BirGün, 20 yaşında: Patronsuz ama sahipsiz değil!

Kolektif bir şekilde binlerce kişinin katkılarıyla 14 Nisan 2004 tarihinde yayın hayatına başlayan BirGün, bugün 20 yaşında.

Kuruluş öyküsü örneğine çok az rastlanan türden bir dayanışma örgütlenmesi olarak görülebilir.

BirGün binlerce insanın kısıtlı gelirlerinden yaptıkları katkıyla, abonelik yoluyla ortaya koydukları destekle, gazete çalışanı emekçilerin özverili fedakârlıklarıyla kuruldu ve varlığını sürdürdü.

Türkiye’nin en çalkantılı dönemlerinden birinde yayın hayatına başlayan BirGün, siyasal İslamcı bir partinin başta medya olmak üzere toplumu ve devleti dönüştürdüğü bu süre içinde önemli direniş mevzilerinden biri oldu. 

Her dem emeğin, kardeşliğin, eşitliğin, barışın sesi oldu. Hiçbir zaman halka gerçekleri ulaştırmaktan geri durmadı. Patronsuz ama sahipsiz değildik. BirGün sadece halka hesap veren bir gazete olmayı başardı. Sahipleri, okurları olan bir gazete olan BirGün politik duruşunun yanı sıra bağımsız bir gazeteciliğin nasıl yapılacağı konusunda da çok önemli bir deneyimdir. Dilin kullanımı konusunda, haber etiği konusunda neredeyse tek kurallar bütünlüğü olan gazetedir BirGün.

Ayrımcılık, ırkçılık, ötekileştirme, cinsiyet ayrımcılığı, türcülük, şiddet övgüsü BirGün’ün yayıncılık anlayışı açısından kabul edilemez.

Ezilenlerin bakış açısıyla habere yoruma yaklaşması, nerede bir mağduriyet varsa BirGün’ün orada olması 20 yıllık pratiğinin ana ilkesidir. 

BirGün 20 yıldır bu ilkelerle yayın hayatını sürdürüyor. Belki de onu bu çalkantılı dönemde koruyan kollayan en önemli özelliği bu; köklerini aldığı Demokrat gazetesi gibi halktan yana bir yayın çizgisini sürdürmeyi başarması.

20 yılı geride bırakırken hiç bırakmadığı bir unvanı var BirGün’ün: Patronsuz gazete.

Patronsuz ama pusulasız değil. Pusulası da çok net, hep aynı yönü gösteriyor: Demokrasi, özgürlükler, laiklik, barış, eşitlik, adalet, kamuculuk, emek…

Sessizlerin sesi olarak yazmak BirGün gerçekleri her koşul ve şartta dile getirmeye devam edecektir. 

20. Yaşın kutlu olsun BirGün. 

***

• BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın yazdı: Şimdi “delikanlılık” yaşında, kutlu olsun!

İzlediğimiz yayın anlayışı, her aşamada iktidarın, birtakım ekonomik siyasi ve dini güç odaklarının tepkisine ve baskısına uğruyor olsa da bu çizgimizden asla geri adım atmayacağız. Mahkemelerce aleyhimize açılmış yüzlerce ceza davaları, haksız biçimde aldığımız hapis ve tazminat cezaları, gerçekleri okura ulaştırmamızdan asla bizi vazgeçiremez.

• L. Doğan Tılıç yazdı: Çığlık çığlığa 20 yıl: Patronsuz ama pusulasız değil

20 yılı geride bırakırken hiç bırakmadığı bir unvanı var BirGün’ün: Patronsuz gazete. Patronsuz ama pusulasız değil. Pusulası da çok net, hep aynı yönü gösteriyor: Demokrasi, özgürlükler, laiklik, barış, eşitlik, adalet, kamuculuk, emek… Sessizlerin sesi olarak yazmak.

• Gezi tutuklularından BirGün'e mesaj: İçeriden dışarıya mektuplar 

Gezi tutukluları Can Atalay, Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerden cezaevinden BirGün'ün 20. yaşını kutladı. 

• Bülent Forta yazdı: Gerçeğin peşinde

BirGün haberleriyle, başlıklarıyla köşe yazarlarıyla medyanın çok büyük bölümünün iktidara yanaştığı ya da iktidar tarafından satın alındığı koşullarda bir ada gibi duruyor.

• Barış İnce yazdı: İşte ‘bizim’ hikâyemiz…

Biz BirGün’ün hikâyesinde sahneye girip çıkan birer karakteriz sadece. Kahraman BirGün gazetesidir ve “destanımızda yalnız onun maceraları vardır.” Hatasıyla, sevabıyla 20 yıl...

• Yaşar Aydın yazdı: Halkın gazetesi BirGün buyurun!

Ali Rıza abi her defasında “Halkın gazetesi BirGün buyurun” diyerek açtı telefonu. Her eleştiriyi aynı ciddiyetle dinler, hiç üşenmeden dakikalarca yanıtlar, mutlaka ikna etmeye çalışırdı. Tehditlere de hiç pabuç bırakmazdı.

• CHP Genel Başkanı Özgür Özel yazdı: Hakikati arayan BirGün emekçilerine şükranlarımla

Demokratik ülkelerde hükümet değiştirecek, bakanların azline neden olacak birçok başarıya imza attı BirGün gazetesi. Düşün dünyamızın çoraklaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde ısrarla doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen bir kadroyla gazetecilik yaptı.

• BirGün Ege Temsilcisi Halil Ertunç yazdı: BirGün yoksa talan var, rant var! 

BirGün Ege Bölge Büro olarak; destekçilerimizle, gönüllülerimizle birlikte halkın sesini halkın gazetesinde duyurma gayretindeyiz. Bölgemiz, doğası itibariyle talancıların ve rantçıların gözdesi haline gelmiş durumda.

• Nurcan Gökdemir yazdı: “Kadın gibi bir gazete BirGün”

Yayın hayatına atıldığı günden sonra uzun yıllar “kapandı, kapanacak” tartışmalarının odağında olan BirGün, artık doğum günlerine yenilerini ekleyerek yoluna devam eden güçlü ve çok etkili bir yayın organı. “Yaşamaz” denildiği günlerden 20’nci yaş gününü kutladığımız günlere geldi.

• DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yazdı: Tarih ezilenlerden yana akacak!

Devletin ve iktidarın otoriter eğilimlerini sürdürmesi karşısında muhalif basın geleneğini sürdürmek büyük emek ve bedel isteyen bir mücadeledir. Bu büyük ve bedelleri ağır olan mücadelede BirGün Gazetesi’nin kuşkusuz ki özel bir yeri var.

• Ekonomist Cüneyt Akman yazdı: BirGün’ün ilk adımlarından anılar

BirGün ilk gününden bu yana “sol, demokrat bir gazete” olmanın yanında yorum kadar habere de öncelik veren “doğru dürüst” bir gazete olmayı hedefledi. Şimdi ise BirGün pek çok tanınmış gazeteci yetiştirmiş bir gazetecilik, habercilik okulu.

• Mustafa Sönmez yazdı: 20 yılın izdüşümü BirGün 

2003 baharında yeni bir medya oluşumu için arkadaşlarla görüşmelere başladık. Ön fikir bir TV kanalı kurmaktı, internet üstünden Cüneyt Akman bunun mümkün olacağını söylüyordu. Ben gazete önerdim; hem katılımı sağlamak hem daha dokunulabilen bir mecra olduğu için. Günlük gazete fikri herkese sıcak geldi.

• Sanatçılardan kutlama mesajları

Cengiz Bozkurt, Mehmet Esen, Fuat Ergin, Buket Uzuner, Ayşe Tütüncü, Ayşenil Şamlıoğlu, Haydar Ergülen ve Erdal Güney'den mesaj var...

• BirGün çalışanı Buse İlkin Yerli yazdı: Umutlarımdan bir ateş

Biz bu sayfaları yaparken hep ezileni gözettik. Cinskırım yapılırken kadınları, Gezi’de direnişçileri, iş cinayetlerinde öldürülürken işçileri, İsrail katliam yaparken Filistinlileri, kayyumlara karşı Kürt halkını, barınamazlarken öğrencileri, açlığa mahkûm edilen emeklileri...

• Mustafa Kömüş yazdı: BirGün’e emek vermek, onunla büyümek 

BirGün’le ilk tanıştığımda lise çağında bir çocuktum henüz. Gerçek bir okuru olmam ise Ergenekon gözaltılarının başladığı döneme denk gelir. O günden bugüne geçen yıllarda hayatımın her döneminde BirGün’le anılarım var.

• BirGün TV Koordinatörü Emre Yıldırım yazdı: Şimdi kiraz zamanı

Jean-Baptiste Clement’in ‘Kiraz Zamanı’ şiiri Paris Komünü’nde dillerden düşmeyen bir beste haline gelmiş ve komünün sloganlarından birine de ilham olmuştu: “Kiraz mevsimi yok edilmezse, kiraz işçilerini de yok etmek mümkün değildir.” BirGün emekçileri kiraz işçileridir.