerde League One’da (üçüncü lig) 17. sırada yer almaktadır.

Bir zamanlar bilhassa zirveye oynayan takımlara karşı aldığı sonuçlarla dikkatleri çeken ‘ Deliler Çetesi’ Wimbledon, 2004 senesinde güney Londra’dan Milton Keynes kasabasına taşınarak ‘MK Dons’ adıyla yeşil sahalarda mücadele etmeye başladı. Kulübün köklerinin başka bir bölgeye taşınmasını kabullenmeyen Wimbledon taraftarları ise  tarihlerinin bu semtte olduğunu, geçmişe ihanet etmeme adına kendi kulüplerini kuracaklarını açıklıyor ve 2002 senesinde ‘AFC Wimbledon’u kuruyorlardı. Siz bu satırları okurken, ‘AFC Wimbledon, ‘League Two’nun (4. Lig) 9.sırasında yer almaktadır ve kendi sahasında oynayıp kaybettiği ‘Crawley Town’ maçını 4,549 taraftar izlemiştir.

Ne diyelim, darısı tarihlerini ve köklerini unutmuş bizim kayıp takımların başına!

Premier Lig’in ilk golü, Sheffield United’ın Manchester United’ı 2-1 yendiği maçta Brian Deane tarafından kaydedildi. İlk kez bir Premier Lig maçında 5 gol atan Andy Cole adını futbol tarihini anlatan kitaplara yazdırırken, o maçta Ipswich Town’u 9-0 yenen Manchester United, Premier Lig’in günümüze kadar gelen tarihinde en farklı galibiyeti almıştır. 

Unutulmaz 7 numara Eric Cantona, 15 Ağustos 1992 tarihinde Leeds United’ın Tottenham’ı 5 golle geçtiği maçta yeni lig’in ilk hat-trick’ini yapan futbolcusu ünvanını elde etmiştir.

Manchester United'ın unutulmaz golcüsü Hollandalı Ruud Van Nistlerooy, üst üste 8 maçta gol atan tek futbolcudur. 2001-2002 sezonunda kırılan bu rekorun önceki sahibi, 1993-1994 sezonunda 7 maç üst üste gol atan Mark Stein'e aitti.

Premier Lig’in en erken golü Tottenham Hotspurs’un müzmin sakat defans oyuncusu Ledley King tarafından maçın 10. saniyesinde, Bradford karşısında kaydedildi. Nefesleri kesen o maç 3-3 sona ermişti.

Güney Londra’nın mütevazi takımı Crystal Palace, Premier Lig’den iki kez düşen (1992/93 ve 994/95 sezonları) ilk takımdır. Şimdilerde Championship’te ülkenin en üst ligine dönmenin hesaplarını yapmaktadır.

1993-1994 sezonunda küme düşen Swindon Town, o sezon kalesinde 100 gol gören ilk takım olarak tarihe yazıldı. Taraftarlarına en uzun süre galibiyet sevinci yaşatamamış takım rekoru ‘Derby County’e aittir. County, 22 Eylül 2007 tarihinden 13 Eylül 2008’e kadar neredeyse bir yıla yakın bir süre galibiyet yüzü görmedi.

En uzun ‘gol orucu’ yaşayan takım Everton, 1994-1995 sezonunda üst üste oynadığı 7 maçta gol atmayı başaramamıştır. O dönemde Everton maçlarında rakip takım taraftarlarınca söylenen ‘Shall we score a goal for you! – (Sizin için de bir gol atalım mı!) tezahüratı hala hafızalardadır.

Kuruluşundan bugüne, Premier Lig’de 200’ün üzerinde gol atmış tek futbolcu Alan Shearer’dır ve onun rekoru henüz kırılmamıştır. Söz golden açılmışken, 1995-1996 sezonunda Alan Shearer 100 gol’e erişirken, o tarihten sonra 19 futbolcu 100 gol barajını aşmıştır.

En fazla golün kaydedildiği maç, 29 Eylül 2007 tarihinde Portsmouth ile Reading Town arasında oynanmış, ev sahibi takım maçı 7 - 4 kazanmıştır. Zaten maç dediğin de gollü olmalıdır!

Lig’in kuruluşundan bugüne, her sezon gol atmayı başarmış tek futbolcu Manchester United’ın eskimeyen kanat oyuncusu Ryan Giggs’dir ve Gallerli futbolcu kariyerinde 12 şampiyonluk yaşamıştır.

Premier Lig’de oynamış en yaşlı futbolcu ünvanını bir zamanlar Manchester City kalesini korumuş John Burridge elinde bulundurmaktadır. 29 Nisan 1995 tarihinde Newcastle United’a karşı oynanan maçın 2. yarısında oyuna dahil olduğunda, 43 yaşından 4 ay 26 gün almıştı yaşlı kaleci...

7 Mayıs 2003 tarihinden 24 Ekim 2004’a kadar 49 maçta yenilgi görmeyen Arsenal Premier Lig’in en uzun ‘yenilmezlik’ ünvanını elinde bulundurur.

Futbol tarihi boyunca 23 takımın şampiyonluk yaşadığı Ada futbolunda, ‘Premier Lig’in hayata geçmesinden sonra sadece 4 takım şampiyonluk yaşadı. Manchester United (12) Arsenal (3), Chelsea (3), Blackburn Rovers (1). 1994-1995 sezonunda şampiyon olan Blackburn Rovers, bu sezon lig’in dibinde zor günler geçirmektedir.

Premier Lig’in kuruluşundan beri ayni takımın başında kalmayı başarmış yegane teknik direktör Sir Alex’i, 1996 senesinde Arsenal’de ki görevine gelen Arsene Wenger takip eder. Hiçbir İngiliz teknik direktörün kazanmayı başaramadığı Premier Lig şampiyonluğu İskoç, Fransız, İtalyan, İspanyol teknik direktörler tarafından kazanılmıştır.

2009–10 sezonunda, Premier Lig takımlarının maçlarındaki ortalama taraftar sayısı 34,215’i bulurken, sezon boyunca maçları stadlarda izleyenlerin sayısı 13,001,616 olarak açıklanmıştır.
 
Günümüzde 200’e yakın ülkenin maçlarını yayınladığı ‘Premier Lig’ 600 milyon’un üzerinde izleyiciye sahiptir. İngiltere Turizm Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre, 2010 senesinde sadece Norveç’ten maçlara gelen taraftar sayısı 750 bin’i bulmuştur.

Bu taraftarların ülkeye bıraktığı para 595 milyon Sterlin, taraftar başına ortalama harcama 766 Sterlin civarındadır.

 
***

Şimdi, “Bu istatistikler de nereden çıktı?” dediğinizi duyabiliyorum...

Bu yazıyı, geçtiğimiz sezonun şampiyonu Manchester United’ın kendi evinde komşusu City’den yarım düzine gol yediği maçtan sonra yazdım. Sezon başında Arsenal’ı 8-2 ile geçerken gülümseyen Sir Alex, Premier Lig tarihinin kendi evinde en farklı yenilgisini yaşadığı bu maç sonrası kariyerinin en kötü gününü yaşadığını, bu sonucu kabullenmenin zor olacağını söylüyordu. Premier Lig kurulmadan çok önce, 1955 senesinin soğuk bir Şubat gününde kalesinde 6 gol görmüş Kırmızı Şeytanlar, o maçtan 56 sene sonra hezimeti bir kez daha yaşayacak ve kalesinde altı gol birden görecekti. O tarihi maçın bitiminde futbol formlarında okuduğum ‘derby geyiklerinden’ biri United’ın tarihi hezimetini şu cümleyle özetliyordu;

‘Şok geçiren, deprasyondaki United taraftarları için acil yardım hattı, lütfen 0161 61 61 61 arayın!” (061 Manchester şehrinin telefon kodudur!)

Velhasıl bu hezimet vesilesiyle gelecek sezon 20. senesini kutlayacak ‘Barclays Premier Lig’in rekorlarını hatırlayalım ve çocukluk günlerimizin tabiriyle, ‘Hatice’ye değil, neticeye bakalım’ istedim...

Şahsım adına izlemekten en keyif aldığım futbolun en görkemli sahnesi ‘Premier Lig’de daha nice rekorlar görmek temennisi ve Sir Alex’e en içten geçmiş olsun dileklerime...