“Bilemezsin ne kadar yorgunuz, bir kış günü huzurunu özledik hep, sonsuz yangınlar yiyen, dağlanmış ormanlar gibi yüreğimiz, bir maviliğe kayar, kapandı kapanacak gözlerimiz” der şair dizelerinde. Beter bir virüsün kâbusunda, kış huzurunu özlediğimiz zamanlarda Championship’te zirveye oynayan Watford FC’nin hal ve gidişine naçizane bir bakış…

2018-19 sezonunda ligi 34 puanla 19. sırada bitirip küme düştü Watford, Londra’nın 30 kilometre kuzeybatısında, Hertfordshire bölgesinin 90 bin nüfuslu kasabasının sarı siyahı, nam-ı diğer ‘Hornets’ (eşek arıları). Sezonun son maçında West Ham karşısında alacakları üç puan lige tutunmalarına yetecekti ama olmadı, son beş sezonda yer aldıkları Premier Lig’e veda ettiler. Bir önceki sezonu orta sıralarda bitiren takım Federasyon Kupasında finale yükselmişti, umutluydu sevdalıları, güzel günler yakındaydı. Ama o sezona kötü başladılar, ilk 11 maçta galibiyet yüzü görmezken, sezon ortasına kadar üç teknik direktörle çalışıyorlar ama huzuru bulamıyorlardı. Şubat ayında Liverpool’un 44 maçlık yenilmezlik serisine son verdikleri, Manchester City karşısında 8 golle dağıldıkları sezonun sonunda küme düştüler. Transfer döneminde 20 milyon sterlin bedelle takımdan ayrılan takımın dinamosu Abdoulaye Doucoure’yi arayacaklardır şüphesiz. Bu yazının yazıldığı saatlerde Championship’te Bournemouth ve Reading’in arkasından 3. sıradalar. Ligde zirve mücadelesi çetin, lider Bournemouth ve 6. sıradaki Swansea City arasındaki puan farkı dört. Watford 11 maçta 6 galibiyetle 3. sırada. 28 kişilik kadro ligin değer listesinde 99,3 milyon sterlinle üçüncü. Sağ kanatta oynayan 22 yaşındaki Senegalli İsmalla Sarr 20 milyon sterlinle kadronun en değerli oyuncusu ve devlerin radarında. Hocaları 43 yaşındaki Sırp Vladimir İvic 2018-20 arasında Maccabi Tel Aviv’de iki şampiyonluk yaşadı.

Milli maç arasından sonra, soğuk ama aydınlık bir kasım gününde Watford, Batı Londra’da QPR deplasmanında. Ev sahibi ligde istikrarı arayanlardan, evlerinde 5 maçtan 8 puan çıkardılar, onlar da geçmişe ağıt yakanlardan. İki takım ligde en son 2013-14 sezonunda karşılaştı, QPR evindeki maçı 2-1 kazanırken play-off finalinde Derby County’i devirip elitler ligine yükseliyordu. Onlar da Ada futbolunun asansör takımlarından, lig tarihinde üç kez düşüp iki kez yükseldiler. Ligde son üç maçını kazanan Watford 3-5-2 dizilişinde, ileri uçta Sarr, Pedro ikilisi. 19 yaşındaki Brezilyalı’nın ligde 4 golü var. Henüz 2. dakikada öne geçiyorlar, kornerden gelen topa son dokunan savunmanın solunda gören yapan Wilmot. Ligin dibinde Coventry City ve Wycolne Wanderers’dan sonra en cömert savunmaya sahip takım QPR, adam ve alan savunması arasında bocalıyorlar. Golden sonra beraberliği yakalamak için yükleniyorlar ama savunmada az adamla yakalandıkları anlarda Watford Sarr ve Pedro ile tehlikeli. Tüm isteğine rağmen gol yollarında etkisiz QPR, golcüleri İskoç milli Dykes yedek kulübesinde, yerinde oynayan Bonne istekli ama kalabalık savunma arasında kayboluyor. 26’da Watford atağında Gray’in altı pastan vuruşunu ayaklarıyla çeliyor QPR kalesinde Dieng, misafirin çabuk ayakları karşısında bocalıyor ev sahibi. İlk devrenin son bölümünde Ball ve Bonne ile iki net fırsattan yararlanamıyorlar. Topa yüzde 43 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 7 kez yokladığı devreyi önde kapatıyor Watford.

2. devreye Gray’in yerine golcüleri Deeney ile başlıyorlar, neden ilk 11’de başlamadığı muamma. QPR ilk bölümde ofansif ama top rakipteyken beşli savunmaya dönen rakibi açacak pası bulamıyorlar. Oyunu sahasında kabul edip savunma arkasına uzun toplarla çıkıyor Watford, orta sahada Capoue göze batan oyuncuları. 60’ta beraberliğe yaklaşıyor QPR, duran top organizasyonunda Masterson’un kafa vuruşunda direkler gole izin vermiyor. 72’de Sarr’ın ayağından kaçırdığı net fırsattan beş dakika sonra kalesinde golü görüyor Watford, Dykes’ın pasında soldan savunma arkasına sarkan Chair topu uzak köşeye bırakıyor. Kadro kalitesine rağmen çok koşan rakibi karşısında oyunda kontrolü sağlayamıyor misafir takım, beraberlik golünden sonra galibiyete yakın takım QPR. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca öne geçtiği, kısa süreliğine liderliğe yükseldiği deplasmanda iki puanı bırakıp 5. sıraya düşüyor sarı siyahlılar. Gelecek maçta zirve mücadelesi veren Bristol City’e konuk olacaklar. Kadro kalitesi olarak rakiplerine fark atarlar ama bıraktıkları yere dönmeleri için öne geçtikleri maçlarda oyunun kontrolünü kazanmaları, farkı artırmaları şart. Onları anlattığımız yazıya şiirle başladık, şiirle bitirelim: “Çekilsin artık bulutlar ve kar, bir eski evde kapılar gıcırdasın, azıcık aralansın bahara, uzun yağmurlarla yıkansın her yer, akın edecek güneşler peşinde değiliz artık, bir minik kardelen doğsun yeter.”