İngiltere: Belki biter bekleyiş...
30 dereceye yaklaşan sıcaklık, tribünlerde 22 bin taraftar, ne ucuz hamaset edebiyatı, ne karşı takımı düşman ordusu gibi gören hastalıklı zihniyet. En fazlasından görkemli Wembley Stadı'nda bir futbol maçı, biri kazanacak bir kaybedecek ama her şekilde hayat devam edecek.
1966’dan beri kupa kazanamadı İngiltere, ummak ve beklemekle geçti nice Dünya Kupaları, Avrupa Şampiyonaları. O tarihten günümüze beş İngiliz takımının Şampiyonlar Ligi’ni toplamda 14 sezonda kazandığını düşününce milli takımlarının başarısızlığı aşikâr. Euro 2020’de, güneşli Londra Pazar’ında görkemli Wembley Stadı’nda, grupta ilk maçında Hırvatistan karşısına çıkan takımın hal ve gidişine o maç vesilesiyle naçizane bir bakış…
İlk kez 1960’da düzenlenmiş Avrupa Şampiyonası, İngilizler katılmayı reddetmişler. Turnuvada ilk kez 1968'de boy gösterdiler ve o zamandan beri dokuz kez finallere katıldılar. 2020 Avrupa Şampiyonası onların 10. turnuvası ama bir türlü kupayı kaldırmayı başaramadılar. İngiltere'nin finallerdeki en iyi performansı, turnuvaya sadece dört takımın katıldığı 1968'de İtalya'da 3. sırayı alması. 1996'da yarı finale yükseldiler ama Almanya'ya penaltılarla kaybettiler. Takım iki turnuvada çeyrek finali gördü; 2004'te ev sahibi Portekiz'e, 2012'de Ukrayna'da İtalya'ya penaltılarda kaybetti. O maçtan sonra “It always ends in penalties, it always ends in tears,” (Her zaman penaltılarla, her zaman gözyaşlarıyla sonuçlanır) yazmıştı manşetinde ülkenin çok okunan bulvar gazetesi Daily Mail. 2016'da Fransa'da, İzlanda karşısında son 16’da elendiler. Dört kez (1980, 1988, 1992 ve 2000), grup aşamalarının ötesine geçemediler. Turnuva öncesinde FIFA sıralamasında Brezilya’nın arkasından 4. sıradalar. 26 kişilik kadronun yaş ortalaması 25,3. 1,25 milyar sterlinle turnuvanın en değerli takımı. Kadroda yer alan futbolcularının ortalama değeri 49,8 milyon Sterlin. Kaptanları, golcüleri futbolun efendisi, transfer döneminde takımdan ayrılması gündemde olan Harry Kane’nin değeri 120 milyon Sterlin…
Rakip Hırvatistan FIFA sıralamasında 14. sırada, son Dünya Kupası’nda ilk 11’de başlayan dört oyuncu Subasic, Strinic, Mandzukic ve Rakitic emekli olunca yerlerini Livakovic, Barisic, Vlasic ve Petkovic ile doldurdular. Takımın zayıf halkası yaşlı savunması, bilhassa duran toplarda sıkıntı yaşıyorlar. Takımın beyni, orta sahanın maestrosu Rakitic’den sonra hocaları Dalic, 4-2-3-1'e döndü. Oyun kurucuları Vlasic, o bölgede alternatifler arasında Mario Pasalic ve Andrej Kramaric yer alıyor. Yeri gelmişken efsaneleri Modric’e selam çakmadan geçmeyelim. Hırvat futbolunun yetiştirdiği en büyük futbolcu olan 10 numaranın, 2008-12 arasında formasını giydiği Tottenham Hotspur sevdalarının gönlünde yeri büyüktür. Takımı Avrupa Şampiyonlarının müdavimlerinden, son beş turnuvada boy gösterdiler. Turnuvalarda İngiltere ile iki kez karşılaştılar, 2004 Avrupa Şampiyonası’nda sahadan mağlup ayılırken, 2018 Dünya Kupası’nda uzatmalarda sevinen taraf oldular. 30 dereceye yaklaşan sıcaklık, tribünlerde 22 bin taraftar, ne ucuz hamaset edebiyatı, ne karşı takımı düşman ordusu gibi gören hastalıklı zihniyet. En fazlasından görkemli Wembley Stadı'nda bir futbol maçı, biri kazanacak bir kaybedecek ama her şekilde hayat devam edecek.
57’de öne geçen İngiltere oluyor, Phillps’in sağdan iki kişiyi geçerek rakip savunma arkasına enfes pasını kaleci Livakovic’in yanından ağlara gönderen Sterling, büyük turnuvalardaki ilk golü. Değişikliklere rağmen 3. bölgede etkisiz Hırvatistan, 90 dakika sonunda rakip kaleyi bulan vuruşları sadece iki. Dört dakika uzatılan maçta başka gol olmayınca gruptaki ilk maçını kazanıyor İngiltere, genç orta sahası Rice, Phillips, Mount Hırvatistan'ı kol mesafesinde tutarak 2018'in yanlışlarını düzeltiyor. Üçü de 25 yaş ve altı olan bu üç orta saha oyuncusu takımı taşıyan oyuncular, cuma akşamı İskoçya karşısında yerlerini alacaklardır. Hırvatistan’a gelince, gol yollarında çok etkisizler, Mandzukic ve Rakitic’in yokluğu gelecek adına düşündürücü…
Yazarın Son Yazıları
- Premier Lig Seyir Defteri: Tottenham Hotspur, istikrar arayışı sürerken
- Premier Lig Seyir Defteri: Olimpiyat Stadı’nda Arsenal’den gol yağmuru
- Premier Lig Seyir Defteri: Wolverhampton Wanderers, Matheus Cunha’nın yükselişi
- Zenginlerin gölgesinde bir yoksul: Accrington Stanley
- Milli maç molası vesilesiyle kadın futbolu: Kuzey Londra derbisi notları