Jose Mourinho’nun bugüne kadar ayrıldığı takımlarda, onun yerine gelen teknik adamların hiçbirisi ondan daha başarılı olamadıl. 2000 yılında Benfica’da sadece 9 maç görevde kaldıktan sonra istifa etti. O görevdeyken başkan seçilen Manuel Vilarinho, kendisinin kontrat uzatma teklifini reddettiği anda Portekizli istifayı vermişti. Yerine gelen eski Benficalı futbolcu Toni sezonu onun nisan ayında kontrat imzaladığı Uniao de Leiria’nın altında bitirdi. Mourinho Leiria’da ligi 5. bitirdikten sonra izleyen sezonda tablonun üst tarafında iken 2002 ocak ayında Porto’nun başına geçti. Uniao de Leiria sezonu 7. bitirdi ve toparlanması için 2 hoca değiştirmek zorunda kaldı. Porto’daki destanının ardından 2004 ilkbaharında takımdan ayrılıp Chelsea’nin başına geçtiğinde yerine getirilen İtalyan Luigi del Neri daha sezona başlayamadan görevden ayrıldı. Porto izleyen sezon şampiyon olamadı. Chelsea’nin başında tam 50 yıl sonra kulübe şampiyonluk kazandırdı. Yerine göreve gelen önce Avram Grant sonra da Felipe Scolari görevde fazla kal(a)madılar. Inter’in başında kariyerinin 2. üçlemesini kazandığında (lig, kupa ve Avrupa kupası şampiyonluğu) onu izleyen hocanın benzer bir kaderi paylaşacağı belliydi. Rafael Benitez göreve geldi ve sezon sonunu göremedi. Şimdi Real Madrid’in başında. Görev yaptığı son 3 dev takımdan farklı olarak henüz Madrid’de büyük bir başarı kazanmış değil ve orada ne kadar kalacağı zaman zaman spekülasyon konusu olmaya devam ediyor.

RANİERİ VE DİBE VURUŞ
Oyuncularla kurduğu bağ ve oturttuğu taktik disiplin Mourinho’nun aslında hep göz önünde olan mağrur, egosu şişkin karakterinin altında (futbol üzerine yaptığı uzun röportajlarda bunu daha iyi anlıyorsunuz) takdir edilesi bir futbol düşünürü barındırdığının göstergesi. Görevden ayrıldığı takımlar bu düşünce disiplininin ortadan kaybolmasıyla toparlanmakta oldukça zorluk çekiyor. Inter’in de başına gelen buydu. Juventus’un "Moggipoli skandalı" ile Serie A’da doludizgin giderken bir anda alt lige düşürülmesi 17 yıldır şampiyonluk bekleyen takımı şahlandırmıştı. Roberto Mancini, Manchester City’nin yolunu tuttuğunda Mourinho İtalyan hocanın yaptıklarının da üstüne çıktı. Bugün onun dönemindeki formlarından tamamen uzak olan Diego Milito, Wesley Sneijder, Julio Cesar, Esteban Cambiasso, Maicon, Lucio, Walter Samuel gibi isimlerin yanına eklenen Diego Forlan gibi bir yıldız Manchester United günlerini dahi aratacak bir performans sergiliyor. Claudio Ranieri’nin onu Uruguay’daki gibi hedef adamı besleyen bir sahte 10 numara veya Atletico Madrid ve Villarreal’de olduğu gibi ileri uçta oynatmak yerine ısrarla kanat akınlarına hapsetmesinin de bu formsuzluğunda etkisi büyüktü.

Massimo Moratti, Ranieri’yi Pazartesi akşamı kapının önüne koyduğunda Inter, Mourinho sonrası 1,5 yıl içinde 4 hoca eskitmiş oluyordu. Mourinho sonrası göreve gelen Benitez, Inter ile çıktığı maçların ancak yüzde 48’ini kazanabilmişti. Yerine getirilen Milan’ın iz bırakan oyuncularından Leonardo aslında Mourinho’dan daha iyi bir galibiyet yüzdesi yakaladı ve takıma bir de İtalya Kupası kazandırdı. Gidişi ile göreve gelen Gian Piero Gasperini sadece ve sadece 5 maç dayanabildi. Onun başına gelecekleri önceden sezmiş gibi görünen ve Inter’in ciddi bir teklif götürdüğü Marcelo Bielsa da ne kadar doğru bir karar verdiğini anlayacaktı. Zira, Şilili hoca Athletic Bilbao’nun başında da aynen Gasperini gibi sezona kötü başlamıştı ama Bilbao normları ile Milano normları arasında taviz farkı olunca görevde kaldı. Böylelikle, bugün kulübünü 3 cephede birden hedefe götürüyor. Gasperini de yerini futbol tarihinin en ilginç kariyerlerinden birisine bıraktı. Bir dolu parıltılı takım ve kazanılan sadece 1 federasyon kupası (Valencia ile 1999’da). Hikayenin sonu daha başından belliydi ve bugün Inter, ezeli rakibi, lider Milan’ın 22 puan gerisinde. Şimdi ise Louis van Gaal, Inter için ismi geçen hocaların başında geliyor.

Bir Arap sermayesi daha

10 yılda 21 hoca harcayan Palermo’nun çılgın başkanı Maurizio Zamparini bir süredir yürüttüğü görüşmeler sonucunda Suudi holdingi AMA Grup’un CEO’su Ahmed Al-Zubeidi ile yatırım anlaşması yaptı. Şeyh 200 milyon avroluk bir katkı düşünüyor kısa süre içinde ve hedefi de koydu. Yeni bir stadyum ve 2016’da şampiyonluk. Sezon başına 3 hoca harcayan Zamparini, Arap sermayesinin baskısı ve gazıyla artık ayda bir hoca değiştirebilir. Palermo’nun başına teknik adam olarak geçmek isteyenler, şu andan itibaren eve hiç yerleşmeseler yerinde olur.