İngiltere Ligi’nde son birkaç sezonun başlangıcında, küme düşme adayı kulüpler belirlenirken kafadan kadroya yazılan bir kulüp vardır: Wigan Athletic. Tabii bunun her sezon başı olmasının sebebi, deftere ne yazılırsa yazılsın ezberi bozmaları ve ligde kalmalarıdır. Genelde standart Premier Lig takımlarının çok altında bulunan kadrolarla 3 sezondur Wigan’ı ligde tutmayı başaran Katalan hoca Roberto Martinez bu sezon da kendisine güveni eksiketmeyen 75 yaşında patronu Dave Whelan’ı yine mutlu etmeye uğraşıyor.

 

Three Amigos

Doğduğu kent Balaguer’in amatör takımında futbola başladı Martinez. Profesyonel kariyerle Real Zaragoza’da tanıştı ama 21 yaşında tekrar Balaguer’e döndü. Derken 1995 yazında, kariyerine çok büyük bir etki yapacak adamla, İngiltere’nin pek tanınmayan alt lig kulüplerinden Wigan Athletic başkanı Dave Whelan ile karşılaştı. Tabii Wigan o günlerde bugünkü yerinde değildi. İngiltere futbolunun 4. kademesinde yer alıyordu. Whelan takımı 1995 şubat ayında almıştı ve Premier Lig’e çıkarma sözü vermişti. Bunun için 3 lig atlamaları gerekiyordu. Martinez’e Zaragoza B takımından arkadaşları Isidro Diaz ve Jesus Seba da katıldılar. Hatta bu üçlü Wigan kentinde “Three Amigos” olarak biliniyordu. Onların katıldığı ilk sezonda Wigan ligi 10. sırada bitirdi. Martinez amigolardan en çok iş yapanıydı ve o sezon attığı 13 golle hem takımın en çok gol atan oyuncusu oldu, hem yılın takımına seçildi, hem de taraftarlarca verilen yılın oyuncusu ödülünü aldı. Daha ilk sezonunda, 22 yaşındaki bir genç olarak gönüllerdeki yerini kurmuştu. Takım arkadaşı Seba sezon sonu Zaragoza’ya döndü. Kader birliği dağılmıştı ama izleyen sezon Fulham’ın önünde şampiyon oldular ve yolculuğa başladılar. 1998-99 sezonunda takım play-off’a kaldı ama yükselme biletini alamadılar. Bu arada ağustos 1999’da Dave Whelan 30 milyon paun harcayarak yeni bir stadyum inşa etti. Bugün hala bu stadyumda maçlarını oynuyorlar.

Martinez takım 3 sezon üstüste yükselme maçlarına kalıp muvaffak olamayınca, kontratının bitişiyle Wigan’dan ayrıldı ve kariyerine çok da parlak olmayan Motherwell ve Walsall maceralarıyla devam etti. 2003’te Swansea City ile 3 yıllık bir kontrat imzaladı. O sırada takım 4. ligdeydi ve bıraktığı Wigan, Championship’e yükselme vizesi almıştı. 2005’te Wigan Premier Lig’e çıktı ve böylece başkan Whelan verdiği sözü 10 yılda tutmuş oluyordu. Martinez de 2007 yılında futbolu bırakıp Swansea’nin kulübesine oturdu. 2007-08 sezonunda şampiyon olarak Championship’e yükseldiler. Whelan ile Martinez’in yollarının tekrar kesişmesinin zamanı gelmişti.

 

Sallanan ama yıkılmayan kale

Katalan teknik adam 2009 yaz ayında, Whelan’ın ona alınacak sonuçlar ne olursa olsun görevde kalacağı garantisiyle göreve geldi. Steve Bruce onlara ilk sezonunda 10.luk yaşatmıştı ama Wigan’ın kadrosu diğer Premier Lig ekipleriyle karşılaştırılamayacak derecede zayıftı ve 1-2 üst düzey futbolcunun dışında neredeyse Championship’te dahi orta sıralara oynayacak bir takım görüntüsündeydi. Martinez 3 senedir takımı ligde tutuyor. İlk 2 sezon 16., geçtiğimiz sezon da 15. sırayı aldılar. Bu dönemde 9 yedikleri de oldu 8 de. Ama herkesin gelecek sezonun planlarını yapmaya başladıklarını düşündüğü geçen sezon son 9 maçın 7’sini kazandıkları da. Üstelik bu süreçte Liverpool, Arsenal, Manchester United ve Newcastle’ı mağlup etmişlerdi.

Kulüp yönetimi şubat ayında 7.2 milyon paundluk bir zarar açıkladı. Takım Hugo Rodallega gibi bir yetenekten hiç para kazanamadı. Levante’li Arouna Kone’ye 3,5 milyonluk bir bonservis ödediler. Bu sezon da işleri pek kolay görünmüyor ama en azından onları sürekli Premier Lig’de tutan yerlerine yine demir atmış durumdalar. Siz bu yazıyı Manchester City ile oynadıkları maçın sabahında okuyacaksınız. Defans hattındaki 3 stoperin de sakatlığı sebebiyle Martinez cumartesi günü 3-2 kazandıkları Reading maçına 3-4-3 gibi ada futbolunun alışık olmadığı bir dizilişle çıktı. Bu, onların geçen sezon ligde kalmalarını sağlayan dizilişti ayrıca. Martinez “iyi stoperleriniz olduğunda, 3’lü defansla, orta sahadaki 4’lüyü dilediğiniz an hücuma desteğe gönderebilirsiniz, ayrıca bu taktik bize oyun içinde büyük bir genişlik kazandırdı” diyor. Bu dizilişi deplasman maçlarında 5-4-1’e, iç saha maçlarında da 7-8 kişiyle hücum yapabilecekleri bir 3-2-5’e çevirme yolunu seçiyor Martinez.

Premier Lig mütevazi kadroların gözünün yaşına bakmayan bir ligdir. Yıllar önce İngiltere 4. ligine adım atan bu mütevazi adam, 3 sezondur ülke futbolunun gerçeklerine meydan okuyor.