Malatya’da zemin tarım için müsait

Yeni Malatyaspor – Galatasaray maçını yorumlamak için önce Yeni Malatya Stadyumu’ndan bahsetmek lazım. Federasyon, yayıncı kuruluş ve kulüpleri, ülke futbolunun marka değerinden bahsedip duruyorlar. Süper Lig’i yayınlama gafleti gösteren yurt dışı televizyonlarda maçı izleyenler sahaların bu haline bakıp “acaba Çiftçiler Ligi (Farmers League) ile kastettikleri bu mu?” diye düşünebilir. Türkiye’de stadyum inşaatları, 10 bin ortalama ile oynayan takımlara “vay be adamlar yapmış” dedirtecek büyüklükte yapılar dikmekten ibaret olduğundan, zeminler birkaç yıl içinde Moldova 2. Ligi’ni arartır hale gelebiliyor. Bu da futbolcu sağlığını tehdit eden bir ortam oluşturuyor. Trajikomik olan bir başka şey de, ligimizin oldukça zor bir lig olduğunu ileri süren bazı futbol yazarlarının sahaların bu halini, zorluğun bir parçası olarak görmeleri.

Bu rezalet zeminde, iki takımın da pasa dayalı ataklar geliştirmesi oldukça zordu tabii. Topu ayağında daha çok tutan Galatasaray buna rağmen, oyunun yönünü değiştiren pasları yerden yapmaktan bir türlü vazgeçmedi. Hâlbuki iki takımın da ilk 45 dakikada yakaladıkları en iyi fırsatlar 2 yan ortaya cepheden yapılan kafa vuruşları ile gelmişken. Malatyaspor tarafında ise sorun Adem Büyük ve Umut Bulut’un ileri uçta birbirinden oldukça uzakta topla buluşmalarıydı. Taç çizgisine kadar deplase olmayı deneyen bu 2 oyuncu, topla buluştuklarında atağı olgunlaştırana kadar Galatasaray savunması yerine dönüyordu. Tabii duran toplardan veya yan ortalardan pozisyon yakalayabilmeniz için, öncelikle temel bir prensibi yerine getirmeniz gerekiyor. Topu havalandırabilmek. Galatasaray futbol takımının futbolcularının oyunun bu temel doğrusunu bile yerine getirememesinin açıklamak mümkün değil.

Babel’in golüyle ilgili söylenmesi gereken şey şu olmalı. Süper Lig’de artık gollerden sonra, rakip kale çizgisinin dibinde, golden 15-20 saniye önce gerçekleşen pozisyonlar için inceleme yapılmamalı. Nasıl bundan 3 sezon önce Jailson, Galatasaray kalesini bulduğunda Fatih Terim 3 pas önce gerçekleşen taça itiraz ederken abartmıştı, nasıl geçen sezon Gaziantep’in Seyrantepe deplasmanında maçın sonunda bulduğu gol 100 metre ötedeki korner bayrağı dibinde yapılan faul sebebiyle saçma bir şekilde iptal edilmişti, Babel’in golünden önce pozisyonu 80 metre geri sarıp kontrol etmek bu oyunun akışına, temposuna ve ödül-ceza anlayışına tamamen aykırı. Umarım bu konuda yeni sezonda bir düzenleme yapılacaktır.