Google Play Store
App Store

İptal edilen etkinlikler bir yana, bu talihsiz döneme denk gelen sayısız prodüksiyon da oldu. Bunlardan biri de Bursa Bülbülü filmiydi. Sadece bir film olarak değil müzikleriyle de ele alınmaya değer özelliklere sahipti.

Notaların izinde bir dönemin hayalleri
Fotoğraf: IMDb

Memleketi üzüntü, çaresizlik ve öfkeye boğan, beraberinde sanatından sporuna tüm camialarda haklı bir tepki doğuran; tüm gündemi allak bullak edip her şeyi kaldırıp ikinci sıraya atan büyük deprem sonrasında, kültür-sanat konularını ana gündemden bağımsız ele almak, anlatmak mümkün değil. İptal edilen etkinlikler bir yana, bu talihsiz döneme denk gelen sayısız prodüksiyon da oldu. Örneğin yıkıcı gündemin kim vurduya getirdiği iki sinema filminden biri Hilmi Topaloğlu’nun plak firması Prestij Müzik dönemini anlatan Mahsun Kırmızıgül filmi Prestij Meselesi, diğeri ise Ata Demirer’in Bursa Bülbülü filmiydi. Bunlardan ikincisi sadece bir film olarak değil müzikleriyle de ele alınmaya değer özelliklere sahipti. Bursa’nın 1980’li yıllarına doğru çıkardığı yolculukta dönemin atmosferini ağırlıklı olarak müzik aracılığıyla ifade eden Bursa Bülbülü, sadece izleyicinin değil dinleyicinin de ilgisine muhtaç bir prodüksiyon.


Ata Demirer bir mizah malzemesi olarak folklorumuzu (yanı sıra kişisel geçmişini ve ait olduğu kültürü) zekice kullanan komedyenler listesinin tepesindeki isim. Bursa Bülbülü ise Ata’nın kurgusal otoportresi olarak görülebilir. Doğduğu ve askeri darbe sonrası liberalizm altında büyüdüğü Bursa’da çocukluk günlerinde tanıdığı insanlardan esinlenerek yarattığı karakterler etrafında senaryosunu yazdığı bir dönem filmi. Bu Bursalı dersleri kıran tembel kuşbaz öğrenci için bülbül, şarkıcılık konusunda önemli bir sembol. Seksenli yıllarda koltuğunun altındaki Yamaha PS-600 ile piyanist şantör olarak düğünlerde kınalarda sahneye çıktığı günlerin sembolü.

Sinema konusunda alaylı ama müzikte hem alaylı hem okullu; o da filmdeki Cengiz Sezer karakteri gibi gençlik-ergenlik günlerini bir kaset çıkarma hayalinin peşinde geçirmiş; o hayal Ata’yı konservatuvara girmeye kadar götürmüş. Sayısız kahramanı arasında müzikte Bülent Ersoy, komedide Metin Akpınar liste başı...

SAYGI DURUŞU NİTELİĞİNDE

Bu filmde en az filmin kendisi kadar ilgiyi hak eden müzikler var, arabeskten sanat müziğine, tavernadan kasideye... En çok ilgi gören şarkısı açılıştaki “Beyaz Zambaklar” olsa da, filmin ruhunu ve Ata’nın mizah anlayışının özünü, gücünü en iyi yansıtan parçalar “Dokumacı Kızlar”, “I Love You” ve “Bursa Kızı”. Albüme düzenlemeleri yapan Taşkın Sabah’ın katkısı büyük, yanı sıra kayıtları yapan Tarık Ceran, vokallerde yer alan Melek Büyükçınar ve Toygan Avanoğlu’nun. Bursa Bülbülü, seksenli yılların taverna ve gazino dünyasının Arif Susam, Nejat Alp, Ümit Besen, Ferdi Özbeğen gibi önemli figürlerine saygı duruşu niteliğinde.

Bursa Bülbülü müzikleriyle çok şey anlatıyor; bir dönemin ve kültürünün hayal perdesi. Önce dijital platformlarda yayınlanan 12 parçalık albüm kısa bir süre sonra da (Kalan Müzik ve BKM işbirliği ile) plak formatında basıldı. Plak çıkmadan önce fiyatı açıklanmış, ancak farklı bir fiyatla dükkânlara gelince internette koleksiyoner sayfalarında protesto edilmişti. Bunun üzerine yeniden ilk fiyatına çekilince karşılıklı ateşkes imzalandı.
Plaktan geçtiyseniz… Ekşi Sözlük’ün kapatıldığı, muhalif ekranların karartıldığı, futbol izleyicilerinin statlara alınmadığı zamanlarda Bursa Bülbülü dijital platformlardan dinlenebiliyor. Olmaz olmaz demeyin, henüz onlar açıkken Bursa Bülbülü filminin müziklerine kulak verin. Her ne kadar toz duman altındaki bir ülkede bülbülün bile sesi kısık olsa da...