Boca Juniors-River Plate, Fenerbahçe-Galatasaray, Rangers-Celtic. Bu 3 derbi, bir çok kişi tarafından dünyanın en azılı 3 derbisi olarak kabul edilir . Bunun sebebi takipçileri veya izlenirliği değil, rekabetin iki tarafındaki insanların birbirlerine duydukları nefretten ve yıllardan beri süregelen çekişmeden kaynaklanır. River Plate iki sezon önce küme düştü. Fenerbahçe bu sezon başı büyük bir çalkantı içine girdi ve halen bu süreci yaşıyor. Bu büyük rekabetlerin sonuncusu da geçtiğimiz günlerde büyük bir darbe yedi. 140. yılını yaşayan Glasgow’un Protestan kesiminin takımı Rangers maddi sorunlar sebebiyle kayyuma devredildi ve kapatılmanın eşiğine geldi. İskoç devinin başına gelenler Ada Futbolu'nda son yıllarda sıkça görülen ve kulüplerin kapılarına kilit vurmalarına yol açan olaylar zincirinin bir halkası adeta.

Rangers’ın kayyuma devredilmesinin ana sebebi vergi borçları aslında. Ancak bu borçların yanına cezasını ve ek ödemeleri de koyduğunuzda toplam 49 milyon pound gibi bir rakama ulaşıyorsunuz. Üstelik bu rakamın 9 milyon poundluk kısmı tamamen Kraliyet Gelirler Dairesi’ne ödenmesi gerekiyor ve her ay 1 milyon poundluk bir faiz, rakamın üzerine biniyor. Mayıs ayında kulübü Sir David Murray’den satın alan ve kulübün yüzde 85 hissesine sahip Craig Whyte, bunu yapabilmek için İskoç bankalarından 18 milyon pound kredi almıştı. Bir süre bu borcu taşıdı ama ana hissedardan çok kreditör rolüyle sonunda harekete geçti. 

Tabii bu işin maddi tarafı. Sportif alanda da kulübün aldığı darbeler az değil. Britanya’da kayyuma devredilen her kulübe verilen otomatik ceza olan 10 puan cezası onlara da uygulandı ve takım lider Celtic’in 14 puan gerisine düştü. Yaşanan deprem, oyuncuların kafalarına da yansıdı ve fark daha da açıldı. Şu an fark 20 ve menajer (Rangers’da 15 yıl top koşturmuş) Ally McCoist yukarıdan çok 6 puan gerisindeki Motherwell’i düşünüyor, çünkü Şampiyonlar Ligi biletinin kaybedilmesi bir başka darbe vurabilir. Tabii Rangers’ın gelecek sezon başında lisans durumunun ne olacağı da meçhul. İşler öyle bir hal aldı ki İskoçya polisi, Kilmarnock ile oynanan maçtaki güvenlik hizmeti sebebi ile çıkarılan faturanın ödenmemesi sebebiyle artık maçlarda personel görevlendirmeme ihtimalini açıklamıştı. Neyse ki bu sorun çözüldü ve kulüp maçlarını Ibrox’da oynamaya devam edecek. 

Kayyum süreci biliniyor. Hisse sahipleri atanan yönetimin kulübün minimum faaliyetini sürdürmesi için gerekli hamlelerin yapılmasını ve Rangers’ın en azından mali tarafının işleme devam etmesini bekleyecek, ardından da gerekli aksiyon alınacak. Kulübün elbette satışı gündeme gelecek belli bir süre sonra, tabii alıcı bulunursa, zira elde tutulan hisselerin olabilecek en yüksek değerle elden çıkarılması planlanıyor. Hisseler Ibrox Stadyumu, etrafındaki bazı araziler, kulübün antrenman sahası, yayın gelirleri, satılması mümkün oyuncular, ligde mücadele etme lisansı, Rangers ismi ve forma satışı gibi öğelerden oluşuyor. Kısacası belli bir süre Glasgow’un mavi tarafındaki tüm para akışı kontrol altında olacak ve elbette personel maaşlarında ciddi kesintiler uygulanacak. 

Peki Celtic ne yapıyor? 43. şampiyonluğa koşarlarken taraftarları, ezeli rakibin kayyuma devrilişinin ardından çıktıkları ilk maçta üzerinde “Siz ölüp giderken biz parti yapıyoruz” yazılı bir pankart açtılar. Gördüğünüz gibi ezeli rekabet, merhamete bazen yer bırakmıyor. Rangers halen 12 şampiyonlukla ülkenin en çok şampiyonluk kazanan takımı ama The Bhoys arayı kapama fırsatını kaçırmayacaktır. 2 takım arasında 25 martta Ibrox’da oynanacak maçın çok farklı bir atmosferde geçeceğini söyleyebiliriz. Muhtemelen oyuncular ve taraftarlar bir onur mücadelesi verecekler. 
 
***

Yerden çok ayakta kal Baytar

Onu sevmekten pişman olabilirsiniz, böyle bir adam Engin Baytar. Çok iyi oynadığı bir maçta bile rakiple girdiği ikili mücadeleler sonrası abartılı hareketleri, yere her düştüğünde dünya üzerinde faule maruz kalmış ilk oyuncu gibi tavırları, insan doğasına aykırı olarak yuvarlanırken 4-5 tur atması, 1 saniye sonra kafasını kaldırıp kendisine faul yapan oyuncuya çatmak için fırsat araması. Şampiyonluğa oynayan, iyi giden bir takımda, iyi oynuyor. Bu rüzgar elbet bazen kesintiye uğrayacak. Üstelik gelecek yıl takım muhtemelen Avrupa arenasında olacağından bazı takviyeler de kadroyu zorlayacak. Kendisinin işin yetenek ve özveri kısmına daha çok eğilmesini ve paspas olma sevdasından kurtulmasını bir Galatasaray’lı olarak arzu ediyorum. Yetenekli futbolcu. Sadece böyle hatırlanması kendisi için iyi olacaktır...