Serie A 1985-95 arasında dünya futbolunun merkeziydi adeta...

Serie A 1985-95 arasında dünya futbolunun merkeziydi adeta. 1985’te Juventus’un Kupa 1 şampiyonluğuyla başlayıp, 1997’de yine Juventus’un Kupa 1 şampiyonluğuyla kapanan dönemde, 3 Avrupa kupasında oynanan toplam 36 finalin 13’ünü, yani üçte birinden fazlasını İtalyan takımları kazanmıştı. Hatta 1’den fazla takımın katılabildiği UEFA Kupası finallerinden 3 tanesinde 2 İtalyan takımı finalde karşı karşıya gelmişti. Van Basten, Gullit, Rijkaard, Matthaus, Klinsmann, Brehme, Völler, Haessler gibi Batı Avrupa futbolunun yıldızları, durdurulmaz bir trafikle güneye iniyorlardı. Kısacası, Serie A demek, dünyanın en kaliteli ligi demekti tartışmasız. Bugünlerde işler öyle değil. UEFA katsayı sıralamasında İngiltere, İspanya ve Almanya’nın arkasına düşmüş, hatta yeri Portekiz tarafından tehdit edilen bir İtalya var. Tekrar sıçrama yapmak zorundalar ve geçtiğimiz hafta sonu oynanan Juventus-Roma mücadelesi çizmenin eski günlerine bir saygı duruşuydu.

3-2 kazandı Juventus. Her iki takım da maça 5 maçta 5 galibiyet performansıyla çıkmıştı. Roma geçen sezon Torino’ya geldiğinde ligin 18. haftasıydı ve Rudi Garcia’nın takımı 12 galibiyet 5 beraberlikle namağluptu. 5 puan önlerindeki Juventus onları 3-0’la dağıttı, bir daha da yakalanmadı. Pazar akşamı randevu daha erkendi ve Roma geçen sezonun üzerine biraz daha koyarak gelmişti Juventus Stadyumu’na, ama maç 90 dakika ile bitmedi. Juventus’un 2006’da hakkında verilmiş “şikeci” hükmü, onun üzerine yapışmıştı bir kere. Hakem Gianluca Rocchi 1’i Roma’ya, 2’si Juventus’a olmak üzere 3 penaltıya hükmetti ve bunların tümü halen tartışılıyor. Juventus’un kazandığı ilk penaltıda, Roma’nın sağ beki Maicon, Pirlo’nun kullandığı serbest vuruşu engellemek için zıplamış ve Romalılara göre ceza sahası dışında, Juventuslulara göre çizgi üstünde veya ceza sahası içinde topa elle dokunmuştu. Maç sonrası Rudi Garcia, “Bilmiyorum belki Torino’da ceza sahası 17 metredir” diyerek kararı eleştirdi. Zaten penaltı sonrası itirazlarından dolayı Rocchi tarafından tribüne gönderilmişti. 5 dakika sonra Lichtsteiner, Totti’yi ceza sahası içinde bir güreş hamlesiyle yere indirdi. Rocchi bir kez daha penaltıya gitti, karar haklı görünüyordu, ama Juventus cephesi maçtan sonra Totti’nin pozisyon öncesi olayları başlattığını savunuyordu. Ardından Juventus lehine, Roma 2-1 öndeyken verilen 1 tartışmalı penaltı daha ve maçın sonunda bombanın pimini çeken, Juventuslu Bonucci’nin, Roma kalecisi Skourupski’nin önünde dikilen takım arkadaşı Vidal’in (Roma cephesine göre) yardımıyla attığı galibiyet golü.

Maç sonunda Gianluigi Buffon’un, uğruna 9 yıllık ilişkisi ve 3 yıllık evliliğini bitirdiği, SKY İtalya sunucusu Ilaria D’Amico, Francesco Totti ile röportaj yapıyordu. Totti, televizyon ekranlarında Juventus’un kendisine ait bir ligi olması gerektiği ve diğer takımların bu şartlarda ancak ikincilik mücadelesi yapacağını söyledi, ayrıca önce video teknolojisine geçilmesinin şart olduğunu, ancak Juventus’un çıkarları gereği buna karşı olacağını ima etti. Buna Juventus’un Genel Direktörü Beppe Marotta, “Totti’yi ülke için yaptıklarından dolayı seviyoruz, ama 2 şampiyonluğu haksızca elinden alınan(!) Juventus için söyledikleri kabul edilemez” şeklinde cevap verdi. Yetmedi, kulübün sahibi Andrea Agnelli’nin karısı Emma Winter, Twitter hesabından “Asıl Totti kendi liginde gidip oynamalı” şeklinde bir twet attı. La Gazzetta dello Sport, ünlü Rocky Horror Picture Show filmine gönderme yaparak Rocchi Horror Picture Show başlığını attı. Roma merkezli Corriere dello Sport’un başlığı daha sertti: Campionato Falsato, Şaibeli Lig. Roma taraftarları ayrıca, Agnelli’nin sponsorluk anlaşmaları yoluyla federasyona ve hakemlere etki ettiğini düşünüyorlar. Zira içinde hakem komitesini de bulunduran Italya Futbol Federasyonu’nun en önemli 2 sponsoru FIAT ve Iveco. FIAT’ı kuran adam Andrea Agnelli’nin büyük büyük babası Giovanni Agnelli. Agnelli ailesinin 4 üyesi tarih boyunca Juventus’a başkanlık yaptılar ve FIAT’ı ellerinde tuttular. Parçaları birleştirince komplo teorileri üretilebiliyor.

Ulusal maçlar sebebiyle lige verilen arada sular biraz durulacak elbet. Ama bu sezon İtalya’da bütün eski defterler açılacakmış gibi görünüyor.

*İtalyanca’da “çalmak” anlamına gelen “Ruba” kelimesinden hareketle, şike davası sonucu suçlu bulunan ve yöneticilerinin Serie A’daki maç sonuçlarını sürekli etkilediği düşünülen Juventus’a rakiplerin taktığı lakap.